Termit haltuun

Opiskelija hitsaa.

Laaja koulutustarjonta voi tuntua hämmentävältä. Mitä eroa on perustutkinnolla, ammattitutkinnolla ja erikoisammattitutkinnolla? Entä mitä ovat tutkinnon osat tai kortti- ja passikoulutukset? Mitä juuri sinä voit hakea opiskelemaan? 

Ammatillinen perustutkinto

Ammatillisen perustutkinnon suorittamalla pystyt osoittamaan hyvät ammatilliset perusvalmiudet alasi erilaisiin tehtäviin. Perustutkinto on jonkin tietyn ammatillisen alan peruskoulutus ja se on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Jotta voit hakea opiskelemaan perustutkintoa, sinulla täytyy olla suoritettuna peruskoulu tai peruskoulua vastaava koulutus. Voit hakea opiskelemaan perustutkintoa yhteishaussa tai jatkuvassa haussa.

Kuka voi hakea yhteishaussa? Yhteishaku on suunnattu keväällä peruskoulunsa päättäville. Lue lisää yhteishausta.

Entä kuka voi hakea jatkuvassa haussa? Jatkuva haku sopii erityisesti tilanteisiin, joissa sinulla on jo jokin koulutus tai työelämässä hankittua osaamista. Jatkuvan haun avulla pystymme tarjoamaan opiskelumahdollisuuksia ympäri vuoden. Lue lisää jatkuvasta hausta

Valmentava koulutus

Valmentavat koulutukset auttavat sinua vahvistamaan taitojasi omien tavoitteidesi ja tilanteesi mukaisesti. Voit hakea opiskelemaan valmentaviin koulutuksiimme kevään yhteishaussa.

Ammattitutkinto

Ammattitutkinto on suunnattu niille, joilla on suoritettuna alansa peruskoulutus tai työelämästä hankittua osaamista. Ammattitutkinto on perustutkintoa syvällisempi sukellus alasi ammattisaloihin. Ammattitutkinnon avulla syvennät osaamistasi ja hankit ammattitaitoasi tukevan tutkinnon. Ammattitutkinnossa osoitat osaamisesi näyttöjen avulla käytännön työtehtävissä.

Erikoisammattitutkinto

Erikoisammattitutkinto sopii niille, jotka haluavat osoittaa alansa vaativampien työtehtävien hallintaa. Erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää pidempää työkokemusta alalta, ja se sopii esimerkiksi vaativissa asiantuntijatehtävissä toimiville. Voit suorittaa erikoisammattitutkinnon alasi työtehtävissä joko näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena.

Tutkinnon osat

Ammatilliset tutkinnot muodostuvat pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista. Tutkinnon osa on siis yksi palanen isommasta kokonaisuudesta. Yksittäisen tutkinnon osan opiskelusta käytetään myös osatutkinto-termiä. Tutkinnon osia opiskelemalla voit päivittää omaa osaamistasi, hankkia uusia tietoja ja taitoja sekä parantaa kilpailukykyäsi työelämässä.

Voit opiskella perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon osia. Osa tutkinnon osista on avoimia kaikille kiinnostuneille, osaan taas vaaditaan aiempaa kokemusta alalta.

Passit ja kortit

Passikoulutus tai korttikoulutus on työelämän osaamistesti. Joissakin työtehtävissä toimiminen vaatii, että sinulla on suoritettuna tiettyjä lakisääteisiä koulutuksia. Passi tai kortti toimii todisteena suorittamastasi koulutuksesta.

Ennen kuin voit suorittaa passin tai kortin, sinun tulee osallistua koulutukseen, jossa opit tarvitsemasi tiedot tai taidot. Savon ammattiopiston opetustarjontaan kuuluvat esimerkiksi anniskelupassit, ensiapukurssit, hygieniapassit, puhdastilapassit, tulityökortit ja työturvallisuuskortit.