Talotekniikka

Talotekniikan opiskelija ilamstointiputki olkapäällä.

Savon ammattiopiston talotekniikan alalla voit opiskella ilmanvaihtoasentajaksi, putkiasentajaksi ja kylmäasentajaksi. Talotekniikan tekijöitä yhdistää halu luoda tiloja, jotka ovat turvallisia ja terveellisiä. Kun valitset osaamisalaksesi ilmanvaihtoasennuksen tai putkiasennuksen, valmistut LVI-tekniikan eli lämmitys-, vesi- ja ilmastointitekniikan ammattilaiseksi. Kylmäasennuksen osaamisalalta taas valmistut kylmälaitteiden ammattilaiseksi, jonka tehtäviin kuuluvat kylmälaiteasennukset ja kylmälaitehuolto. 

Tutustu koulutuksiin koulutuskalenterissa:

Putkiasentajaopiskelija kiinnittää putkea.

Talotekniikan perustutkinto sopii sinulle, kun haluat tehdä merkityksellistä työtä mutkattomasti toimivien rakennusten ja laitteiden eteen. Ilmanvaihtoasentajana ja putkiasentajana varmistat, että rakennuksen tekniikka toimii sujuvasti.

Mitä olisikaan elämä ilman juoksevaa vettä, viemäröintiä tai ilmanvaihtoa? Kylmäasentajana taas pidät huolta, että erilaiset kylmäkoneet ja -laitteet toimivat turvallisesti ja tehokkaasti. Kylmälaitteita löytyy niin ihmisten kodeista kuin tuotantolaitoksilta, sairaaloista, ravintoloista ja jäähalleista, mikä korostaa ammatin tärkeyttä monilla eri toimialoilla.

Osaamisalat 

Ilmanvaihtoasentaja teet rakennuksien ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset piirustuksia ja ohjeita tulkitsemalla. Osaat myös valmistaa ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviä kanavaosia.  

Putkiasentajana tehtäviäsi ovat käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asennus, putkistojen hitsaus, lämmitysjärjestelmien asennus, lämmitysjärjestelmien mittaukset ja tasapainotus sekä LVI-järjestelmien korjausrakentaminen, huolto ja huoltopalvelujen tuottaminen. 

Kylmäasentajana teet kylmälaitoksen laite- ja putkistoasennuksia piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Työtehtäviäsi ovat kylmäkomponenttien ja -putkistojen asentaminen, kylmälaitteiden huolto ja ylläpito, kylmälaitosten käyttöönottaminen sekä taloteknisten komponenttien sähköistys. 

Tulevaisuuden työ 

Talotekniikan perustutkinnon suorittaneena voit työskennellä LVI-yrityksissä, rakennus- ja rakennustuoteteollisuudessa, kiinteistöhuollossa sekä erilaisten tuotantolaitosten palveluksessa. Tuleva tehtävänkuvasi määräytyy valitsemasi osaamisalan mukaisesti. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Leinamo Kati
Leinamo Kati
koulutuspäällikkö Varkaus
sähkö
tieto- ja viestintätekniikka
turvallisuus
rakennusala
talotekniikka
taideteollisuus (jalometalli)
turvallisuusvastaava (B-lohko, Osmajoentie 75, Varkaus)
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Pasanen Marko
opettaja
talotekniikka
putkiasentajan koulutus
kylmäasentajan koulutus
tutkintovastaava (talotekniikan pt/at/eat)
Haapamäentie 1
70900 Toivala