Joutsenmerkki

Savilahden kampuksen näkymä etuovelta

Turvallisuus, terveellisyys ja kestävä tulevaisuus ovat avainsanoja uusissa ja vielä rakenteilla olevissa kampusrakennuksissamme. Haluamme tarjota opiskelijoillemme puhdasta sisäilmaa, runsaasti luonnonvaloa, toimivat ja nykyaikaiset tilat ja kaikin puolin viihtyisän opiskeluympäristön.

Osoituksena sitoutumisesta rakennamme uudet kampusrakennuksemme ympäristömerkki Joutsenmerkin ehtoja noudattaen. Vaikka Joutsenmerkki myönnetään rakennuksille, meille Joutsenmerkki edustaa kestävien seinien lisäksi lupausta tulevaisuudelle. 

Joutsenmerkitty kampusrakennus tuo

Nousevan auringon säteet näkyvät verhojen lävitse.

Luonnonvaloa

Huonekasvi ikkunan edessä.

Puhdasta sisäilmaa

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Viihtyisiä tiloja

Nainen tutkii varastoa tabletti kädessä.

Jäljitettävät materiaalit

Nainen tekee sähkölaskelmia tietokoneen äärellä.

Tehokasta energiankäyttöä

Nahkakenkiä ja lesti rivissä.

Kestävän elinkaaren

Solmu kuvaa kestävyyttä.

Kestävän tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkityt rakennukset ovat osa kestävän tulevaisuuden tekijä -strategiaamme

Rakennamme ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Toteutamme lupaustamme niin arkipäivän teoissa kuin uusien kampusten rakentamisessa. 

Pitkospuut suolla vie kohti auringonlaskua.

Olemme edelläkävijä

Olemme edelläkävijä ympäristöystävällisessä oppilaitosrakentamisessa! 

Savon ammattiopiston Iisalmen kampus sai Joutsenmerkin ensimmäisenä oppilaitosrakennuksena Suomessa. Otimme myös selvän kaksoisvoiton, sillä toinen Joutsenmerkitty oppilaitos on Varkauden kampuksen uudisrakennuksemme. Toivalan kampus Siilinjärvellä on rakenteilla, ja toivomme pääsevämme juhlimaan Joutsenmerkkiä siellä syksyllä 2021. 

Savon ammattiopisto rakentaa Kuopion Savilahteen kampusaluetta, jossa kolmen Joutsenmerkki-kriteerein valmistetun koulurakennuksen kokonaisala on vajaa 29 000 m². Kampusalue on kokonaisuudessaan valmis vuonna 2022. Silloin Savilahdessa on ammattiopiston opiskelijoita 5 000 ja henkilökuntaa 400. Päivittäin kampuksella liikkuu 2 100 sakkylaista

Joutsenmerkki-logo.

Joutsenmerkki – lupaus tulevaisuudelle

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla.

Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Lue lisää koulurakennusten kriteereistä Joutsenmerkin sivuilta.