Prosessi

Suojapukuun pukeutunut nainen seisoo laitteen vieressä.

Savon ammattiopistossa voit opiskella kemianteollisuuden prosessinhoitajaksi. Kemianteollisuus on yhteiskunnallisesti tärkeä ala, joka työllistää kemianteollisuuden osaajia erilaisiin tehtäviin. Prosessiteollisuus taas on tärkeä osa kemianteollisuutta: raaka-aineet jalostetaan kemiallisten ja fysikaalisten prosessien avulla tuotteiksi, jotka ovat elintärkeitä toimivan yhteiskunnan kannalta.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi polttoaineet, lääkkeet, ajoneuvojen renkaat, paperituotteet ja puhdistusaineet. Kemianteollisuuden ala on yksi suurimmista työllistäjistä Suomessa. 

Prosessinhoitajan perustutkinnon suorittamalla valmistut ammattilaiseksi, joka ohjaa ja valvoo kemiallisia tuotantoprosesseja. Työtehtäviäsi ovat tuotannon ohjaus‑, valvonta‑ ja kunnossapitotehtävät. Voit myös työllistyä tuotantoprosessien seurannan, laadunvalvonnan, tutkimuksen ja tuotekehityksen pariin. Tunnet alasi säädökset ja työturvallisuusohjeistukset.

Tutustu opetustarjontaan koulutuskalenterissa:

Prosessialan opiskelija pöydän ääressä.

Osaamisala 

Kemianteollisuuden prosessinhoitajana olet erikoistunut tuotantoon, jossa hyödynnetään kemiantekniikkaa. Osaat käyttää kemianteollisuuden yksikköprosesseja, joita ovat esimerkiksi neutralointi, hapetus ja pelkistys. Työtehtäviisi voi kuulua myös kemianteollisuuden tuotteiden valmistaminen ja jatkojalostaminen.

Tunnet alasi automaatiojärjestelmät ja seuraat prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa. Valvot ja ohjaat työalueesi prosesseja sekä huolehdit prosessien sujuvasta ja turvallisesta toiminnasta. Osaat tehdä työssäsi tarvittavien prosessilaitteiden voitelu- ja huoltotöitä. 

Tulevaisuuden työ 

Kemianteollisuuden osaamisalalle erikoistuneena prosessinhoitajana työskentelet esimerkiksi lääkkeitä, kosmetiikkaa, hygieniatuotteita, pesuaineita, maaleja, polttoainetta tai petrokemian tuotteita valmistavan teollisuuden työtehtävissä. Mahdollisia työpaikkojasi ovat myös vesi- ja voimalaitokset. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Kemppainen Ilkka
Kemppainen Ilkka
koulutuspäällikkö
kone- ja tuotantotekniikka
laboratorio
prosessiteollisuus
puuala
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio