Ammattitaitokilpailut

Nainen seisoo ja hymyilee kahvinkeittimen ja astioiden vieressä.

Ammattitaitokilpailuilla on merkittävä rooli ammattiopintojen arjessa. Opitusta ammattitaidosta kannattaa olla ylpeä!

Kansallisella tasolla kisaamme Taitaja-kisoissa. Kansainvälisellä tasolla otamme haasteen vastaan sekä EuroSkills- että WorldSkills -mittelöissä. 

Nuoret miehet seisovat rivissä ja keskustelevat.

Taitajat

Ammattiin opiskelevien Suomen mestaruus ratkaistaan joka vuosi Taitaja-kilpailussa. Mukana on yli 40 ammattilajia, ja mittelöt keräävät paikalle kymmeniä tuhansia katsojia. Taitaja on loistava mahdollisuus haastaa itsensä ja oma osaamisensa!

Taitaja-kilpailuun voivat osallistua ilmoittautumisaikana koulussa kirjoilla olevat ja kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammattiin opiskelevat. Osa lajeista on ikärajattomia.

Matka Taitajiin alkaa syksyllä semifinaaleihin ilmoittautumisesta; tästä saat lisätietoa opettajilta. Semifinaalit järjestetään viikolla 5, ja niihin kilpailijan vie oma opettaja.

Toukokuiseen finaalin osallistuu Suomen kahdeksan parasta ammattilaista. Kilpailumatkojen järjestämisestä ja hotellilaskusta huolehtii koulu. Lisätietoja Taitajista löytyy kilpailun järjestävän Skills Finlandin sivuilta

Nainen ja kaksi miestä hymyilevät. Nainen pitelee Suomen lippua.

EuroSkills ja WorldSkills

Ammattitaitokilpailuja käydään myös kansainvälisellä tasolla. Eurooppalainen EuroSkills ja maailman laajuinen WorldSkills kisataan vuoro vuosin. 

Osallistujat kilpailuihin valitaan karsintakilpailun kautta. Kilpailuun osallistuminen vaatii sinulta sitoutumista ja harjoittelua, mutta saat paljon takaisin. Kisat kartuttavat ammattitaitoasi, saat kokemusta kansainvälisiltä areenoilta, solmit suhteita laajasti ja keräät runsaasti kokemusta. Lue lisää kansainvälisistä kisoista Skills Finlandin sivuilta

Yläkoululaisten Taitaja9

Taitaja9 on koko yläkoulun juttu!

Taitaja9-kilpailuun osallistutaan kolmen hengen joukkueilla. Kilpailut etenevät syksyllä järjestettävästä paikalliskilpailusta, aluekilpailuun ja finaali järjestetään toukokuussa Taitaja-tapahtuman yhteydessä. Savon ammattiopisto järjestää matkat jatkoon meneville joukkueille.

Taitaja9-kilpailussa on erilaisia nokkeluutta ja päättelykykyä vaativia tehtäviä, joita ratkotaan joukkueena. Tehtävät liittyvät eri ammateissa tarvittaviin taitoihin. Taitaja9-kilpailun tehtävissä tarvitaan näppäryyttä, taitoa ja nopeutta.

Lisätietoa Taitaja9-kilpailusta löytyy Skills Finlandin sivuilta