Tieto- ja viestintätekniikka

Nainen katsoo kameraan, istuu tietokonepöydän ääressä ja hymyilee. Taustalla on ihmisiä.

Savon ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto antaa sinulle kattavat valmiudet tieto- ja viestintätekniikan tehtävissä työskentelyyn. IT-ala on täynnä kiinnostavia työpaikkoja ja osaaville ammattilaisille löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tutkintonimikkeet ovat 

  • hyvinvointiteknologia-asentaja 

  • IT-tukihenkilö 

  • ohjelmistokehittäjä 

  • tietoverkkoasentaja 

 

Kaikille alan opiskelijoille yhteisiä tutkinnon osia ovat Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät (25 osaamispistettä), viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Näiden opintojen lisäksi opiskelet valinnaisia tutkinnon osia, joiden perusteella tutkintonimikkeesi määräytyy.

Nykypäivän yhteiskunta tarvitsee tieto- ja viestintätekniikkaa aivan kaikessa, oli kyse sitten terveyspalveluista, vapaa-ajasta, koulutuksesta, opiskelusta, työnteosta, palveluista tai esimerkiksi teollisuuden toiminnasta. Työsi keskiössä ovat IT-teknologian ja viestintätekniikan lisäksi erilaiset IT-laitteet, ohjelmistot ja teknologiat.

Tutustu alan koulutustarjontaan.

Hyvinvointiteknologia-asentaja

Hyvinvointiteknologia-asentajana asennat turvalaite- ja hyvinvointiteknologian järjestelmiä ja laitteita yritysten tiloihin ja ihmisten koteihin. Asennat ja huollat esimerkiksi turvajärjestelmiä sekä terveydenhuollossa ja kuntoutuksessa käytettäviä, sähköllä ja automatiikalla toimivia apuvälineitä ja muita laitteita. 

Hyvinvointiteknologia-asentajana voit työskennellä turvallisuusalaan tai apuvälineisiin erikoistuneissa asennus- ja huoltoliikkeissä, hoivapalveluyrityksissä, testaus- ja tuotekehityksessä tai teknisessä tuessa. 

 

IT-tukihenkilö

IT-tukihenkilönä ratkot tietoteknisiä ongelmia ja autat organisaatiosi jäseniä arjen tietoteknisissä haasteissa. Hallitset ohjelmat, ohjelmistot, lähiverkot ja palvelimet. Selvität vikatilanteita ja pidät huolta, että organisaation IT-asiat ovat kunnossa vastaamalla tietokoneiden, verkkojen ja oheislaitteiden mutkattomasta toiminnasta. 

IT-tukihenkilönä työllistyt joko julkiselle sektorille tai yksityisiin organisaatioihin IT-tuen tehtäviin. Voit myös työskennellä myyntitehtävissä. 

 

Ohjelmistokehittäjä

Ohjelmistokehittäjänä työskentelet koodarina, eli suunnittelet ja toteutat ohjelmistoja koodin ja ohjelmoinnin keinoin. Ohjelmistokehittäjänä hallitset erilaisia ohjelmointikieliä, kuten Python, HTML ja CSS. Erityisesti ohjelmistokehittäjistä ja koodareista on pulaa Suomen IT-markkinoilla. 

Ohjelmistokehittäjänä voit työskennellä esimerkiksi ohjelmistotaloissa, yritysten IT-osastoilla tai peli- ja tietojenkäsittelypalveluja tuottavissa yrityksissä. Voit myös toimia itsenäisenä yrittäjänä. 

Tietoverkkoasentaja

Tietoverkkoasentajana teet erilaisia tietoverkkokaapelointeja ja niiden huoltotöitä. Tunnet tietoliikenneverkkojen rakenteet ja tietoverkoissa käytetyt materiaalit. Taidat asennustöiden lisäksi valokuitukaapeleiden hitsauksen ja laitteiden konfiguroinnin. 

Tietoverkkoasentajana työskentelet tietokone- ja tietoliikennepalveluita tarjoavissa yrityksissä, teollisuuslaitoksissa, liikkeissä tai esimerkiksi terveydenhuollon alalla. Tutkinto antaa sinulle valmiudet myös yrittäjyyteen. 

Tekijöitä työpaikalle?

Työelämässä oppiminen (TEO) on merkittävässä osassa uuden osaamisen kartuttamisessa. Käytännön työ aidoissa olosuhteissa opettaa tekijäänsä sekä tekee työelämän tapoja ja sääntöjä tutuksi. Työpaikolle työelämässä oppimisen jaksot on loistava keino löytää uutta työvoimaa. 

Haluatteko kiinnittää tulevaisuuden osaajia työpaikkaanne jo opiskeluvaiheessa? Nappaa tieto- ja viestintätekniikan opiskelija hommiin TEO-jakson ajaksi

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Haataja Marko
Haataja Marko
koulutuspäällikkö
sähkö ja automaatio
tieto- ja viestintätekniikka
teknisen suunnittelun pt (suunnitteluassistentti)
teollisuuden esimieskoulutukset
lyhytkoulutukset (esim. LEAN)
korttikoulutukset
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio
Kuva yhteystiedosta Leinamo Kati
Leinamo Kati
koulutuspäällikkö Varkaus
sähkö
tieto- ja viestintätekniikka
turvallisuus
rakennusala
talotekniikka
taideteollisuus (jalometalli)
turvallisuusvastaava (B-lohko, Osmajoentie 75, Varkaus)
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus