Oppisopimus | opiskelijalle

Opiskelija hitsaa.

Oppisopimus on tie ammattiin töitä tehden. Oppisopimus on myös tapa täydentää ammattitaitoa työssä. Oppisopimus tarjoaa loputtomasti erilaisia mahdollisuuksia!

Opinnot voit suorittaa oppisopimuksella, jolloin opit suurimman osan ammattitaidosta tekemällä käytännön töitä työpaikalla. Oppisopimuksella on mahdollisuus opiskella mitä tahansa toisen asteen ammatillista tutkintoa, tutkinnon osia sekä syventävää ja täydentävää koulutusta. 

Oppisopimusasioissa sinua auttaa työelämäkoordinaattorit ja koulutus- ja taloussihteerit

Hae oppisopimukseen!

Oppisopimus käy kaikille

Oppissopimus käy kaikille 15 vuotta täyttäneille, ja se voidaan solmia jo työssä olevalle työntekijälle, uudelle työntekijälle, työttömälle työnhakijalle ja yrittäjälle. 

Oppisopimuksella voit opiskella itsellesi ensimmäisen ammatin, mutta voit olla myös alan vaihtaja. Oppisopimus on oiva tapa saada pätevyys ammattitaidollesi tai syventää osaamistasi. 

Etsi ensin työpaikka

Oppisopimuskoulutus voidaan aloittaa heti, kun olet löytänyt sopivan työpaikan. Oppisopimusta voi hyödyntää myös kesätöiden yhteydessä. Työtunteja pitää olla vähintään 25 tuntia/viikko, ja työtehtävien pitää vastata suoritettavan tutkinnon vaatimuksia. 

Oppisopimuksessa olet samalla työsuhteessa työnantajaasi. Työsuhde voi olla uusi tai jo valmiiksi voimassa oleva. Oppisopimuskoulutuksessa olet työntekijä ja saat palkkaa. Sopimusosapuolia ovat sinun lisäksesi työnantajasi ja koulu. 

Floristiopiskelija tekee kukkakimppua.

Osaamisen kartuttaminen

Ammatillisen osaamisen hankit pääasiassa työpaikalla; opit oikeissa työtilanteissa ja aidossa työyhteisössä. Tutkintoon liittyvä näyttö tapahtuu myös työelämässä.

Oppisopimukseen kuuluu kuitenkin myös opintoja koulussa lähi- tai etäopetuksena. 

Oppisopimuksen kaikki tutkintovaihtoehdot löydät Oppisopimuksen sivulta. Kokonaisen tutkinnon lisäksi voit oppisopimuksella opiskella myös tutkinnon osia. 

Yrittäjälle

Yrittäjänä voit joko itse opiskella oppisopimuksella tai tarjota työpaikan opiskelijalle, joka suorittaa tutkintoaan oppisopimuksella. 

Myös yrittäjänä voit opiskella oppisopimuksella. Yrittäjän tukena opinnoissa toimii mentori, joka voi olla esimerkiksi toinen yrittäjä tai muutoin ammattitaidoltaan ja kokemukseltaan sopiva henkilö. Jos et löydä ohjaajaa tuttavapiiristäsi, voit etsiä ohjaajaa Mentoripankista

Oppisopimus.fi-sivusto antaa kattavan tietopaketin oppisopimuksen kaikille osapuolille.