Kaksoistutkinto

Kaksi kaksoistutkinnon suorittanutta opiskelijaa Puijon tornissa.

Kaksoistutkinto tarkoittaa ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen suorittamista samanaikaisesti. Kun valmistut kaksoistutkinnon opinnoistasi, sinulla on kaksin verroin juhlan aihetta: ammatillinen perustutkinto ja ylioppilaslakki. 

Kaksoistutkinto syventää ja laajentaa yleissivistystäsi ja ammattitaitoasi. Nämä kaksi tutkintoa antavat sinulle erinomaiset valmiudet lähteä suoraan työelämään tai hakea jatko-opintoihin.

Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla eli Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa. Iisalmen kampuksella kaksoistutkinnon opiskelu on mahdollista MAHIS-verkoston (pdf) kautta. Varkaudessa kaksoistutkinto suoritetaan yhteistyössä Varkauden lukion kanssa. 

Nuori nainen ylioppilaslakki päässä ja keltainen tausta.

Hae yhteishaussa

Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaussa: hae ensisijaisesti ammatilliseen perustutkintoon, ja tämän lisäksi valitse lomakkeesta, että olet kiinnostunut suorittamaan myös lukio-opintoja.

Voit hakea kaksoistutkintoon kaikissa Savon ammattiopiston perustutkinnoissa (pois lukien Rissalan lentokoneasennuksen perustutkinnossa), kunhan peruskoulun lukuaineiden keskiarvosi on vähintään 7. Alin vaadittava keskiarvo voi kuitenkin olla korkeampi hakijamääristä riippuen.

Lukio-opinnot Savilahdessa

Kuopiossa Savon ammattiopiston yhteistyölukiona kaksoistutkinnossa on Kuopion aikuislukio.

Kuopion Savilahteen olemme suunnitelleet opiskelijoille vaihtoehtoisia lukio-opintojen polkuja, joista jokainen kuljettaa opiskelijaa kohti määränpäätä. Näissä vaihtoehdoissa opiskeluaika voi olla kolme vuotta tai enemmän tutkinnon rakenteen ja HOKS:in mukaan. 

Lukio-opinnot toteutetaan ammattiopiston jaksotuksen mukaisesti. Lukiojaksoja on ensimmäisenä ja toisena vuonna kolme jaksoa, ja kolmantena vuonna jaksoja on kaksi. Lukiojaksot ovat pääasiassa samaan aikaan, kun ammatillisissa opinnoissa opiskellaan YTO-aineita (yhteiset tutkinnon osat). Jaksojen ajankohta suunnitellaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Lue lisää kaksoistutkinnon opinnoista Savilahdessa.

Ylioppilastutkinto

Ylioppilaskokeessa kaksoistutkinto-opiskelijana kirjoitat vähintään viisi ainetta: näitä samoja aineita opiskelet lukio-opintojesi aikana. Jos haluat, voit suunnitella opintoihin ja kirjoittaa myös kuudennen aineen. Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Sen lisäksi valitset kolme muuta pakollista koetta seuraavien neljän kokeen joukosta: 

  • toisen kotimaisen kielen koe
  • vieraan kielen koe
  • matematiikan koe
  • joku reaaliaineessa järjestettävä koe

 

Viides koe voi olla esimerkiksi joko reaaliaineesta tai vieraasta kielestä. Jos haluat, voit suorittaa myös enemmän kokeita kuin pakolliset viisi. Tässä tapauksessa opinnot kannattaa jaksottaa neljän vuoden ajalle. 

Reaaliaineet

Reaaliaineita Kuopion Savilahden päivätoteutuksissa on tarjolla rajallinen määrä. Voit opiskella ja kirjoittaa:

  • terveystieto
  • yhteiskuntaoppi
  • fysiikka
  • psykologia
     

Aikuislukion opintotarjonnasta voit opinto-ohjaajasi kanssa suunnitella myös muita vaihtoehtoja, mikäli sitoudut erilaisiin aikatauluihin

Kaksi nuorta opiskelijaa ja opettaja pöydän äärellä.

Lukio-opintoja ilman lakkia

Voit suorittaa viisi lukion kurssia, vaikka et olisikaan suorittamassa kaksoistutkintoa. Valitse tässä tapauksessa Omapolku-opinnoista jatko-opintopolku. Muista kirjata lukio-opinnot myös henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi yhdessä tutoropettajasi kanssa.

Lukion kursseilla syvennät osaamistasi ja parannat työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuuksiasi. Opiskelu kannattaa aina!

Mahdollista kaikille ja kaikilla kampuksilla

Kaksoistutkinnon voi suorittaa kaikkien Savon ammattiopiston perustutkintojen kanssa (pois lukien ainoastaan lentokonealan perustutkinto). 

Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla eli Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.

Iisalmen kampuksella kaksoistutkinnon opiskelu on mahdollista MAHIS-verkoston (pdf) kautta. Varkaudessa kaksoistutkinto suoritetaan yhteistyössä Varkauden lukion kanssa. 

Lisätietoja

Lisätietoja kaksoistutkintoon hakeutumisesta ja suorittamisesta antaa sinua kiinnostavan alan opinto-ohjaaja

Varkaudessa lisätietoja antaa lukion opinto-ohjaaja Esa Valutie.

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Valutie Esa
opettaja, opinto-ohjaaja
Varkauden lukio
Varkauden lukion aikuislinja
yhdistelmätutkintokoulutus
kansainvälisyystoiminta
opinto-ohjaus
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus