Yhteishaku 2021 -materiaalit

Kaksi opiskelijaa tietokoneen äärellä sohvalla.

Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulusta tai lukiosta valmistuneille, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Seuraava yhteishaku on auki 23.2.–23.3.2021.

Täältä löytyy vuoden 2021 yhteishakuun tietoa ja materiaalia sekä nuorille ja heidän huoltajilleen että opinto-ohjaajille ja muille ohjauspalveluissa työskenteleville. Yhteishaku 2021 -opas (pdf) on postitettu ysiluokkalaisten koteihin ja yläkouluihin Pohjois-Savossa. Myös opodiat ovat käytettävissä.

Seuraa amisarkea Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa, LinkedInissä ja YouTubessa.

KaveriChat – tullaan tutuiksi

Onko sinulla ammatilliseen opiskeluun liittyviä kysymyksiä ? Pohditko, millaista opiskeluarki on? Mietityttääkö, ovatko opettajat kivoja? Millainen on kouluviikko?  Onko kampuksilla helppo liikkua ja millaista ruokaa meidän ravintoloissamme tarjoillaan? 

Savon ammattiopiston opiskelijat vastaavat yläkoululaisten kysymyksiin chatissa tiistaista torstaihin aina kello 10-12 ja 13–15. Ensimmäinen chat on tiistaina 17.11. Chat löytyy Yhteishaku-sivulta. Tullaan tutuiksi ja jutellaan kavereina!

** 

Kouluilla on myös mahdollisuus tilata Savon ammattiopiston chat omalle oppitunnilleen. Voitte yhdessä luokkana miettiä kysymyksiä ja keskustella ammatillisen opiskeluun liittyvistä asioista. Ole yhteydessä Heli Laitiseen (heli.laitinen@sakky.fi). 

Kaksi nuorta opiskelijaa ja opettaja pöydän äärellä.

Tulevaisuuden suunta

Vuoden 2021 yhteishaussa voit valita Savon ammattiopiston kymmenien perustutkintojen joukosta omasi. 

Ammattiosaajat.fi-sivustolla pääset tutustumaan eri alojen opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Ammattilaiset kertovat  myös omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

Tralla.fi-sivusto tekee muun muassa virtuaalisia yritysvierailuja. Esimerkiksi  27.11. yläkoululaiset pääsevät omista luokistaan vierailulle Keskolle. Virtuaalivierailun aikana Kiroileva hiili haastaa meidät kaikki ilmastotekoihin. 

Kampuksemme

Kampuspaikkakuntamme ovat Iisalmi, Kuopio, Siilinjärvi ja Varkaus. Kampuskohtaisille sivuille pääset tästä. Katso myös kampusvideomme: Iisalmi, Kuopio, Toivala, Rissala ja Varkaus.

Perinteisten pulpettien ja fläppitaulujen lisäksi tarjoamme opiskelijoille uusinta teknologiaa, ajantasaisia välineitä ja nykyaikaisia simulaattoreita oppimisen tueksi. Haluamme, että ammattiin oppiminen tapahtuu mahdollisimman lähellä oikeaa työelämää vastaavissa olosuhteissa. Olemme tekijöiden koulu!

Turvallisuus, terveellisyys ja kestävä tulevaisuus ovat avainsanoja uusissa kampusrakennuksissa. Haluamme tarjota opiskelijoillemme puhdasta sisäilmaa, runsaasti luonnonvaloa, toimivat ja nykyaikaiset tilat ja kaikin puolin viihtyisän opiskeluympäristön.

Iisalmen ja Varkauden uusilla kampusrakennuksillamme on Joutsenmerkki, ja Toivalan ja Savilahden kampuksille haemme Joutsenmerkkiä niiden valmistuttua. Vaikka Joutsenmerkki myönnetään rakennuksille, meille Joutsenmerkki edustaa kestävien seinien lisäksi lupausta tulevaisuudelle

Tapahtumia

Kasikurkistukset

Kuopio, Rissala ja Toivala viikko 16, 2021 | Varkaus 13.–15.4.21 |Iisalmi 15.–16.4.21

Savon ammattiopiston kampuksilla järjestetään tutustumispäiviä, joiden aikana kasilaiset saavat tutustua heitä kiinnostaviin ammattialoihin. 
Päivän aikana opiskelija tutustuu aidossa oppimisympäristössä tuutorin ja opettajien ohjaamana.
Oppilas saa tarvittavat suojavarusteet Savon ammattiopistosta, mutta pukeutua kannattaa vuodenaikaan, säähän ja alaan sopivasti.

 

Taitaja9 Seppopeli to 10.12.

Savon ammattiopiston Taitaja9 Seppopeli -kilpailu järjestetään torstaina 10.12.2020. 

Taitaja9 kaikille yläkoululaisille tarkoitettu leikkisä kädentaitokilpailu. Kilpailun tavoitteena on tukea nuorten ammatinvalintaa ja lisätä ammatillisen koulutuksen tuntemusta. Kilpailuun osallistutaan kolmen hengen joukkueena tehtävärasteilla.

Ilmoita kolmen hengen joukkueesi mukaan tästä. Ilmoittautumisaikaa on 20.11.2020 saakka. Lue lisää Taitaja9-kilpailusta Skills Finlandin sivuilta.

 

Vanhempainillat & huoltajien ja hakijoiden yhteiset illat

Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opinto-ohjaajat vierailevat pyydettäessä vanhempainilloissa esittelemässä koulutustarjontaa. Järjestämme etävanhempainillan peruskoulun ysiluokkalaisille ja heidän huoltajilleen 19.1.2021.

 

Muut messut ja tapahtumat

Olemme aktiivisesti mukana myös muissa tapahtumissa ja esillä messuilla. Ajantasaiset tiedot löytyy Tapahtumat-osiosta

Yhteishaussa 2021 olevat perustutkinnot

Ajoneuvoasentaja | Autoalan perustutkinto

Taidatko teknisen ja loogisen päättelykyvyn? Oletko kiinnostunut autojen tekniikasta ja korjaamisesta? Ajoneuvoasentajana tarvitset työssäsi auton tekniikan perusteellista tuntemusta. Etsit ja korjaat auton vikoja ja teet erilaisia huoltoja. Käytät työssäsi nykyaikaisia testilaitteita ja hallitset niihin liittyvän tietotekniikan. Teet vianhaku-, korjaus- ja huoltotöitä sekä pysyt mukana kehittyvän autoalan uusissa teknisissä erikoisuuksissa. Voit suunnata opintojasi myös varaosamyyntiin, pienkonekorjaukseen tai hyötyajoneuvojen asennukseen.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Autoalan perustutkinto

Autokorinkorjaaja | Autoalan perustutkinto

Autokorinkorjaajana olet oman alasi taitelija. Suoristat, hiot ja viimeistelet autojen pinnat kuntoon. Korjaat kolareiden tai ruosteen aiheuttamia vaurioita. Selviydyt ammatissasi tarvittavista hitsauksista, liitoksista, ohutlevytöistä ja metallien liimauksista. Tunnistat korirakenteiden materiaalit ja osaat korjata niiden vauriot. Hallitset myös korin sähkötekniikan ja auton turvatekniikan perusteet. Lisäksi osaat korinosien ja pintaosien oikaisutyöt, vaihdot ja sovitukset sekä lasien vaihdon. Työssäsi tarvitset huolellisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä hienomotorista osaamista.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Autoalan perustutkinto

Automaalari | Autoalan perustutkinto

Haluatko olla ajoneuvojen pintakäsittelyn ja maalaamisen ammattilainen? Automaalarina olet erikoistunut erilaisten materiaalien pintakäsittelyihin, perusmaalaukseen ja korjausmaalaukseen. Osaat myös korinkorjaukset perusteet: tunnet auton yleisimmät alusta-, moottori- ja sähkölaiterakenteet ja osaat tehdä niiden perushuollot. Osaat irrottaa, merkitä ja kiinnittää korin osat ja tehdä esikäsittelytyöt, auton suojauksen, pohjustustyöt ja ruosteenpoiston.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Autoalan perustutkinto
Koulutuksen kesto
2-3 vuotta

Autonkuljettaja | Logistiikan perustutkinto

Logistiikka on toimivan yhteiskunnan perusta. Tavaroiden ja ihmisten liikkuminen on riippuvaista mutkattomasta logistiikasta, joten autonkuljettajana olet elintärkeä osa logistiikan ketjua. Sinulta sujuu kuorman käsittely ja työkalusi eli ajoneuvosi päivittäinen kunnossapito, oli kyseessä kuorma-auto, paketti- tai henkilöauto tai työkone.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Logistiikan perustutkinto

Elintarvikkeiden valmistaja | Elintarvikealan perustutkinto

Kuka leipoo leivät, pakkaa pullat ja pullottaa mehut? Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet elintarviketeollisuuden erilaisissa tehtävissä. Työnkuvasi sisältää elintarvikkeiden valmistamista, pakkausta ja varastointia alan laatu- ja hygieniavaatimukset huomioiden. Osaat seurata ja säätää valmistusprosessia sekä käyttää alan koneita ja laitteita. Työsi on vastuullista ja itsenäistä. Tuotat omalla osaamisellasi herkkuhetkiä jokaiseen suomalaiseen kotiin.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto

Hyvinvointiteknologia-asentaja | Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Oletko kiinnostunut tekniikasta, terveysteknologian laitteista ja ihmisläheisestä työstä? Kykenetkö hienomotoriikkaa ja päättelykykyä vaativiin tehtäviin? Hyvinvointiteknologia-asentajana asennat erilaisia turvalaitteita ja -järjestelmiä sairaaloissa, kuntoutuslaitoksissa sekä asiakkaiden kodeissa. Varmistat ja opastat asiakkaita laitteiden turvallisessa käytössä ja osaat toimia työssäsi sosiaali- ja terveysalan toimintaperiaatteet ja arvot huomioiden.

Koulutus alkaa
syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Ilmanvaihtoasentaja | Talotekniikan perustutkinto

Ilmanvaihtoasentajana hallitset uudisrakennusten ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Osaat myös valmistaa ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavaosat. Opiskellessasi tutuksi tulevat alan perustyökalut, oikeaoppiset työmenetelmät ja kohteeseen sopivat materiaalivalinnat. Ilmanvaihtoasentajan työssä tarvitset asiakaspalvelutaitoja, oma-aloitteista asennetta ja hyvää fyysistä kuntoa.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Talotekniikan perustutkinto

IT-tukihenkilö | Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Oletko kiinnostunut nopeasti kehittyvästä IT-alasta? IT-tukihenkilönä hallitset erilaisia tietoteknisiä laitteistoja, ohjelmistoja, lähiverkkoja ja palvelimia. Vastuullasi voi olla yrityksen palvelinjärjestelmien ylläpito sekä tietotekninen ongelmanratkaisu. IT-alan tehtävissä on tärkeää, että osaat soveltaa saamaasi tietoa nopeasti ja pidät oman osaamisesi ajan tasalla. Ohjeistat toisia päivittäisissä IT-asioissa ja ongelmatilanteissa, joten tarvitset työssäsi vuorovaikutustaitoja, päättelykykyä sekä auttavaista asennetta.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Kampaaja | Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Oletko kiinnostunut hiustenhoidosta ja erilaisista leikkaus- ja värjäystekniikoista? Oletko luova, visuaalinen ja trenditietoinen? Kampaajana edistät asiakkaidesi hyvinvointia kampaamopalveluiden avulla. Hallitset kampaukset ja hiuskäsittelyt, tunnet hiustyypit sekä osaat soveltaa osaamistasi eri tilanteissa asiakkaan parhaaksi. Olet asiakaspalvelun rautainen ammattilainen, tunnet alan tuotteet ja työskentelet työturvallisuutta kunnioittaen.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Kiinteistönhoitaja | Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Kiinteistönhoitajana vastaat erilaisten kiinteistöjen sisä- ja ulkotilojen turvallisesta käyttökunnosta. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon suoritettuasi olet kiinteistönhuollon ammattilainen, joka kutsutaan apuun esimerkiksi silloin, kun rakennuksessa on liian kylmä tai kuuma, sisäilman laatu vaikuttaa huonolta tai piha on talvella vaarallisen liukas.

Koulutus alkaa
Syksy 2021
Haku
Yhteishaku 23.2.–23.3.2021
Tutkinto/Koulutus
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto