Oppimaan ulkomaille | kansainvälisyys

10 nuorta seisoo selin kameraan ja pitävät toisiaan hartioilta kiinni, ilta-aurinko.

Suuntana ulkomaa

Kansainvälisyys, kielitaito ja kulttuurien tunteminen ovat osa ammatillista osaamista. Voit lähteä oppimaan ulkomaille tai suorittaa työelämässä oppimisen rajojen toisella puolen. Voit valita kansainvälisyyttä tukevia opintoja tai hakeutua Suomessa töihin yritykseen, jonka työkieli ei ole suomi. Voit olla tutorina ulkomaalaisille vierasryhmille tai lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Vaihtoehtoja on monia!

Matkan ensimmäinen etappi on suunnittelu

Kansainvälisyystoimintamme tarjoaa sinulle mahdollisuuden suorittaa osan opinnoistasi työelämä- tai opiskelujaksolla ulkomailla. Suunnittele lähtösi huolella.

Keskustele asiasta oman tutoropettajasi ja alasi kansainvälisyysyhdyshenkilön kanssa, jos olet kiinnostunut lähtemään kansainvälisille vesille: milloin ulkomaanjakso on mahdollinen, minne päin maailmaa on mahdollista lähteä, minkä opintojakson haluat suorittaa ja muista kysymyksistä.

Tee hakemus ulkomaanjaksolle Wilmassa ja laadi englanninkielinen ansioluettelo ja motivaatiokirje. Apua tähän saat esimerkiksi kansainvälisten asioiden koordinaattorilta tai oman alasi kansainvälisyysyhdyshenkilöltä.

Lentokoneen figuuri.

Kuulumisia ulkomailta

Sakkylaiset maailmalla -blogi tuo ulkomaan tuulia ja virtauksia luoksemme. Blogi kertoo tarinoita niin meistä sakkylaisista maailmalla kuin meille suuntautuneista vierailuista. 

Varoitus! Saatat potea äkillistä matkakuumetta.

Yleisimmät kohdemaat

Espanja on ollut suosituin kohdemaamme. Meillä on yhteistyökumppaneita sen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Islannissa, Tanskassa, Irlannissa, Hollannissa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa, Italiassa, Maltalla, Portugalissa, Slovakiassa, Sloveniassa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, ja Intiassa.

 

Miten maksan ulkomailla asumisen ja elämisen?

Voit saada oppilaitokselta apurahan matkakuluihin ja kohtuullisten majoituskulujen kattamiseen. Tämän lisäksi saatat tarvita myös omaa rahoitusta.

 

Missä ja miten asun?

Kohdemaan yhdyshenkilö auttaa asunnon hankinnassa. Majoitusvaihtoehtoja ovat muun muassa koulun asuntola, koulun henkilökuntaan kuuluvan koti, hostelli tai yksityiseltä vuokrattu asunto.

 

Tarvitsenko vakuutuksen? 

Koulu on ottanut vakuutuksen ulkomaanjakson ajaksi. Tämä vakuutus sisältää matkatavara-, vastuu- ja tapaturmavakuutuksen. Näiden lisäksi tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin

Mitä voin opiskella?

Katso tarkempia kurssikuvauksia esimerkiksi EMEU-verkoston ja Automobility-verkoston sivuilta. Myös Interlab-sivustolla on paljon vaihtoehtoja.
 

Tarvitsenko rokotuksia?

Tarkista terveydenhoitajan kanssa, onko rokotusturvasi ajantasainen, lisätietoja täältä.

 

Mitä kieliä pitää osata?

Pääkielenä on englanti, josta tarvitset vähintään perustason kielitaidon. Saksassa, Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa työskentelevän on suositeltavaa opetella kohdemaan kielen alkeita.

 

Tarvitsenko työvaatteet?

Tekniikan ja liikenteen alojen opiskelijan pitää viedä mukanaan työkengät ja työvaatteet. Esimerkiksi Maltalla ja Italiassa pukeudutaan mustiin suoriin housuihin ja valkoiseen kauluspaitaan kaupan alalla sekä ravintolan tarjoilutehtävissä. 

 

Jos tulee ongelmia, kehen otan yhteyttä?

Kohteessa sinulle on nimetty yhdyshenkilö, joka puoleen voit kääntyä ongelmatilanteissa. Tämän lisäksi voit aina ottaa yhteyttä oman koulun kansainvälisten asioiden koordinaattoriin. Sinun tulee myös tehdä matkustusilmoitus  ulkoministeriön sivuilla. Tarkista kohdemaan yleinen hätänumero. 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Räsänen Jaana
Räsänen Jaana
kansainvälisten asioiden koordinaattori
kansainvälisyystoiminta ja kehittäminen
oppimispalvelut
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio