Työelämässä oppiminen

Metsuri raivaa raivaussahalla.

Yhtenä koulumme oppimisympäristönä on työelämä; käytännön työ aidoissa olosuhteissa kasvattaa ja opettaa. Samalla työelämän tavat tulevat tutuksi. Olemme tekijöiden koulu!

Kokemusta käytännön työstä voit kartuttaa joko työelämässä oppimisen -jaksolla (TEO) tai opiskelemalla tutkinnon oppisopimuksella. Suunnittelet jokaisen työelämässä oppimisen jaksosi yhdessä koulun ja työpaikan kanssa. Työelämässä oppimisen muoto ja määrä kirjataan sinun henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi (HOKS). 

Lähihoitajaopiskelijat hoitavat vauvaa

Aitoa oppia koulutussopimuksella

Työelämässä oppimisen jaksolle opiskelijan koulu ja tuleva työpaikka tekevät kirjallisen koulutussopimuksen. Opiskelijana saat tästä tiedon. 

Koulutussopimus tarkoittaa, että opiskelijana et ole työsuhteessa työpaikkaan, eikä työstä makseta palkkaa tai muuta vastiketta. Työelämässä oppimisen jaksolla suoritat joko tutkinnon osia tai pienempiä kokonaisuuksia. 

Opettaja ja opiskelija, jolla on kakku kädessä.

Oppisopimuksella työsuhteeseen

Työelämässä oppimisen voi toteuttaa myös oppisopimuksella

Jos suoritat opintoja oppisopimuksella, olet samalla työsuhteessa työnantajaasi. Työsuhde voi olla uusi tai jo valmiiksi voimassa oleva. Oppisopimuskoulutuksessa olet työntekijä ja saat palkkaa. Sopimusosapuolia ovat sinun lisäksesi työnantajasi ja koulu. 

Oppisopimuksella on mahdollisuus opiskella mitä tahansa ammatillista tutkintoa, tutkinnon osia sekä syventävää ja täydentävää koulutusta. 

Osaava ja ammattitaitoinen työpaikka 

Haluamme, että opiskelijana sinä pääset oppimaan osaavassa ja ammattitaitoisessa työpaikassa. Näin ollen koulutus- tai oppisopimuksen solmiminen edellyttää, että

  • työpaikalla on riittävästi alanmukaisiin opintoihin liittyvää tekemistä,
  • tarpeelliset työvälineet ja
  • ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö.

 

Työelämässä oppimisen ajaksi sinulle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja ja koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat, auttavat ja ohjaavat oppimisesi etenemistä ja suunniteltujen tavoitteiden toteuttamista. Yhteistyössä kanssasi sovitaan myös työelämässä oppimisen aikana tehtävien näyttöjen suunnittelusta ja tekemisestä. 

Tutustu opiskelijan arviointioppaaseen (pdf)

Tutustu opiskelijan muistilistaan (pdf)