Kaksoistutkinto

Kaksi kaksoistutkinnon suorittanutta opiskelijaa Puijon tornissa.

Kaksoistutkinto eli ammattilukio tarkoittaa ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen suorittamista samanaikaisesti. Kun valmistut kaksoistutkinnon opinnoistasi, sinulla on kaksin verroin juhlan aihetta: ammatillinen perustutkinto ja ylioppilaslakki. 

Kaksoistutkinto syventää ja laajentaa yleissivistystäsi ja ammattitaitoasi. Kaksoistutkinnon suorittamalla saat laajat valmiudet työelämään sekä parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa.

Kaksoistutkinnon opiskeleminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuksilla: Kuopiossa opinnot keskittyvät ammattiopiston Savilahden kampukselle syksystä 2022 lähtien. 

Nuori nainen ylioppilaslakki päässä ja keltainen tausta.

Hae yhteishaussa

Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaussa: hae ensisijaisesti ammatilliseen perustutkintoon, ja tämän lisäksi valitse lomakkeesta, että olet kiinnostunut suorittamaan myös lukio-opintoja.

Voit hakea kaksoistutkintoon kaikissa Savon ammattiopiston perustutkinnoissa (pois lukien Rissalan lentokoneasennuksen perustutkinnossa), kunhan peruskoulun lukuaineiden keskiarvosi on vähintään 7. Alin vaadittava keskiarvo voi kuitenkin olla korkeampi hakijamääristä riippuen.

Lukio-opinnot Savilahdessa

Kuopiossa Savon ammattiopiston yhteistyölukiona kaksoistutkinnossa on Kuopion aikuislukio.

Kuopion Savilahteen olemme suunnitelleet opiskelijoille vaihtoehtoisia lukio-opintojen polkuja, joista jokainen kuljettaa opiskelijaa kohti määränpäätä. Näissä vaihtoehdoissa opiskeluaika on kolme vuotta.

Lukio-opinnot toteutetaan ammattiopiston jaksotuksen mukaisesti. Lukiojaksoja on ensimmäisenä ja toisena vuonna kolme jaksoa, ja kolmantena vuonna jaksoja on kaksi. Lukiojaksot ovat pääasiassa samaan aikaan, kun ammatillisissa opinnoissa opiskellaan YTO-aineita (yhteiset tutkinnon osat). Jaksojen ajankohta suunnitellaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Lue lisää kaksoistutkinnon opinnoista Savilahdessa.

Ylioppilastutkinto

Ylioppilaskokeessa kaksoistutkinto-opiskelijana kirjoitat vähintään viisi ainetta: näitä samoja aineita opiskelet lukio-opintojesi aikana. Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Sen lisäksi valitset kolme muuta pakollista koetta seuraavien neljän kokeen joukosta: 

  • toisen kotimaisen kielen koe
  • vieraan kielen koe
  • matematiikan koe
  • reaaliaineessa järjestettävä koe

 

Viides koe voi olla esimerkiksi joko reaaliaineesta tai vieraasta kielestä. Jos haluat, voit suorittaa myös enemmän kokeita kuin pakolliset viisi. Tässä tapauksessa opinnot kannattaa jaksottaa neljän vuoden ajalle. 

Jos aloitat ylioppilastutkinnon suorittamisen ennen kevättä 2022, sinun on kirjoitettava neljä ainetta.

Reaaliaineet

Jos kirjoitat reaaliaineen, kirjoitettavia aineita täytyy olla kaksi. 

Kuopion Savilahden valmiissa opintopoluissa reaaliaineet ovat: 

  • Terveystieto ja yhteiskuntaoppi
  • Terveystieto ja fysiikka
  • Terveystieto ja psykologia
  • Yhteiskuntaoppi ja psykologia

 

Aikuislukion opintotarjonnasta voit lisäksi valita esimerkiksi filosofian, historian, biologian, uskonnon, elämänkatsomustiedon, kemian ja maantiedon..

Kaksi nuorta opiskelijaa ja opettaja pöydän äärellä.

Lukio-opintoja ilman lakkia

Voit suorittaa viisi lukion kurssia, vaikka et olisikaan suorittamassa kaksoistutkintoa. Valitse tässä tapauksessa Omapolku-opinnoista jatko-opintopolku. Muista kirjata lukio-opinnot myös henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi yhdessä tutoropettajasi kanssa.

Lukion kursseilla syvennät osaamistasi ja parannat työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuuksiasi. Opiskelu kannattaa aina!

Mahdollista kaikille ja kaikilla kampuksilla

Kaksoistutkinnon voi suorittaa kaikkien Savon ammattiopiston perustutkintojen kanssa (pois lukien ainoastaan lentokonealan perustutkinto). Kaksoistutkinnon opiskelu vaatii aikaa, panostusta ja itsekuria. Opinnot kannattaa suunnitella tarkasti. Kahden tutkinnon yhtäaikainen opiskelu kysyy myös tahdonvoimaa suorittaa opinnot läpi: tässä auttaa, että olet jo peruskoulussa oppinut hyvät pohjatiedot aineista, jotka suunnittelet kirjoittavasi ylioppilaskirjoituksissa.

Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla eli Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle syksystä 2022 lähtien. Myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa Savilahden kampuksella. 

Iisalmen kampuksella kaksoistutkinnon opiskelu on mahdollista MAHIS-verkoston (pdf) kautta. Varkaudessa kaksoistutkinto suoritetaan yhteistyössä Varkauden lukion kanssa. 

Lisätietoja

Lisätietoja kaksoistutkintoon hakeutumisesta ja suorittamisesta antaa sinua kiinnostavan alan opinto-ohjaaja