Sähkö ja automaatio

Sähköasentajaopiskelija mittaa sähkökaapilla.

Sähkö- ja automaatioalalla valitset, suuntaudutko opinnoissasi sähköasennukseen vai automaatioasennukseen. Tutkintonimike määräytyy valitsemasi alan mukaan: sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suoritettuasi tutkintonimikkeesi on joko sähköasentaja tai automaatioasentaja.

Tutustu koulutustarjontaan koulutuskalenterissa:

Automaatio opiskelija säätää laitetta.

Sähköasennuksen opinnoissa osaamisalaasi ovat pien- ja pienoisjännitesähköasennukset.  Automaatioalan opinnoissa valittavanasi on kolme osaamisalaa, jotka ovat kappaletavara-automaatioasennukset, prosessiautomaatioasennukset ja rakennusautomaatioasennukset.  

Perustutkinnon lisäksi voit suorittaa Savon ammattiopistossa sähköasentajan tai automaatioasentajan ammattitutkinnon. Opetustarjontaamme kuuluu myös automaatiomestarin erikoisammattitutkinto. 

Osaamisalat 

Sähköalan opinnoissa osaamisalaasi ovat pien- ja pienoisjännitesähköasennukset. Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneena sähköasentajana teet sähköasennuksiin, huoltoon, ylläpitoon sekä sähkölaitteiden ja -verkkojen käyttöön liittyviä tehtäviä asuinrakennuksissa, julkisissa tiloissa sekä teollisuudessa. Hallitset niin työturvallisuuden, sähkötyöturvallisuuden kuin sähköturvallisuusmääräykset. 

Automaatioalan opinnoissa valitset osaamisalaksesi automaatioasennukset, prosessiautomaatioasennukset tai rakennusautomaatioasennukset. Automaatioasentajana teet automaatiojärjestelmiin sekä koneisiin ja laitteisiin liittyviä asennuksen, käytön ja huollon tehtäviä. Automaatioasentajana asennat esimerkiksi prosessiteollisuudessa ja tavaroiden valmistuksessa käytettäviä ohjaus-, säätö- ja valvontajärjestelmiä. 

Tulevaisuuden työ 

Sähköasentajana työllistyt sähköurakointiliikkeisiin, teollisuuslaitoksiin, energiateollisuuteen sekä sähköteknisiä laitteita valmistavaan teollisuuteen. Voit asentaa erilaisia kodin turva- ja hälytysjärjestelmiä tai työskennellä myynti-, neuvonta- ja opastustehtävissä. Tutkinto tarjoaa valmiudet myös yrittäjyyteen. 

Automaatioasentajana voit työskennellä erilaisilla teollisuudenaloilla ja -laitoksilla sekä prosessi- ja automaatiotekniikan koneita ja laitteita valmistavissa yrityksissä. Voit työskennellä kiinteistöautomaation tehtävissä, jolloin vastaat kiinteistöjen toimintoja ohjaavista, säätävistä ja valvovista laitteista. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Haataja Marko
Haataja Marko
koulutuspäällikkö
sähkö ja automaatio
tieto- ja viestintätekniikka
teknisen suunnittelun pt (suunnitteluassistentti)
teollisuuden esimieskoulutukset
lyhytkoulutukset (esim. LEAN)
korttikoulutukset
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio
Kuva yhteystiedosta Leinamo Kati
Leinamo Kati
koulutuspäällikkö Varkaus
sähkö
tieto- ja viestintätekniikka
turvallisuus
rakennusala
talotekniikka
taideteollisuus (jalometalli)
turvallisuusvastaava (B-lohko, Osmajoentie 75, Varkaus)
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus