Vastuulliset ruokapalvelut Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (Varuke) tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Ruokapalveluille laaditaan vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista. Toiminnan keskiössä on aito kehittäminen, joka huomioi eri vaiheessa olevat ruokapalvelut. Tule mukaan seuraamaan ohjelmaa! Kehitysohjelman tavoitteena on, että vastuullisuustyö on suunnitelmallinen ja pysyvä osa ruokapalveluiden jokapäivästä toimintaa. Vastuullisuustyö näkyy niin arjen teoissa, johtamisessa, toiminnan suunnittelussa kuin yhteistyössä sidosryhmien kanssa. 10 erilaista ruokapalvelua on ottanut ohjelman aikana isoja harppauksia vastuullisuustyössään. Kaikille ruokapalveluille soveltuva Vastuullisuuden kehitysohjelma julkaistaan vuonna 2023. Ennen sitä voit saada ideoita oman toiminnan kehittämiseen seuraamalla ohjelmaa uutiskirjeen ja virtuaali-infojen kautta. Tervetuloa mukaan! Virtuaali-infot Kaikille avoimissa infotilaisuuksia kerrotaan kehitysohjelman ajankohtaisista asioista. Seuraava info on to 16.2. klo 13-14. Myös Tvärminnen eläintieteellinen asema on ollut mukana kehitysohjelmassa rakentamassa omaa vastuullisuuspolkuaan. Infossa tutkimusaseman tiedekasvattaja Ilse Klockars esittelee tutkimusaseman työtä ja merkitystä, erityisesti Itämeren tutkimusta. Ruokapalvelupäällikkö Saara Silen kertoo aseman ruokapalveluiden toiminnoista ja vastuullisuuden kehittämisestä. Infot pidetään Teamsissa ja niitä ei tallenneta. Lähetämme ilmoittautuneille Teams-kalenterikutsun vasta lähempänä ajankohtaa, joten merkitsethän ajankohdan kalenteriisi. Ilmoittaudu mukaan! Virtuaali-infojen materiaalit Ruokapalvelut ja asiantuntijat ovat kertoneet virtuaali-infoissa, miten vastuullisuus näkyy ruokapalvelun toiminnassa. Lisäksi kehitysohjelmassa mukana olevat ruokapalvelut ovat jakaneet kokemuksiaan vastuullisuustyöstä. Tästä löydät kaikki virtuaali-infojen esitykset aiheittain jaoteltuna. Ruokalistasuunnittelu Ruokalistasuunnittelussa on huomioitava niin asiakkaiden toiveet ja odotukset kuin keittiön prosessit ja tuotantotavat. Miten ruokalistasuunnittelu etenee ja miten rakennetaan kestävä ruokalista? Ruokalistasuunnittelun perusteet ja käytännöt Kestävä ruokavalio huomioi ravitsemuksen ja ympäristön Ruokalistan kustannuslaskentaa Suomalainen ruoka vastuullisena valintana Ruokatuotanto Ruokatuotantotavat määrittelevät, kuinka keittiö toimii. Tuotantoprosessien hallinta, laiteteknologia ja tiedolla johtaminen tukevat myös vastuullista toimintaa. Ruokatuotantoprosessit osana vastuullisuutta Jarkko Malmberg Arkea Oy:stä pohti eri tuotantoprosessien vaikutusta vastuullisuuden osa-alueisiin. Miten eri tuotantotapojen yhdistäminen on onnistunut Arkeassa? Katso myös esimerkit yhteistyöstä yritysten kanssa, joiden avulla on kehitetty uusia tuotteita ruokapalvelun käyttöön. Ruokahävikki Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää tulee ymmärtää sekä omaa että asiakkaiden toimintaa. Hävikkiprojektien avulla ruokapalvelut löysivät omaan toimintaan sopivat käytännöt hävikin vähentämiseen. Ruokahävikin vähentäminen Salon lukiossa Palmiassa hävikkityö on yhteinen asia Kaareassa hävikin johtaminen tuo selkeyttä Luken ohje hävikin mittaamiseen Varukelaiset hävikin kimpussa: tulokset ja kokemuksia Hävikkikyselyn tulokset Rahaa roskiin -video Vastuullisuussuunnitelman tekeminen Vastuullisuussuunnitelma tuo jatkuvuutta vastuullisuustyöhön. Konkreettisista teoista rakentuva suunnitelma auttaa vastuullisuutta löytämään paikkansa osana ruokapalveluiden arkea, johtamista sekä toiminnan suunnittelua. Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluissa sekä Kymijoen Ravintopalvelut Oy:ssa vastuullisuussuunnitelma on osa päivittäistä johtamista. Viestintä Onnistunut asiakasviestintä tavoittaa asiakkaan, on ymmärrettävää ja puhuttelevaa sekä saa asiakkaan toimimaan toivotulla tavalla. Juha Jokinen Defose Oy:stä kertoi, miten voit olla parempi viestijä. Entä mitä tapahtuu, jos et viesti mitään? Katso esityksestä asiakaslähtöiset askeleet kohti parempaa viestintää. Ruokapalvelussakin viestintää voi maustaa mielikuvituksella: tarinoilla. Kaareassa vastuullisuudesta kerrotaan tarinoiden avulla. Makaronilaatikon matka kertoo, millaisia vastuullisuustekoja Kaareassa tehdään Sosiaalinen vastuullisuus Sosiaalinen vastuullisuus nostaa ihmiset huomion keskipisteeseen ja auttaa monen ravitsemisalan ajankohtaisen haasteen ratkaisemisessa. Johdatus sosiaaliseen vastuullisuuteen Valmentava muutoksen johtaminen Rekrytointitaidot Osatyökykyisten työllistäminen Tuusulan kunnan ruokapalveluissa Yritysten vastuullisuusteot Millaisia vastuullisuustekoja elintarvikeyrityksissä tehdään ja mitä ruokapalvelut voivat näistä oppia? Katso yhteenveto yritysten vastuullisuusteoista, joita he ovat esitelleet webinaareissa. Tilaa uutiskirje Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman uutiskirjeessä saat katsauksen ohjelman etenemisestä ja ajankohtaisista asioista. Uutiskirjeen voit tilata suoraan sähköpostiisi täältä. Aiemmin ilmestyneet: 2023 Ruokalistasuunnittelua ja vastuullisia hankintoja 2022 Kestävän kehityksen johtaminen Ateria-tapahtuman tunnelmia Ruokahävikki kuriin suunnitelmallisella työllä Vastuullisuusviestintää ja kestävä ruokatuotanto Vinkkejä vastuullisuustyöhön Tarinallistamista viestintätyöpajassa Sosiaalinen vastuullisuus ajankohtaisempaa kuin koskaan Vastuullisuus ruokatuotantoprosesseissa Ruokalistasuunnittelun tärkeä rooli 2021 Asiakkaiden osallistaminen: ruokapalveluiden kokemuksia Kehitysohjelmasta ryhtiä ruokapalveluiden vastuullisuustyöhön Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma Yritysten vastuullisuusteot -webinaarit Yrityksillä on mahdollisuus kertoa kaikille kiinnostuneille omista vastuullisuusteoistaan kehitysohjelman järjestämissä tilaisuuksissa. Webinaarit eivät sisällä kaupallista yritys- tai tuote-esittelyä. Tilaisuuksiin pääset liittymään tästä Teams-linkistä. Seuraava webinaari on tiistaina 13.12. klo 13-14. Tällä kertaa vastuullisuusteoistaan on kertomassa työvaatteiden vastuullisuudesta Jaana Nurminen/E. LAIHO Oy ja vastuullisesta siivouksesta Petri Huotari/Vileda Professional. Kiinnostavat tilaisuudet ovat mahdollistaneet hyvän vuoropuhelun ruokapalvelutoimijoiden ja yritysten välillä sekä antaneet vinkkejä ruokapalveluiden omiin vastuullisuustekoihin. Lue Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuilta koosteet kaikista esityksistä. Kehitysohjelman ruokapalvelutoimijat Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelmassa on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa ympäri Suomea. Tutustu ruokapalveluiden vastuullisuustavoitteisiin: Arkea Oy (pdf) HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema (pdf) Lempäälän kunnan ruokapalvelut (pdf) Kymijoen Ravintopalvelut Oy (pdf) Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut (pdf) Kaarea Oy (pdf) Kajaanin Mamselli -liikelaitos (pdf) Palmia Oy (pdf) Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut (pdf) Tuusulan kunnan ruokapalvelut (pdf) Vastuulliset ruokapalvelut -artikkelit Ammattikeittiöosaajat ry:n kirjoittama artikkelisarja kertoo, millaisia vastuullisuusasioita ruokapalvelut haluavat ratkaista ja millaisia askeleita toiminnan kehittämiseksi on jo otettu. Lue artikkelit täältä. Työpajoja, kehittämistä ja asiakkaiden osallistamista Ruokapalvelut osallistuvat työpajoihin ja laativat sekä kehittävät omaa vastuullisuussuunnitelmaansa. Työpajojen teemoja ovat olleet ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, ruokatuotantoprosessit, sosiaalinen vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tulosten, niihin liittyvien kehittämistehtävien sekä kommenttien ja kokemusten kautta saadaan konkreettisia toimintatapoja, miten ruokapalvelutoimijat voivat edetä oman vastuullisuussuunnitelman laatimisessa. Keväällä 2021 ruokapalvelut osallistivat asiakkaansa (pdf) mukaan vastuullisuustyöhön. Osallistamista toteutettiin muun muassa makuraatien, asiakaskyselyjen ja reseptikilpailun keinoin. Kohteeksi pääsivät eri-ikäiset ruokapalvelun asiakkaat aina alakouluikäisistä ikäihmisiin. Tuusula toteutti osallistamisen syksyllä 2021 tekemällä vastuullisen pop-up ravintolan. Samaan aikaan ruokapalvelut toteuttivat ketterän kokeilun Motivan organisoimana. Katso kokeilujen tuloskortit. Tukena asiantuntijoita EkoCentria | XAMK | Ammattikeittiöosaajat | Ruokatieto | Luonnonvarakeskus Osana laajempaa ketjua Kehitysohjelman laatimisessa huomioidaan Suomen hallitusohjelman mukainen Ilmastoruokaohjelma ja siinä mainittu kestävä ruokajärjestelmä, kansallinen Hankinta-strategia sekä kuntien omia strategisia vastuullisuustavoitteita. Lisäksi otetaan huomioon valtioneuvoston periaatepäätös vastuullisista elintarvikehankinnoista (2016), hallituksen lähi- ja luomuruokaohjelmat sekä suomalaiset ravitsemussuositukset eri ikä- ja kohderyhmille. Kehitysohjelmassa huomioidaan myös YK:n Agenda 2030 ja Hankinta-Suomen tavoitteet, jotka liittyvät ruokajärjestelmään. Kehitysohjelma toteutetaan 1.11.2020 – 31.7.2023 välisenä aikana, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kuntaliitto toimii hankkeen yhteistyötahona. Lisätietoja Väänänen Sari projektipäällikkö strategian tuki 044 785 4025 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio