Uudelle opiskelijalle

Kuusi opiskelijaa nojaa rekka-autoon.

Tervetuloa opiskelemaan Savon ammattiopistoon! Tälle sivulle olemme koostaneet tietopaketin opintojen alkuun. 

Onneksi olkoon opiskelupaikasta – tee nämä ensiksi

Olet saanut valintapäätöksen. On tärkeää, että teet seuraavat viisi asiaa seuraavaksi.
 

1. Ota opiskelupaikka vastaan Wilmassa.  

 

2. Lähetä itsestäsi kasvokuva opiskelijakorttia (kulkulupa) varten. 

 • Lähetä kuva osoitteeseen opiskelijapalvelut@sakky.fi 
 • Kerro viestissä nimesi, tutkinto ja paikkakunta 
 • Esimerkki: Maija Mallikas, talotekniikan perustutkinto, Kuopio 

 

3. Tee HOKS -tehtävä Wilmassa. 

 • Katso ohje (pdf).
 • HOKS-tehtävässä tarvitset opiskelu- ja työtodistuksiasi. Etsi ne valmiiksi. Näin lisäät liitteitä Wilmaan (pdf). 
 • Jos olet suorittanut peruskoulun vuonna 2018 tai sen jälkeen, voit jakaa linkin aikaisempiin todistuksiisi Oma opintopolku -palvelussa. Merkitse linkin voimassaoloajaksi suunniteltu opiskeluaikasi esimerkiksi kolme vuotta.
 • Tutustu tutkinnon terveydellisiin ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin huolellisesti Opintopolussa. Tee tarvittaessa oman terveyden arviointi Wilmassa.

 

4. Osallistu HOKS-keskusteluun. 

 • Kutsu tulee puhelimitse tai Wilmassa. Katso lisätietoja valintapäätöksestä. 

  

5. Osallistu opintojesi aloituspäivään. Osallistumisella vahvistat paikkasi.  

Saat tiedon opiskeluoikeutesi alkamispäivästä valintapäätöksessä. Opiskelusi alkaa HOKS-tehtävillä. Lähiopintojen aloituspäivänä tai -päivinä käymme läpi koulutuksen ja siihen liittyviä asioita sekä esittelemme oppimisympäristömme. Lisäksi saat tarvittavat tunnukset ja tutustumme ohjelmistoihin. Tarkoituksena on antaa hyvä alku opintoihin. 

Osallistuminen opintojen aloituspäivään on pakollista, jotta säilytät opiskelupaikkasi. 

Wilma tutuksi

Wilma on opetuksen internetpalvelu, ja Savon ammattiopistolla on oma Wilma-järjestelmä. Wilmasta voit tarkistaa esimerkiksi

 • omat tietosi
 • työjärjestyksen
 • opettajien viestit
 • opintosuoritukset
 • koulun henkilöstön yhteystietoja. 

 

Saat Wilmassa henkilökohtaisia viestejä ja kaikille opiskelijoille tarkoitettuja tiedotteita. Voit käyttää Wilmaa tietokoneella tai voit ladata Wilma-sovelluksen myös puhelimeen.  

Jos olet alaikäinen, myös huoltajasi saa käyttöoikeuden Wilmaan. Huoltaja saa Wilma-tunnukset, kun opintosi alkavat. Huoltajan Wilman käyttöoikeus päättyy, kun täytät 18 vuotta. Huoltajan Wilman käyttöoikeus voi jatkua pidempään, jos haluat ja annat siihen luvan.  

Salasanat ja tunnukset

Opiskelija saa käyttäjätunnuksen ja salasanan valintapäätöskirjeessä tai automaattisella sähköpostiviestillä. Käyttäjätunnus on muotoa etunimi.sukunimi ja se käy Wilmaan, Office 365 -palveluun ja Moodleen. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla salasana kaikkiin ohjelmiin on sama. Opiskelija vaihtaa jokaiseen järjestelmään oman salasanan ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia ja niitä tulee säilyttää huolellisesti.

Opettaja näkee opiskelijan käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteet Wilmassa yhteenveto-välilehdellä.  Opettajat ja ohjaajat voivat tarvittaessa tarkistaa opiskelijoiden tunnukset täältä: Opiskelijoiden käyttäjätunnukset.

 

Jos Wilman salasana unohtuu

Wilman salasanan voi uusia kirjautumissivulla (sakky.inschool.fi) olevan Unohditko salasanasi -linkin kautta. Jos opiskelija ei muista Wilman käyttäjätunnustaan, opettaja näkee sen Wilmassa, opiskelijatietojen yhteenvetosivulla. Jos salasanan uusiminen ei onnistu, opiskelija voi pyytää uutta salasanaa sähköpostilla osoitteesta opiskelijapalvelut@sakky.fi. 

 

Jos tietokoneen, Moodlen ja Office365-palvelujen salasana unohtuu

Opiskelija saa uuden salasanan koulun tietokoneelle, Moodleen ja Office365-palveluun lähettämällä tekstiviestin salasana numeroon 044 785 4444. Viestissä ei saa lukea muuta kuin tuo yksi sana. Opiskelija saa paluuviestinä uuden salasanan. Tekstiviesti täytyy lähettää siitä puhelinnumerosta, joka on tallennettu Wilmaan. Numerolla ei saa olla estoja (esim. salainen numero). Jos salasanan uusiminen ei onnistu, opettaja tai ohjaaja voi olla yhteydessä Helpdeskiin.

Office 365 -ohjelmisto, Moodle ja laitteet

Savon ammattiopistolla on käytössä Office 365 -ohjelmisto. Siihen kuuluu esimerkiksi sähköposti, Teams, OneDrive, Word ja PowerPoint. Voit käyttää Office 365 -ohjelmistoa koulussa ja voit myös ladata sen ilmaiseksi omalle tietokoneellesi kotona.  

Moodle on verkko-oppimisalusta. Savon ammattiopistolla on oma Moodle-oppimisalusta, jossa on oppimateriaaleja. Voit myös palauttaa Moodleen tehtäviä. Voit käyttää Moodlea koulussa ja kotona.  

Office 365 - ja Moodle-tunnuksesi saat opintojen alussa. 

Opiskelijoilla on mahdollisuus lainata kannettavaa tietokonetta oppitunneille. Lainaamista koskevat säännöt ja sopimukset löydät Wilmasta.

Oman terveyden arviointi

Joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilan tai toimintakyvyn suhteen erityisiä vaatimuksia. Tutustu oman tutkintosi vaatimuksiin Hakijan terveys ja toimintakyky - Opintopolku. Merkitse rastilla opiskelupaikan vastaanottolomakkeelle, jos sinulla on terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyviä esteitä tai puutteita. Terveystietojen selvittämisestä vastaava opettaja on sinuun yhteydessä ja selvittää luottamuksellisesti kanssasi, ovatko esteet tai puutteet sellaisia, että ne voidaan tukitoimilla tai opetusjärjestelyillä poistaa. Katso lisää Terveydentila ja turvallisuus | Savon ammattiopisto (sakky.fi).

Ruokailu

Opiskelijan kouluaamu alkaa luomupuurolla. Keitämme aamupuuron Kuopion, Varkauden ja Toivalan kampuksilla, ja tarjoiluajan voi tarkistaa oman kampuksen ravintoloiden sivulta.

Päätoimiset perustutkintokoulutuksen ja valmentavan koulutuksen opiskelijat saavat aamupuuron lisäksi myös yhden maksuttoman aterian koulupäivinä, jolloin opiskellaan koulussa tai koulutussopimustyöpaikassa. Työjärjestyksestä riippuen maksuton ateria on joko lounas tai päivällinen. Ateriaetuus ei koske ammatti- tai erikoisammattitutkintoa opiskelevia eikä oppisopimus- ja työvoimakoulutusopiskelijoita. He voivat ostaa aterian edullisesti. Tutustu ravintoloihimme.

Opiskelijaruokailua varten tarvitset Kuopion Savilahden kampuksella koulun oman opiskelijakortin ja muilla kampuksilla viivakoodillisen Kela-kortin, ajokortin, mopokortin tai henkilökortin.

Opiskelijaruokailussa on myös kasvisruokavaihtoehto. Jos noudatat lääkärin määräämää erityisruokavaliota, toimita lääkärintodistus ja erityisruokavalioilmoitus (pdf) opintojesi alussa koulun lounasravintolaan.  Erityisruokavalioilmoituksia saa myös lounasravintolasta tai opiskelijapalvelupisteestä, ja se löytyy Wilmasta.

Koulumme kahviloista voi ostaa terveellisiä välipaloja.

Oppivelvollisuus ja opintojen maksuttomuus

Opetus on kaikille opiskelijoille ilmaista. Jos sinua koskee pidennetty oppivelvollisuus, koulutus on sinulle kokonaan maksutonta. Pidennetty oppivelvollisuus koskee sinua, jos olet syntynyt vuonna 2005 tai sen jälkeen, ja olet päättänyt peruskoulun Suomessa keväällä 2021 tai sen jälkeen.

Pidennetty oppivelvollisuus päättyy, kun täytät 18 vuotta. Oppivelvollisena aloitettua tutkintoa saat opiskella maksutta, kunnes täytät 20 vuotta. Koulu maksaa tai lainaa sinulle opiskelussa tarvittavat välttämättömät oppimateriaalit, opiskeluvälineet, työvälineet ja työvaatteet. Lue lisää oppivelvollisuudesta.

Jos pidennetty oppivelvollisuus ei koske sinua, sinun täytyy ostaa itse oppimateriaalit, opiskeluvälineet, työvälineet ja työvaatteet, jotka jäävät sinulle omaan käyttöösi opiskelun päätyttyä. Joissakin tutkinnoissa opiskelijan täytyy maksaa myös erilaisia viranomaismaksuja. Kustannukset ovat alakohtaisia.

Opintotuki

Opiskelijana voit saada opintotukea. Ammatillisessa koulutuksessa Kansaneläkelaitoksen (Kela) myöntämää opintotuki on tarkoitettu ammatilliseen perus- ja lisäkoulutuksen, ja lukiokoulutuksessa lukion oppimäärän suorittamiseen. Opiskelun pitää olla päätoimista. Opintotuki muodostuu opintorahasta ja opintolainasta.

Ammatillisen perustutkinnon ja TUVA-koulutuksen opiskelija voi saada opintotukea 10 kuukaudeksi lukuvuodessa. Tukikuukaudet ovat elokuu-toukokuu. Voit kuitenkin hakea tukea lyhyemmäksi ajaksi tai pidemmäksi ajaksi, jos opiskelet myös kesällä.

Voit saada opintotukea opintojen ensimmäisen vuoden aloituskuukaudelta ja viimeisen vuoden päättymiskuukaudelta, jos kuukaudessa on vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää.

Tutustu Kelan Pikaopas opintoetuuksiin -sivustoon, jossa on kerrottu aikajärjestyksessä tukien hakemisesta ja myöntämisestä. Kelan laskurilla voit laskea, saatko Kelan myöntämiä tukia. Täytä opintotukihakemus Kelan sivuilla.

Lue lisää opintojen kustannuksista ja rahoituksesta

Koulumatkatuki

Jos sinulla on oikeus maksuttomiin opintoihin ja jos koulumatkasi pituus yhteen suuntaan on yli 7 kilometriä, koulumatkat ovat sinulle ilmaisia. Saat Kelan koulumatkatukea. Sinulla ei ole omavastuuta. Lue lisää Kelan koulumatkatuetusta lipusta Vilkku-sivulta.

Jos sinulla ei ole oikeutta maksuttomiin opintoihin ja jos koulumatkasi pituus yhteen suuntaan on yli 10 kilometriä, voit saada Kelan koulumatkatukea. Jotta voit saada koko kuukauden tuen, ehtona on, että matkasi maksavat yli 54 € kuukaudessa. Silloin maksat matkoista itse 43 € kuukaudessa. Jotta voit saada puolet koko kuukauden tuesta, ehtona on, että matkasi maksavat yli 27 € kuukaudessa. Silloin maksat matkoista itse 21,50 euroa € kuukaudessa.

Voit saada koulumatkatukea matkapäivien mukaisesti:

 • jos matkapäiviä on vähintään 15, opiskelija saa koko kuukauden tuen 
 • jos matkapäiviä on 10–14, opiskelija saa puolet tuesta  
 • jos matkapäiviä on alle 10, ei ole oikeutta koulumatkatukeen.

 

Jos koulumatkojen määrä ja pituus ovat erilaisia joka viikko tai et voi käyttää julkista liikennettä, Kela voi maksaa sinulle tukea oman kulkutavan järjestämiseksi.

Täytä Kelan koulumatkatukihakemus OmaKelassa. Täytettyäsi hakemuksen, saat osto-oikeuden lippuun. Hakemusta täyttäessä sinun tulee määrittää lipun myyjä: Waltti, Matkahuolto tai joku muu. Voit tarkistaa etukäteen, kuljetko Waltti-alueen vuoroissa Vilkun reittioppaasta tai Vilkun nettisivuilta. Jos matkustat Waltti-alueen ulkopuolella, valitse lipun myyjäksi Matkahuolto tai joku muu lippuja myyvä taho.

Waltti-lipun ostaminen: Mene Waltin nettikauppaan ja osta Waltti-matkakortti. Voit ladata koulumatkatuetun lipun matkakortillesi aikaisintaan 14 vuorokautta ennen opiskelun alkua. Voit ladata lipun myös osassa Vilkun myyntipisteistä. Katso ohje Kelan koulumatkalipun ostamiseen (pdf).

Matkahuollon lipun ostaminen: Lataa itsellesi Reitit- ja Liput -sovellus. Lipun voi ostaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen lukukauden alkamista. Lippu tulee sovellukseen näkyville, kun osto-oikeus on myönnetty ja vahva tunnistautuminen tehty.

OmaKelassa, Waltin nettikaupassa ja Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksessa tunnistautumisessa tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Hyvinvointi ja opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon tehtävänä on huolehtia opiskelijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista. Hyvinvoiva ja terve opiskelija jaksaa paremmin myös kouluarjessa. Opiskeluhuolto on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää työtä: pyrimme huomaamaan opiskelijan avun ja tuen tarpeen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tuemme opiskelijaa, jotta hän saa opiskeluhuollon palveluita.

Opiskelijoiden käytettävissä on terveydenhoitajan, psykologin ja kuraattorin palvelut. Iisalmessa opiskelijoiden tukena on myös psykiatrinen sairaanhoitaja eli psyykkari. Palvelut ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Lue lisää Savon ammattiopiston hyvinvoinnin ja opiskeluhuollon palveluista ja katso kampuskohtaiset yhteystiedot.

Opinto-ohjaus

Sinulla on Savon ammattiopistossa oma opinto-ohjaaja. Hänen tehtävänään on auttaa

 • opintojen suunnittelussa ja etenemisessä,
 • henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadinnassa,
 • aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa yhdessä opettajien kanssa,
 • opintoihin liittyvien valintojen tekemisessä ja
 • jatko-opintoihin ja työelämään hakeutumisessa.

 

Opinto-ohjaajan palvelut kuuluvat perustutkinto-, oppisopimus-, Tuva-, Telma- ja lukio-opiskelijoille sekä tutkinnon osia suorittaville, joiden opinnot kestävät yli kaksi kuukautta.

Opintojesi tukena on myös laaja joukko muita ammattilaisia, joiden puoleen voit kääntyä aina tarvittaessa.

Osaamisen tunnustaminen ja arviointi

Osaamisen arvioinnissa selvitämme, miten hallitset tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet. Savon ammattiopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma (OAT) (pdf) koostuu yhteisestä osasta, jota on täydennetty tutkintokohtaisilla tiedoilla.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

Opintojen alussa opiskelija tekee suunnitelman opintojen etenemisestä yhdessä tutoropettajan kanssa. Suunnitelman nimi on henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siihen kirjataan seuraavia asioita:

 • pääasiat ja aikataulu tutkinnosta,
 • omat vahvuudet ja aiemmin hankittu osaaminen kuten opinnot ja työkokemus,
 • toiveet ja mahdolliset tuen tarpeet ja
 • muuta tärkeää, joka vaikuttaa opintoihin.
   

Suunnitelma ja siihen tulevat muutokset kirjataan Wilmaan. Perustutkinnon opiskelu kestää keskimäärin kolme vuotta, mutta opiskelun pituus saattaa muuttua opintojen aikana. Kalenteri vuoden jaksoista ja vuoden koulupäivistä on Wilman etusivulla.

Nuorisolain mukainen ilmoitusvelvollisuus

Nuorisolain (2010/693, 7 §) mukaan koulun täytyy antaa opiskelijan yksilöinti- ja yhteystiedot hänen kotikuntansa etsivälle nuorisotyölle. Tiedot annetaan, jos alle 29-vuotias nuori eroaa koulusta tai hänet katsotaan eronneeksi eikä hänellä ole tiedossa toista koulutus-tai työpaikkaa.

Vakuutusturva

Savon ammattiopisto on vakuuttanut opiskelijan tapaturmien varalta, jotka sattuvat koulussa, koulumatkalla tai palkattomalla työelämässä oppimisen jaksolla. 

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa. Matkavakuutus on opintosuunnitelman mukaisilla matkoilla kaikkialla maailmassa. Tapaturmasta on välittömästi ilmoitettava opettajalle tai tutoropettajalle, jonka kanssa tehdään tapaturmailmoitus vakuutusyhtiön nettipalveluun.  

Liittymällä ammattijärjestön opiskelijajäseneksi saa myös liittojen tarjoamia maksuttomia vakuutusetuuksia.

Kiireellistä ensiapua vaativissa tapaturmissa hakeudutaan välittömästi hoitoon ja tehdään sen jälkeen mahdollisimman pian tapaturmailmoitus.

Tilinumero, verkkopankkitunnukset ja veronumero

Sinulla on hyvä olla oma pankkitili, koska silloin koulu voi maksaa erilaisia maksuja suoraan tilillesi. Kun sinulla on työelämässä oppimisen jakso, koulu maksaa tilillesi ateriakorvaukset. Koulu voi maksaa tilillesi myös oppisopimuksen etuuksia, ulkomaan jakson korvauksia ja stipendejä. Tallenna IBAN-tilinumero ja pankin BIC-koodi Wilman henkilötietolomakkeelle.

Savon ammattiopistossa on käytössä sähköinen allekirjoitus. Voit tehdä sähköisen allekirjoituksen, jos sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Rakentamisen ja joidenkin teollisuuden alojen työelämässä oppimisen jaksoilla tarvitset opiskelijakortin, jossa on veronumero. Tallenna veronumero Wilman henkilötietolomakkeelle.

Sakkyn opiskelijahenkilökortti

Saat koulun oman opiskelijahenkilökortin, jos osallistut säännölliseen lähiopetukseen Savon ammattiopiston yksiköissä tai tarvitset sitä työelämässä oppimisessa. Lähiopetuksessa opiskelijahenkilökorttia pidetään esillä kaulanauhassa aina, kun se ei ole työturvallisuussyistä kiellettyä. Korttiin liitetään myös veronumerosi, jos se on opintojesi kannalta tarpeellinen.

Lähetä kasvokuvasi ennen lähiopetuksen alkua opiskelijapalveluihimme (opiskelijapalvelut@sakky.fi). Kerro sähköpostissa myös nimesi, opiskelemasi tutkinto (esimerkiksi talotekniikan perustutkinto) ja kampuksesi (esimerkiksi Kuopio, Hehkukatu 1). 

Kuopion Savilahden kampuksella opiskelijahenkilökorttia käytetään ovien aukaisujen lisäksi myös tietokoneen ja pukukaapin varaamiseen. Maksuttomaan lounaaseen oikeutettujen opiskelijoiden henkilökorttiin liitetään leimauspäätteen vaatima tunniste.

Jos opintoihisi kuuluu vain yksittäisiä lähiopetuspäiviä, saat niitä varten opettajaltasi esillä pidettävän vierailijakortin ja tilapäisen kulkutunnisteen.

 

 

Slice-opiskelijakortti

Ota käyttöön monipuolinen Slice-opiskelijakortin! Savon ammattiopiston perustutkinnon, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä Tuvan ja Telman opiskelijat ja Varkauden lukion opiskelijat voivat hakea maksuttoman ja digitaalisen Slice-opiskelijakortin, jolla saa tuhansia etuja niin paikallisesti kuin ympäri Suomea. Päätoimiset opiskelijat saavat Slice-kortilla myös Matkahuollon ja VR:n edut käyttöön.

Kampukset ja parkkipaikat

Kampuksemme sijaitsevat Iisalmessa, Siilinjärvellä, Kuopiossa ja Varkaudessa. Ne ovat hyvien kulkuyhteyksien varrella. 

Turvallisuus, terveellisyys ja kestävä tulevaisuus ovat avainsanoja uusissa ja vielä rakenteilla olevissa kampusrakennuksissamme. Haluamme tarjota opiskelijoillemme puhdasta sisäilmaa, runsaasti luonnonvaloa, toimivat ja nykyaikaiset tilat ja kaikin puolin viihtyisän opiskeluympäristön.

Katso lisätiedot kampuksista, osoitteet ja paikoitusohjeet.

Opiskelija-asuntola Toivalassa

Savon ammattiopistolla on opiskelija-asuntola Toivalan kampuksella osoitteessa Haapamäentie 1. Matkaa kampusalueelta Kuopioon tulee noin 15 kilometriä ja Siilinjärvelle noin 10 kilometriä. Linja-autoyhteydet molempiin suuntiin ovat sujuvat. 

Asuntolassa asuminen on perustutkinto-opiskelijalle maksutonta. Asunnot ovat asuinsoluja rivitaloissa, joissa on yhden ja kahden hengen huoneita. Huoneet ovat kalustettuja. Asuntolassa opiskelijoilla on yhteiskäytössä oleva keittiö, oleskelutilat ja suihku- ja WC-tilat.

Asuntolapaikkaa voit hakea sen jälkeen, kun olet saanut ilmoituksen opiskelupaikasta Savon ammattiopistossa. Täytä asuntolahakemus (pdf) ja lähetä hakemus hakutoimistoomme (hakutoimisto@sakky.fi). Opiskelija sitoutuu noudattamaan Toivalan asuntolan järjestyssääntöjä (pdf) samalla, kun allekirjoittaa sopimuksen. 

Vuoden 2024 ensimmäinen asuntolavalinta tehdään 4. heinäkuuta, jolloin haussa on mukana siihen mennessä saapuneet hakemukset. Seuraavan kerran hakemuksia käsitellään  29. heinäkuuta alkaen. 

Lisätietoja Toivalan asuntolasta antaa asumispalveluohjaaja (puh. 044 785 3092). Asumispalveluohjaaja tavoitettavissa 18.6 saakka sekä jälleen 29.7 alkaen

Asuntoja opiskelijoille

Ammattiin opiskelevilla on mahdollisuus hakea yleisiä vuokra-asuntoja. Kuopiossa opiskelijoille tarkoitettuja vuokra-asuntoja voi hakea Kuopion opiskelija-asuntosäätiöltä (Kuopas), ja lisäksi Tekman Tuki vuokraa asuntoja myös ammatillisen koulutuksen opiskelijoille.

Kuopiossa yleisiä vuokra-asuntoja välittää muun muassa Niiralan kulma, Iisalmessa Petterin kulma ja Varkaudessa Wartalo

Näiden lisäksi asuntoja kannattaa etsiä myös yksityisiltä vuokraajilta ja muutoin vapailta markkinoilta. 

Huoltajille

Kodin ja koulun välinen yhteistyö on tärkeää. Se vahvistaa opiskelijan sitoutumista opintoihin ja edistää ammatti-identiteetin kasvamista. Huoltajan saat henkilökohtaisen käyttöoikeuden Wilma-järjestelmään, jossa voit seurata opintojen edistymistä, työjärjestystä ja poissaoloja.

Opiskelun alkuvaiheessa tutoropettaja laatii opiskelijalle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOKS). Huoltajana olet tervetullut mukaan HOKS-keskusteluun. Tästä kerrotaan lisää valintapäätöskirjeessä. Toivomme, että voit aina opiskeluun liittyvissä kysymyksissä olla yhteydessä tutoropettajaan, opinto-ohjaajaan tai kuraattoriin. 

Opiskelun alkuvaiheessa opiskelija voi tarvita apuasi veronumeron hankkimisessa ja rekisteröimisessä (OmaVero-palvelu), verkkopankkitunnusten avaamisessa sekä sosiaali- ja terveysalalla rokotuksia ja terveydentilaa koskevissa selvityksissä. 

Savon ammattiopiston sivuilla on myös Huoltajille-sivu. Sivulla on tietoa ajankohtaisista asioista, tapahtumista ja nuoren opiskelua tukevista palveluista. 

Nikotiiniton ja hajusteeton Savon ammattiopisto

Savon ammattiopiston kampukset ovat nikotiinittomia alueita. Nikotiinittomuus tarkoittaa, että tupakointi, nuuskan tai sähkötupakan käyttö on kielletty kokonaan sisätiloissa, ulkoalueilla ja opiskelija-asuntoloissa. Tupakointiin tai muiden nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä välineitä ei saa pitää esillä koulun tiloissa eikä alueella. Lisäksi nikotiinittomuus koskee työelämässä oppimista, opiskelijoille järjestettyjä tilaisuuksia ja matkoja.

Suosittelemme myös hajusteiden välttämistä kaikille Savon ammattiopiston työntekijöille, opiskelijoille ja vierailijoille. Vahvat tuoksut voivat aiheuttaa toisille esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia.

Verkko-opiskelu

Opiskelu on mahdollista myös tilanteissa, kun et syystä tai toisesta pääse kouluun. Verkko-opiskelun aloittaminen ja opetukseen osallistuminen on helppoa. Savon ammattiopiston keskeisimmät sähköiset järjestelmät ovat Wilma, Moodle ja O365-ympäristö. Opiskelijana olet saanut näihin tunnukset. Lue lisää verkko-opiskelusta.