Opinnot alkuun starttipäivillä
Uusien opiskelijoiden starttipäivinä esitellään seuraavat asiat:
- Kampus: tutustumiskierros koulurakennuksen tärkeisiin tiloihin.
- Ihmiset: tutoropettaja, opinto-ohjaaja, oman tutkinnon opettajat, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, opiskelijapalvelupisteen työntekijät ja vahtimestari.
- Tutkinnon sisällöt, opiskelijan edut ja velvollisuudet, rahoitusmahdollisuudet sekä ruokailuasiat.
- Tietokoneen käyttö ja ohjelmistojen harjoittelu.
- Uudet opiskelijat tekevät alussa lähtötasotestit. Testien avulla selvitetään, tarvitseeko opiskelija tukea kielten opiskelussa tai matematiikassa.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)
Opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) yhteistyössä tutoropettajan kanssa. HOKS sisältää muun muassa opiskelijan vahvuudet, aiemmin hankitun osaamisen, toiveet ja mahdolliset tuen tarpeet. Tämä suunnitelma toimii opintojen etenemisen suunnittelun ja seurannan työkaluna, ja siihen tehtävät muutokset kirjataan Wilma-järjestelmään.
Monella opiskelijalla on jo ennen opintojen aloittamista työkokemusta tai muita taitoja, jotka tunnustetaan osaksi opintokokonaisuutta. Tämä voi lyhentää opiskeluaikaa ja tukea nopeampaa siirtymistä työelämään. Osaamisperusteisessa opetuksessa jokainen opiskelija kohdataan yksilöllisesti, ja opintojen suunnittelussa huomioidaan henkilökohtaiset tarpeet ja tavoitteet.
Perustutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin kolme vuotta, mutta opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisen etenemisen mukaan.
Työtehtävät näyttönä
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia.
Näytöt pyritään suorittamaan aidoissa työtilanteissa työpaikoilla yhteistyössä työpaikan henkilöstön kanssa. Tämä mahdollistaa osaamisen arvioinnin todellisissa ympäristöissä ja tukee opiskelijan ammatillista kehittymistä.
Osaamisen arviointi ja OAT
Osaamisen arvioinnin tavoitteena on selvittää, miten hyvin opiskelijan taidot ja tiedot vastaavat tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisia ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita. Savon ammattiopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmat (OAT) sisältävät yhteisen osan, jota on täydennetty tutkintokohtaisilla tiedoilla perustutkintojen (pdf) sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen (pdf) osalta.
Ammatillisissa tutkinnoissa osaamisen arviointi perustuu usein näyttöihin, joissa arvioidaan opiskelijan suoriutuminen tutkinnon perusteissa määrättyjen ammattitaitovaatimusten, osaamistavoitteiden ja arviointikriteerien mukaisesti. Nämä kriteerit käydään läpi opintojen alussa, jotta opiskelija tietää, mitä tavoitteita näytöissä odotetaan saavutettavan. Näyttöjä voi tarvittaessa uusia tai arvosanoja korottaa. Arvioinnin tarkistamista koskevat pyynnöt käsitellään arvioinnin tehneen opettajan kanssa.
Osaamisen arvioinnin lisäksi opiskelijalla on oikeus saada palautetta opintojen ja osaamisen kehittymisestä. Palaute voi olla joko suullista tai kirjallista, ja sitä antavat opetuksesta vastaavat opettajat sekä muut opiskelijan ohjaukseen ja tukemiseen osallistuvat tahot.
Palaute ei vaikuta tutkinnon osan arviointiin tai arvosanaan, vaan sen tarkoituksena on tukea oppimistavoitteiden saavuttamista, kannustaa kehittymään ja vahvistaa opiskelijan itsearviointitaitoja.
Tutkintojen rakenteet
Ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista sekä yhteisistä tutkinnon osista. Yhteiset tutkinnon osat tunnetaan lyhyesti yto-opintoina, ja ne sisältävät yleissivistäviä aineita, jotka tukevat ammatillista osaamista ja työelämävalmiuksia. Ammatilliset tutkinnon osat puolestaan keskittyvät opiskelijan valitseman alan käytännön taitojen ja ammattitaidon kehittämiseen.
Ammatilliset tutkinnon osat (145 osp)
- pakolliset osat antavat perusvalmiudet ammattiin
- oman osaamisalan opinnot
- valinnaiset osat
Yhteiset tutkinnon osat YTO (35 osp) | katso Osaamispolut yto-opinnoissa (pdf)
- taitoja viestintään ja vuorovaikutukseen
- matemaattis-luonnontieteellistä osaamista
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Ammattitutkinto on yleensä laajuudeltaan 150 opintopistettä. Koulutukset ovat käytännönläheisiä ja suunniteltu tukemaan niin yksilön, työpaikan kuin koko alan kehitystä.
Erikoisammattitutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Koulutukset ovat käytännönläheisiä ja suunniteltu tukemaan niin yksilön, työpaikan kuin koko alan kehitystä.
Opiskelijan ohjauksen polku
Opiskelija saa ohjausta opintojensa jokaisessa vaiheessa aloituksesta valmistumisen jälkeiseen jatko-ohjaukseen. Tutustu ohjauksen tueksi tehtyyn korttisarjaan.