Rakennus

Kaksi suojakypäriin pukeutunutta miestä sahaa lautaa.

Savon ammattiopiston rakennusalalta valmistut talonrakentajaksi. Talonrakennuksen osaamisalan suorittaneena perusosaamiseesi kuuluvat talon perustustyöt, ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt.

Tämän lisäksi erikoistut valinnaisten tutkinnon osien avulla esimerkiksi kirvesmiehen, muurarin, raudoittajan, laatoittajan tai sisärakentajan tehtäviin. Opiskelu rakennusalalla on käytännönläheistä: harjoittelemme työtapoja ja tekniikoita koulun työsalissa sekä teemme oikeita rakennusalan töitä asiakastyömailla. 

Talonrakentajan tutkintoa suorittaessasi rakennat itse oman osaamispolkusi. Valmistuessasi sinulla on kelpoisuus moniin talonrakennusalan työtehtäviin, mutta valinnaisten tutkinnon osien avulla kerrytät osaamistasi töissä, jotka sinua kiinnostavat. Perustutkinnon lisäksi opetustarjontaamme kuuluvat rakennusalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto

Talonrakentajaopiskelija mittaa.

Talonrakennuksen ammattilaisena työtehtäviäsi ovat uusien rakennusten rakentaminen ja vanhojen rakennusten korjaaminen. Rakennukset voivat olla esimerkiksi asuintaloja, teollisia rakennuksia tai julkisia tiloja.

Talonrakentajana hallitset rakennustyömaan perustyövälineet, rakennusmateriaalit sekä oikeaoppiset ja ergonomiset työtavat. Laatutietoisuus, oma-aloitteisuus ja asiakaspalveluhenkisyys ovat talonrakentajan tärkeitä ominaisuuksia.  

Osaamisalat 

Kirvesmiehenä vastuullasi ovat puurakentamisen työt sekä erilaisten rakennustuotteiden eli rakennusten kiinteiden osien asentaminen. 

Muurarina tehtäviäsi ovat perustusten ja seinien muuraus sekä rappaus- ja laatoitustyöt. Osaamistasi ovat pääasiassa tiili- ja harkkomuuraukset.  

Raudoittajana teet raudoitteita ja niiden asennuksia rakennustyömailla. Raudoituksia asennetaan esimerkiksi rakennusten perustusten muotteihin ennen betonin valamista, jotta rakennus kestää niin kuormitusta kuin sääolosuhteita koko elinkaarensa ajan. 

Laatoittajana päällystät seiniä, lattioita ja muita pintoja erilaisilla laatoilla, kaakeleilla tai esimerkiksi mosaiikilla. Taidat myös seinien ja lattioiden kosteuseristämisen. 

Sisärakentajana maalaat, tapetoit ja teet töitä rakennusten sisätiloissa. Taidat runko- ja levytystyöt, sisustuksen pintatyöt sekä kiintokalusteiden asentamisen.  

Talonrakentajaopiskejat asentava aidan tolppaa.

Tulevaisuuden työ 

Rakennusalan ammattilaisena työllistyt niin rakennusliikkeisiin, rakennusteollisuuteen tai kiinteistöhuoltoyhtiöihin talonrakennuksen erilaisiin työtehtäviin.  

Alan sanastoa

Rakennusalan kuvasanakirja ja tehtäväkirja opettavat alan ammattisanoja selkosuomeksi. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Kilpeläinen Ari
Kilpeläinen Ari
koulutuspäällikkö
rakennusala
rakennusalan tutkinnot
talotekniikka
pintakäsittely
teollinen pintakäsittely
Haapamäentie 1
70900 Toivala
Kuva yhteystiedosta Leinamo Kati
Leinamo Kati
koulutuspäällikkö Varkaus
sähkö
tieto- ja viestintätekniikka
turvallisuus
rakennusala
talotekniikka
taideteollisuus (jalometalli)
turvallisuusvastaava (B-lohko, Osmajoentie 75, Varkaus)
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus