Verkko-opiskelu

Ihmisen kädet, jotka kirjoittavat tietokoneen näppäimistöllä.

Meillä on opiskelijoille useita erilaisia mahdollisuuksia verkossa opiskeltavaksi. Verkko-opinnoissa voit suorittaa sekä ammatillisia että yhteisiä tutkinnon osia joustavasti ja itsenäisesti. Lisäksi voit valita sinulle sopivan ajan ja paikan opiskeluun. Yhdistämällä verkko-opintoja työelämäjaksoihin sinulla on mahdollisuus nopeuttaa valmistumistasi.

Verkko- ja etäopintoihin saa tukea, ja niiden aloittaminen ja opetukseen osallistuminen on helppoa. Savon ammattiopiston keskeisimmät sähköiset järjestelmät ovat Wilma, Moodle ja O365-ympäristö. Opiskelijana olet saanut näihin tunnukset. 

Etäopetuksessa tarvitset pääasiallisesti oman tietokoneen. Voit käyttää myös koulun luokissa olevia työasemia. Etäopinnoissa harvoin riittää pelkkä mobiililaite, koska tehtävien tekeminenkin vaatii usein isomman näytön ja näppäimistön. 

Tarkista, että oman tietokoneesi kamera, äänet ja mikrofoni toimivat. Suosittelemme, että käytät esimerkiksi nappikuulokkeita. Eleet ja ilmeet ovat tärkeä osa viestintää, mutta vältä videokuvan käyttöä, jotta yhteys toimii sujuvasti.

Verkkokurssien ohjaus ja tuki

Kaikkiin etä- ja verkko-opintoihin liittyvissä asioissa ohjausta ja tukea antavat kurssin opettajat. Opettajien yhteystiedot löytyvät jokaisen opinnon kohdalta.

Teknisissä ongelmissa ota ensisijaisesti aina yhteys omaan vastuuopettajaasi. Myös Savon ammattiopiston DigiTutorit auttavat mielellään. 

Digitreenit auttavat, jos tietokoneen tai digityövälineiden käyttö ei ole tuttua. Digitreeneistä voit kysyä lisää tutoropettajaltasi tai opinto-ohjaajaltasi.

SakkyChat ja Chatbot

SakkyChatissa voit keskustella opon kanssa. Pääset chattiin verkkosivun oikeassa alareunassa olevasta chat-kuvakkeesta. Opinto-ohjaavat ovat paikalla maanantaista perjantaihin klo 9–15.

Millaisista asioista chatissa voi keskustella tai mitä kysyä? Tässä muutama esimerkki:

  • Miten haen opintoihin? Miten voisin vaihtaa alaa?
  • Millaisia opiskelukeinoja voisin kokeilla, jotta oppisin paremmin? 
  • Tarvitsen tukea opintoihini, voisiko joku auttaa?
  • Minun pitäisi hakea opintotukea, mutta en ole ihan varma miten sitä haetaan.
  • Keneltä voin kysyä toimeentulooni liittyvistä asioista?
  • Miten pääsen kirjautumaan Moodleen? 
  • Wilmani ei toimi, apua! 

 

Chatbotin kautta voit jättää yhteydenottopyynnön, kun SakkyChat ei ole auki. Chatbotista voit saada myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Etäopetuksessa käytämme Moodlea, Teamsia ja Skypeä. Seuraa opettajan viestejä Wilmasta.

 

Tärkeät ohjelmistot 

 

Moodle kotipesänä

Moodle on verkko-oppimisalusta ja digitaalisten opiskelumateriaalien kotipesä. Moodlesta löytyy itsenäisesti suoritettavat tehtävät, verkkokurssit ja koulutusalakohtaiset sähköiset oppimisympäristöt.

Digitaaliset oppimateriaalit on jäsennelty Moodleen verkkokursseiksi. Kirjaudu Moodleen käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Moodlen käyttöön sinut perehdyttää vastuuopettajasi tai verkkokurssin opettaja. Moodle-kurssin löydät esimerkiksi Wilmaan samaasi linkin kautta ja syöttämällä kurssiavaimen.

 

Teams – lähellä etänä

Teamsin kautta voimme pitää oppitunnit reaaliaikaisesti etänä. 

Teams on etäoppimisen työväline, jonka kautta järjestämme niin reaaliaikaisia oppimistilanteita ja oppitunteja kuin oppimateriaalien ja tehtävien jakamisia. Kirjaudu Teamsiin omalla Office 365 -tunnuksellasi ja -salasanallasi.

Teamsin ominaisuudet toimivat parhaiten työpöytä- ja mobiilisovelluksella, mutta voit käyttää Teamsia halutessasi myös selaimella. Selaimista suositellaan käyttämään Google Chromea tai Edgeä.

Työpöytäsovelluksen voit ladata Teamsin oikeasta yläkulmasta klikkaamalla omaa kuvaketta: valitse lataa työpöytäsovellus. Samasta kohdasta voit lähettää sähköpostiisi myös mobiilisovelluksen latauslinkin. Teams-mobiilisovelluksen voit asentaa myös suoraan puhelimesi sovelluskaupasta tai Android- ja iOS-puhelimien suoralinkeistä.

Ohjeet opiskelijoille - ja Ohjeet huoltajille -oppaat antavat hyvän startin Teamsin käyttöön.

Teamsin rinnalla opetuksessa voidaan käyttää Skypeä. Skypen saat sekä Android- ja iOS-puhelimeesi. Opiskelijan Skype-ohjeen löydät täältä. 

 

Microsoft-ympäristö

Opiskelijana voit ladata veloituksetta Microsoft Office 365 ProPlus -paketin omalle koneellesi. O365-paketti sisältää opiskeluun hyödylliset ja tarpeelliset ohjelmat kuten Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook.

Voit ladata O365-paketin sekä Windows- tai Mac-tietokoneellesi ja mobiililaitteillesi. 

Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

  • Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx
  • Kirjoita käyttäjätunnus-kohtaan oma @edu.sakky.fi-tunnuksesi.
  • Seuraavaksi sinut ohjataan kirjautumissivulle, johon syötät salasanasi
  • Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install-painiketta ja seuraa ohjeita.

Ohjeet etäopiskeluun. Tekstivastine olemassa.

Ohjeet etäopiskeluun 

 

Etäopiskelussa itsenäiset opiskelutehtävät edellyttävät itseohjautuvuutta, mutta myös paljon muutakin. Tässä hyvät vinkit.

1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä.

Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki – kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä.

 

2. Pidä taukoja!

Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin, joten syö luonas ja välipaloja. Noudata vastuuopettajan tekemää ohjelmaa.

 

3. Liiku!

Ota muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa. Jumppakissan ohjeilla saat hyvän taukojumpan tehdyksi.  

 

4. Et ole lomalla!

Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Ota vastuuta omasta oppimisestasi, jotta hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. 

 

5. Seuraa viestintää Wilman kautta. 

Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta. Opettajat voivat olla myös tavattavissa etäyhteyksin.  Ensimmäinen viesti tulee yleensä Wilman kautta. Viestistä löydät jokaisen opettajan ohjeet, miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni.

 

6. Yhteydet kuntoon.

Jos sinulla ei ole mitään laitetta tehtävien tekemiseen, ota yhteyttä omaan opettajaasi. Esimerkiksi kännykällä pääset hyvin alkuun. Nettiyhteyden voi jakaa omasta kännykästä muille laitteillesi, jos muuta nettiyhteyttä ei ole käytettäväissä. 

 

7. Etänä voi opiskella myös yhdessä!

Esimerkiksi Teamsin videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita – kannattaa kokeilla! Myös opettaja voi järjestää yhteisiä opiskelusessioita.

 

8. Ole aktiivinen!

Opettajat ovat töissä eli tukemassa sinua oppimisessasi, vaikka ovatkin etäyhteyden päässä. Muista pyytää apua, jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää.

Lisätietoja