Oppimaan ulkomaille | kansainvälisyys

10 nuorta seisoo selin kameraan ja pitävät toisiaan hartioilta kiinni, ilta-aurinko.

Suuntana ulkomaa

Kansainvälisyys, kielitaito ja kulttuurien tunteminen ovat osa ammatillista osaamista. Voit lähteä oppimaan ulkomaille tai suorittaa työelämässä oppimisen rajojen toisella puolen. Voit valita kansainvälisyyttä tukevia opintoja tai hakeutua Suomessa töihin yritykseen, jonka työkieli ei ole suomi. Voit olla tutorina ulkomaalaisille vierasryhmille tai lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Vaihtoehtoja on monia!

Matkan ensimmäinen etappi on suunnittelu

Kansainvälisyystoimintamme tarjoaa sinulle mahdollisuuden suorittaa osan opinnoistasi työelämä- tai opiskelujaksolla ulkomailla. Suunnittele lähtösi huolella.

Keskustele asiasta oman tutoropettajasi ja alasi kansainvälisyysyhdyshenkilön kanssa, jos olet kiinnostunut lähtemään kansainvälisille vesille: milloin ulkomaanjakso on mahdollinen, minne päin maailmaa on mahdollista lähteä, minkä opintojakson haluat suorittaa ja muista kysymyksistä.

Tee hakemus ulkomaanjakosolle Wilmassa, ja laadi englanninkielinen ansioluettelo ja motivaatiokirje. Apua tähän saat esimerkiksi kansainvälisten asioiden koordinaattorilta tai oman alasi kansainvälisyysyhdyshenkilöltä.

Lentokoneen figuuri.

Kuulumisia ulkomailta

Sakkylaiset maailmalla -blogi tuo ulkomaan tuulia ja virtauksia luoksemme. Blogi kertoo tarinoita niin meistä sakkylaisista maailmalla kuin meille suuntautuneista vierailuista. 

Varoitus! Saatat potea äkillistä matkakuumetta.

Yleisimmät kohdemaat

Espanja ja Iso-Britannia ovat olleet suosituimmat kohdemaamme. Meillä on yhteistyökumppaneita edellisten lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Tanskassa, Irlannissa, Hollannissa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa, Italiassa, Maltalla, Portugalissa, Slovakiassa, Sloveniassa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Intiassa ja Venäjällä.

 

Miten maksan ulkomailla asumisen ja elämisen?

Voit saada oppilaitokselta apurahan matka- ja majoituskulujen kattamiseen. Tämän lisäksi saatat tarvita myös omaa rahoitusta.

 

Missä ja miten asun?

Kohdemaan yhdyshenkilö auttaa asunnon hankinnassa. Majoitusvaihtoehtoja ovat muun muassa koulun asuntola, koulun henkilökuntaan kuuluvan koti, hostelli tai yksityiseltä vuokrattu asunto.

 

Tarvitsenko vakuutuksen? 

Koulu on ottanut vakuutuksen ulkomaanjakson ajaksi. Tämä vakuutus sisältää matkatavara-, vastuu- ja tapaturmavakuutuksen. Näiden lisäksi tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin

Mitä voin opiskella?

Katso tarkempia kurssikuvauksia EMEU-verkoston ja Automobility-verkoston sivuilta.
 

Tarvitsenko rokotuksia?

Tarkista terveydenhoitajan kanssa, onko rokotusturvasi ajantasainen, lisätietoja täältä.

 

Mitä kieliä pitää osata?

Pääkielenä on englanti, josta tarvitset vähintään perustason kielitaidon. Saksassa, Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa työskentelevän on suositeltavaa opetella kohdemaan kielen alkeita.

 

Tarvitsenko työvaatteet?

Tekniikan ja liikenteen alojen opiskelijan pitää viedä mukanaan työkengät ja työvaatteet. Iso-Britanniassa ja Maltalla kaupan alalla pukeudutaan mustiin suoriin housuihin ja valkoiseen kauluspaitaan. 

 

Jos tulee ongelmia, kehen otan yhteyttä?

Kohteessa sinulle on nimetty yhdyshenkilö, joka puoleen voit kääntyä ongelmatilanteissa. Tämän lisäksi voit aina ottaa yhteyttä oman koulun kansainvälisten asioiden koordinaattoriin. Sinun tulee myös tehdä matkustusilmoitus ulkomisteriön sivuilla. Tarkista kohdemaan yleinen hätänumero. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Räsänen Jaana
Räsänen Jaana
kansainvälisten asioiden koordinaattori
kansainvälisyystoiminta ja kehittäminen
oppimispalvelut
PL 87 (Presidentinkatu 3)
70101 Kuopio