Oppisopimus räätälöidään tarpeen mukaan
Oppisopimuksessa työnantaja ja opiskelija solmivat työsopimuksen, ja opiskelija saa työstä palkkaa. Työsuhde voi olla joko uusi tai jo olemassa oleva. Työtunteja pitää olla vähintään 25 h/viikko, ja työtehtävien pitää vastata suoritettavan tutkinnon vaatimuksia.
Oppisopimuksen aikana opiskelija suorittaa ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia, ja oppiminen yhdistää työpaikalla tapahtuvan käytännön oppimisen sekä koulun tarjoaman lähi- tai verkko-opetuksen.
Oppisopimus voidaan räätälöidä yrityksen tarpeisiin. Työtehtävät ja koulutuksen sisältö suunnitellaan siten, että ne tukevat sekä opiskelijan oppimista että yrityksen toimintaa. Sopimuksen kesto määräytyy suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien laajuuden mukaan.
Oppisopimus.fi kertoo enemmän työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista.
Uuden henkilöstön rekrytointi
Oppisopimus tarjoaa joustavan mahdollisuuden kouluttaa uutta henkilöstöä tai syventää jo aloitetun koulutuksen osa-alueita. Työnantajan tarpeiden mukaan oppisopimuksella voidaan suorittaa joko koko tutkinto tai yksittäisiä tutkinnon osia.
Jos oppisopimuksella palkataan työtön työnhakija, työnantajalla on mahdollisuus hakea palkkatukea TE-palveluista. Savon ammattiopiston Yrityspalvelut auttaa palkkatuen hakuprosessin selvittämisessä ja neuvoo työnantajia käytännön järjestelyissä.
Oppisopimus voidaan solmia myös henkilölle, joka on jo aikaisemmin aloittanut opintonsa. Tämä on erityisen kätevä ratkaisu esimerkiksi kesärekrytoinneissa tai sesonkiluonteisissa työtehtävissä. Oppisopimuksen avulla opiskelija voi työskennellä yrityksessä ja samalla edistää opintojaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti.
Oppisopimukseen voidaan sisällyttää työlainsäädännön mukainen koeaika, mikä antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden arvioida yhteistyön sujuvuutta ennen sitoutumista pidemmäksi aikaa.
Henkilöstön kehittäminen
Toimialakohtainen täydennyskoulutus, esimiestaitojen kehittäminen tai muut henkilöstön osaamistarpeet – oppisopimus tarjoaa yritykselle kustannustehokkaan tavan kehittää henkilöstön osaamista. Oppisopimuskoulutus on työnantajalle taloudellisesti edullinen, sillä työnantajan vastuulle jää pääasiassa vain palkkakustannukset. Oppilaitoksen rahoitus kattaa oppisopimukseen kuuluvat lähikoulutuspäivät sekä tutkintoon liittyvät näytöt, joiden arvo voi olla useita tuhansia euroja.
Henkilöstön oppisopimuskoulutuksessa työsuhde säilyy ennallaan. Koulu laatii koulutusta varten yksilöllisen suunnitelman ja virallisen sopimuksen, jotka varmistavat koulutuksen tavoitteiden ja työelämän tarpeiden yhteensovittamisen. Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen ratkaisu henkilöstön osaamisen päivittämiseen ja kehittämiseen.
Yrittäjän oman osaamisen kehittäminen
Yrittäjä voi kehittää omaa osaamistaan joustavasti oppisopimuksen avulla. Oppisopimuskoulutus on yrittäjälle pääsääntöisesti maksutonta, ja se räätälöidään tarpeiden mukaisesti yhteistyössä koulun kanssa. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden syventää osaamista esimerkiksi liiketoiminnan, johtamisen tai toimialan erityisalueilla.
Oppisopimuksen aikana yrittäjä saa tukea opinnoissaan mentorilta. Mentori voi olla toinen yrittäjä tai muu kokenut ja ammattitaitoinen henkilö, joka tukee oppimista ja kehittymistä käytännönläheisesti. Jos sopivaa mentoria ei löydy omasta verkostosta, mentorin voi etsiä esimerkiksi Mentoripankista, joka tarjoaa laajan valikoiman osaavia ohjaajia eri aloilta.
Oppisopimus on yrittäjälle erinomainen keino kehittää ammattitaitoa ja vahvistaa yrityksensä kilpailukykyä jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.