Elintarvikkeiden valmistaja | Elintarvikealan perustutkinto

kaksi naista rinnakkain ja toisella kaulin kädessä
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto

Kuka leipoo leivät, pakkaa pullat ja pullottaa mehut? Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet elintarviketeollisuuden erilaisissa tehtävissä. Työnkuvasi sisältää elintarvikkeiden valmistamista, pakkausta ja varastointia alan laatu- ja hygieniavaatimukset huomioiden. Osaat seurata ja säätää valmistusprosessia sekä käyttää alan koneita ja laitteita. Työsi on vastuullista ja itsenäistä. Tuotat omalla osaamisellasi herkkuhetkiä jokaiseen suomalaiseen kotiin.

Opintojen aikana tutustumme erilaisiin raaka-aineisiin, valmistus- ja pakkausmenetelmiin, ruokien viimeistelyyn sekä erityisruokavalioihin. Opit työskentelemään yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti.  Valmistuessasi osaat noudattaa elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia, käyttää koneita ja laitteita, valmistaa, pakata ja varastoida elintarvikkeita (ruokavalmisteet, makeiset, juomat) sekä seurata ja säätää valmistusprosessia.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä alan työtehtävissä.

Olet vastuullinen ja huolellinen sekä noudatat työturvallisuusohjeita. Kykenet paineensietokykyä vaativiin tehtäviin sekä käyttämään erilaisia koneita ja laitteita. Tiimityötaidoista on sinulle etua.

Kielitaitovaatimus A2.

Paikkakunta
Kuopio
Opintoala
Koulutuksen rakenne

Elintarvikealan perustutkintoon kuuluu kaksi osaamisalaa: elintarviketeknologian osaamisala (elintarvikkeiden valmistaja) ja leipomoalan osaamisala (leipuri-kondiittori). Valitset osaamisalasi opintojen alkaessa.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 20

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa ja varastoinnissa tai tuotekehityksessä. Voit myös työskennellä ravintoloissa tai ruokakauppojen tuote-esittelyssä tai myynnissä. Leipomoissa ja muissa pienyrityksissä saat tehdä käsityötä, kun taas suurteollisuudessa työ on yleensä automatisoidun valmistusprosessin valvontaa.

Tutustu opiskeluun

 

 

Tutustu kampukseen