Yhteishaku 2025

Keltainen pohja, jossa nuori nainen ja teksti Ylpeästi ammattilainen.

  Yhteishaussa voivat hakea peruskoulun suorittaneet, joilla ei ole vielä aikaisempaa tutkintoa. Seuraavan yhteishaun ajankohta julkaistaan syksyllä 2024. 

  Seuraa amisarkea Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa, LinkedInissä ja YouTubessa.

   

  Mihin yhteishaussa voi hakea?

  Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan

  Tutustu yhteishaun materiaaleihin

  Olemme koonneet hakijoiden, heidän huoltajiensa, yläkoulujen opinto-ohjaajien jne. tueksi materiaaleja yhteishaussa olevasta koulutustarjonnasta ja opiskelusta Savon ammattiopistossa ja Varkauden lukiossa. Alla mainitut materiaalit päivitetään vuoden 2025 tiedoilla syksyllä. 
   

   

  Opiskelija tehdashallissa.

  Tulevaisuuden suunta

  Vuoden 2025 yhteishaussa voit valita Savon ammattiopiston kymmenien perustutkintojen joukosta omasi. 

  Ammattiosaajat.fi-sivustolla pääset tutustumaan eri alojen opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Ammattilaiset kertovat  myös omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

  Kampuksemme

  Kampuspaikkakuntamme ovat Iisalmi, Kuopio, Siilinjärvi ja Varkaus. Katso kampusvideomme: Iisalmi, Kuopio, Toivala, Rissala ja Varkaus

  Iisalmen, Toivalan ja Varkauden uusilla kampusrakennuksillamme on Joutsenmerkki, ja myös Savilahden kampuksemme on rakennettu Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen. Vaikka Joutsenmerkki myönnetään rakennuksille, meille Joutsenmerkki edustaa kestävien seinien lisäksi lupausta tulevaisuudelle

  Erityinen tuki

  Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän tarvitsee tukea opintoihinsa oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn takia. Erityisen tuen tavoitteena on, että opiskelija menestyy opinnoissaan ja suorittaa tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen. Tuen tavoitteena on myös edistää opiskelijan kokonaiskuntoutusta yhteistyössä kuntoutuspalveluiden ammattilaisten kanssa. 

  Erityisen tuen järjestämistä koskeva suunnitelma (pdf) kuvaa Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opiskelijan erityisen tuen keskeiset periaatteet, tavoitteet, toimintatavat ja vastuut.

  Tapahtumia

  Ysiluokkalaisten tutustumisen ja 8-kurkistukset

  Savon ammattiopiston perinteiset 8-kurkistukset järjestetään aina keväisin. 
  Tapahtumapäivien aikana peruskoulujen kasiluokkalaiset pääsevät tutustumaan heitä kiinnostaviin ammattialoihin. 

  Ysiluokkalaiset voivat käydä tutustumassa eri kampuksilla myös koulutusalojen ohjeiden mukaisesti. Lisäksi järjestetään isompia avoimia ovia ysiluokkalaisille. 

  Järjestämme mahdollisuuksien mukaan pitkin kevättä vierailuja kampuksillemme ja ammattialoillemme. Näin pääsette tutustumaan koulutuksiimme ja oppimisympäristöihimme omalta koulultanne käsin. 
  Myös koulutusaloille voi tulla tutustumaan pienemmissä ryhmissä. Sovi opinto-ohjaajan kanssa teille sopiva ajankohta.

  Vanhempainillat & huoltajien ja hakijoiden yhteiset illat

  Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opinto-ohjaajat vierailevat pyydettäessä koulujen vanhempainilloissa esittelemässä koulutustarjontaa. 

  Vuoden 2025 Yhteishakuun liittyvä Hakijoiden ja huoltajien ilta (Kuopion ja Siilinjärven alueiden) on Kuopion Musiikkikeskuksella 26.11.2024 klo 18.00 alkaen.  Paikalla ovat alueen II asteen koulut kertomassa koulutustarjonnastaan.  Ohjelma ja paikalla olevat koulut löytyvät täältä: https://hakutoiselleasteelle.fi/

  Yhteinen osio striimataan myös koteihin Musiikkikeskukselta. Linkki striimaukseen löytyy em. sivulta.

  Iisalmi ja Varkaus järjestävät myös infotilaisuuksia. Tarkempaa tietoa antavat kampusten opinto-ohjaajat. 
  Muut messut ja tapahtumat

  Olemme aktiivisesti mukana myös muissa tapahtumissa ja esillä messuilla. Ajantasaiset tiedot päivitetään Tapahtumat-osioon

  Yhteishaussa 2025 olevat perustutkinnot

  Autokorimekaanikko| Ajoneuvoalan perustutkinto

  Autokorinkorimekaanikkona olet oman alasi taitelija. Suoristat, hiot ja viimeistelet autojen pinnat kuntoon. Korjaat kolareiden tai ruosteen aiheuttamia vaurioita. Selviydyt ammatissasi tarvittavista hitsauksista, liitoksista, ohutlevytöistä ja metallien liimauksista. Autokorimekaanikon työhön kuuluu myös korinosien ja lasien vaihtoa sekä muovikorjauksia. 

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Ajoneuvoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Automaalari | Ajoneuvoalan perustutkinto

  Haluatko olla ajoneuvojen pintakäsittelyn ja maalaamisen ammattilainen? Automaalarina olet erikoistunut erilaisten materiaalien pintakäsittelyihin, perusmaalaukseen ja korjausmaalaukseen. Osaat myös korinkorjaukset perusteet: tunnet auton yleisimmät alusta-, moottori- ja sähkölaiterakenteet ja osaat tehdä niiden perushuollot. Osaat irrottaa, merkitä ja kiinnittää korin osat ja tehdä esikäsittelytyöt, auton suojauksen, pohjustustyöt ja ruosteenpoiston.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Ajoneuvoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Automekaanikko | Ajoneuvoalan perustutkinto

  Taidatko teknisen ja loogisen päättelykyvyn? Oletko kiinnostunut autojen tekniikasta ja korjaamisesta? Automekaanikkona tarvitset työssäsi auton tekniikan perusteellista tuntemusta. Etsit ja korjaat auton vikoja ja teet erilaisia huoltoja. Käytät työssäsi nykyaikaisia testilaitteita ja hallitset niihin liittyvän tietotekniikan. Teet vianhaku-, korjaus- ja huoltotöitä sekä pysyt mukana kehittyvän autoalan uusissa teknisissä erikoisuuksissa.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Varkaus
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Ajoneuvoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Diagnoosimekaanikko I ajoneuvoalan perustutkinto

  Diagnoosimekaanikon painopiste on ajoneuvojen sähköisten järjestelmien tuntemuksessa. Diagnoosimekaanikkoja tarvitaan tulevaisuudessa sähköautojen yleistyessä.

  Ajoneuvotekniikan osaamisalassa voit suunnata opintojasi autojen, hyötyajoneuvojen tai pienkoneiden osa-alueille. Tutkintonimikkeinä ovat automekaanikko, hyötyajoneuvomekaanikko, diagnoosimekaanikko tai pienkonemekaanikko.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Ajoneuvoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2-3 vuotta

  Elintarvikkeiden valmistaja | Elintarvikealan perustutkinto

  Kuka leipoo leivät, pakkaa pullat ja pullottaa mehut? Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet elintarviketeollisuuden erilaisissa tehtävissä. Työnkuvasi sisältää elintarvikkeiden valmistamista, pakkausta ja varastointia alan laatu- ja hygieniavaatimukset huomioiden. Osaat seurata ja säätää valmistusprosessia sekä käyttää alan koneita ja laitteita. Työsi on vastuullista ja itsenäistä. Tuotat omalla osaamisellasi herkkuhetkiä jokaiseen suomalaiseen kotiin.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Elintarvikealan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Hyötyajoneuvomekaanikko I ajoneuvoalan perustutkinto

  Hyötyajoneuvomekaanikolla on runsaasti valittavaa laajassa hyötyajoneuvojen segmentissä. Hyötyajoneuvoja ovat esimerkiksi kuorma-auto, linja-auto, pakettiauto, maatalouskoneet ja maanrakennuskoneet. Hyötyajoneuvomekaanikko pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Ajoneuvoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2-3 vuotta

  Ilmanvaihtoasentaja | Talotekniikan perustutkinto

  Ilmanvaihtoasentajana hallitset uudisrakennusten ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Osaat myös valmistaa ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavaosat. Opiskellessasi tutuksi tulevat alan perustyökalut, oikeaoppiset työmenetelmät ja kohteeseen sopivat materiaalivalinnat. Ilmanvaihtoasentajan työssä tarvitset asiakaspalvelutaitoja, oma-aloitteista asennetta ja hyvää fyysistä kuntoa.

  Paikkakunta
  Toivala (Siilinjärvi)
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Talotekniikan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  IT-tukihenkilö | Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

  Oletko kiinnostunut nopeasti kehittyvästä IT-alasta? IT-tukihenkilönä hallitset erilaisia tietoteknisiä laitteistoja, ohjelmistoja, lähiverkkoja ja palvelimia. Vastuullasi voi olla yrityksen palvelinjärjestelmien ylläpito sekä tietotekninen ongelmanratkaisu. IT-alan tehtävissä on tärkeää, että osaat soveltaa saamaasi tietoa nopeasti ja pidät oman osaamisesi ajan tasalla. Ohjeistat toisia päivittäisissä IT-asioissa ja ongelmatilanteissa, joten tarvitset työssäsi vuorovaikutustaitoja, päättelykykyä sekä auttavaista asennetta.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Varkaus
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Kampaaja | Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

  Oletko kiinnostunut hiustenhoidosta ja erilaisista leikkaus- ja värjäystekniikoista? Oletko luova, visuaalinen ja trenditietoinen? Kampaajana edistät asiakkaidesi hyvinvointia kampaamopalveluiden avulla. Hallitset kampaukset ja hiuskäsittelyt, tunnet hiustyypit sekä osaat soveltaa osaamistasi eri tilanteissa asiakkaan parhaaksi. Olet asiakaspalvelun rautainen ammattilainen, tunnet alan tuotteet ja työskentelet työturvallisuutta kunnioittaen.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta

  Kiinteistönhoitaja | Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

  Kiinteistönhoitajana vastaat erilaisten kiinteistöjen sisä- ja ulkotilojen turvallisesta käyttökunnosta. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon suoritettuasi olet kiinteistönhuollon ammattilainen, joka kutsutaan apuun esimerkiksi silloin, kun rakennuksessa on liian kylmä tai kuuma, sisäilman laatu vaikuttaa huonolta tai piha on talvella vaarallisen liukas.

  Paikkakunta
  Kuopio
  Varkaus
  Koulutus alkaa
  Syksy 2025
  Haku
  Yhteishaku 2025
  Tutkinto/Koulutus
  Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto
  Koulutuksen kesto
  2–3 vuotta