Vastuulliset ruokapalvelut Vastuullisuusohjelma on julkaistu Kaikille ruokapalveluille soveltuva vastuullisuusohjelma julkaistiin 21.9.2023. Tilaisuudessa esiteltiin vastuullisuusohjelma ja sen työkalut sekä kuultiin ruokapalvelutoimijoiden kokemuksia vastuullisuusohjelmasta. Lue lisää Aloita oman vastuullisuusohjelman rakentaminen: vastuullinenruokapalvelu.fi Mikä on Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma? Ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu, jonka avulla ruokapalvelu selvittää toimintansa vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa kehittämiskohteita, luo vastuullisuussuunnitelman ja raportoi vastuullisuusteoista. Ohjelma on maksuton, se toteutetaan itsenäisesti ja sen käyttäminen ei edellytä rekisteröitymistä. Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (Varuke) tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Kehitysohjelmassa mukana olevat ruokapalvelut ovat laatineet vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista. Tavoitteena on, että vastuullisuustyö on suunnitelmallinen ja pysyvä osa ruokapalveluiden toimintaa, ja se näkyy niin arjen teoissa, johtamisessa, toiminnan suunnittelussa kuin yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Kehitysohjelman toteutus: 1.11.2020 – 31.10.2023 Ennen Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelman julkaisua voit saada ideoita oman toiminnan kehittämiseen kehitysohjelman uutiskirjeen ja näiltä sivuilta löytyvien materiaalien avulla. Miten vastuullisuuden voi huomioida ruokapalvelun eri toiminnoissa? Ruokapalvelut ja asiantuntijat ovat kertoneet virtuaali-infoissa, miten vastuullisuus näkyy ja toteutuu ruokapalveluiden toiminnassa. Tutustu infojen materiaaleihin ja ota mallia omaan vastuullisuustyöhön. Kehitysohjelman viimeisessä virtuaali-infossa tutustuttiin Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelman käyttämiseen ja vastuullinenruokapalvelu.fi -sivuston sisältöihin. Katso esitys Riina Puranen Seinäjoen ruokapalveluista kertoi, miten vastuullisuusohjelma on auttanut heitä vastuullisuustyössä. Katso esitys ravintola-alan toimija Henri Alén tarkasteli sivuston sisältöä, käytettävyyttä ja hyödyntämistä yksityisen ravintolan näkökulmasta. Miten yksityinen ravintola voi hyödyntää ohjelmaa? Katso esitys Infojen materiaalit aiheittain Ruokalistasuunnittelu Ruokalistasuunnittelussa on huomioitava niin asiakkaiden toiveet ja odotukset kuin keittiön prosessit ja tuotantotavat. Miten ruokalistasuunnittelu etenee ja miten rakennetaan kestävä ruokalista? Ruokalistasuunnittelun perusteet ja käytännöt Kestävä ruokavalio huomioi ravitsemuksen ja ympäristön Ruokalistan kustannuslaskentaa Suomalainen ruoka vastuullisena valintana Miten vastuullisuus näkyy ruokalistoilla? Miten onnistua vastuullisessa ruokalistasuunnittelussa? Hankinnat Ruokapalveluiden tekemillä hankinnoilla on merkittävä vaikutus vastuullisuuden eri osa-alueisiin. Elintarvikkeiden lisäksi hankitaan non-food tuotteita, keittiön käyttötarvikkeita sekä erilaisia palveluita. Ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid antoi esimerkkejä, miten Lempäälän kunnan ruokapalvelun hankinnoissa on huomioitu vastuullisuus. Katso esitys Elintarvikehankintojen kotimaisuus kiinnostaa niin ruokapalvelutoimijoita kuin yhteiskunnallisestikin. Kotimaisuusasteen laskennasta ja sen merkityksestä kertoi maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen. Katso esitys Ruokatuotanto Ruokatuotantotavat määrittelevät, kuinka keittiö toimii. Tuotantoprosessien hallinta, laiteteknologia ja tiedolla johtaminen tukevat myös vastuullista toimintaa. Ruokatuotantoprosessit osana vastuullisuutta Jarkko Malmberg Arkea Oy:stä pohti eri tuotantoprosessien vaikutusta vastuullisuuden osa-alueisiin. Miten eri tuotantotapojen yhdistäminen on onnistunut Arkeassa? Katso myös esimerkit yhteistyöstä yritysten kanssa, joiden avulla on kehitetty uusia tuotteita ruokapalvelun käyttöön. Ruokahävikki Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää tulee ymmärtää sekä omaa että asiakkaiden toimintaa. Hävikkiprojektien avulla ruokapalvelut löysivät omaan toimintaan sopivat käytännöt hävikin vähentämiseen. Ruokahävikin vähentäminen Salon lukiossa Palmiassa hävikkityö on yhteinen asia Kaareassa hävikin johtaminen tuo selkeyttä Luken ohje hävikin mittaamiseen Varukelaiset hävikin kimpussa: tulokset ja kokemuksia Hävikkikyselyn tulokset Rahaa roskiin -video Vastuullisuussuunnitelman tekeminen Vastuullisuussuunnitelma tuo jatkuvuutta vastuullisuustyöhön. Konkreettisista teoista rakentuva suunnitelma auttaa vastuullisuutta löytämään paikkansa osana ruokapalveluiden arkea, johtamista sekä toiminnan suunnittelua. Katso esimerkit, miten vastuullissuunnitelma on osa ruokapalveluiden toimintaa. Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut Kymijoen Ravintopalvelut Oy Tuusulan kunnan Ruokapalvelut Ilmastoystävällinen ruoka on yksi Tvärminnen eläintieteellisen aseman tiedekasvatuksen työkaluista ja tärkeä osa aseman ympäristötyötä. Aseman ruokapalveluvastaava Saara Silen ja tiedekasvattaja Ilse Klockars kertoivat ruokapalvelun vastuullisuuspolusta sekä aseman tekemästä työstä ja sen merkityksestä. Katso esitys. Katso myös vaikuttava video Itämeren tutkimuksesta. Viestintä Onnistunut asiakasviestintä tavoittaa asiakkaan, on ymmärrettävää ja puhuttelevaa sekä saa asiakkaan toimimaan toivotulla tavalla. Juha Jokinen Defose Oy:stä kertoi, miten voit olla parempi viestijä. Entä mitä tapahtuu, jos et viesti mitään? Katso esityksestä asiakaslähtöiset askeleet kohti parempaa viestintää. Ruokapalvelussakin viestintää voi maustaa mielikuvituksella: tarinoilla. Kaareassa vastuullisuudesta kerrotaan tarinoiden avulla. Makaronilaatikon matka kertoo, millaisia vastuullisuustekoja Kaareassa tehdään Viesti vastuullisesti - miten alkuun vastuullisuusviestinnässä? Esityksessä kerrataan vastuullisuusviestinnän perusasioita, pohditaan miten kannustaa koko henkilöstö viestimään ja miten valita omaan asiakaskuntaan uppoava viestintätyyli ja -kanavat. Katso Ammattikeittiöosaajat ry:n Marjut Huhtalan esitys aiheesta. Sosiaalinen vastuullisuus ja johtaminen Sosiaalinen vastuullisuus nostaa ihmiset huomion keskipisteeseen ja auttaa monen ravitsemisalan ajankohtaisen haasteen ratkaisemisessa. Johdatus sosiaaliseen vastuullisuuteen Valmentava muutoksen johtaminen Rekrytointitaidot Osatyökykyisten työllistäminen Tuusulan kunnan ruokapalveluissa Tiedolla johtaminen auttaa myös kestävän kehityksen johtamisessa: se tekee kestävän kehityksen mukaisen toiminnan ja siinä tapahtuvat muutokset näkyväksi. Lisäksi se auttaa henkilökunnan osallistamisessa. Katso Ammattikeittiöosaajat ry:n Virpi Kemin esitys aiheesta. Yritysten vastuullisuusteot Millaisia vastuullisuustekoja elintarvikeyrityksissä tehdään ja mitä ruokapalvelut voivat näistä oppia? Katso yhteenveto yritysten vastuullisuusteoista, joita he ovat esitelleet webinaareissa. Tilaa uutiskirje Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman uutiskirjeessä saat katsauksen ohjelman etenemisestä ja ajankohtaisista asioista. Uutiskirjeen voit tilata suoraan sähköpostiisi täältä. Aiemmin ilmestyneet: 2023 Vastuullisuusohjelman julkaisu lähenee Tuotantomenetelmien arviointia Kotimaisuusasteen laskeminen ja tiedolla johtaminen Tvärminnessä vastuullisuus on arkipäivää Ruokalistasuunnittelua ja vastuullisia hankintoja 2022 Kestävän kehityksen johtaminen Ateria-tapahtuman tunnelmia Ruokahävikki kuriin suunnitelmallisella työllä Vastuullisuusviestintää ja kestävä ruokatuotanto Vinkkejä vastuullisuustyöhön Tarinallistamista viestintätyöpajassa Sosiaalinen vastuullisuus ajankohtaisempaa kuin koskaan Vastuullisuus ruokatuotantoprosesseissa Ruokalistasuunnittelun tärkeä rooli 2021 Asiakkaiden osallistaminen: ruokapalveluiden kokemuksia Kehitysohjelmasta ryhtiä ruokapalveluiden vastuullisuustyöhön Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma Yritysten vastuullisuusteot -webinaarit Viimeinen Yritysten vastuullisuusteot -webinaari on tiistaina 12.9. klo 13-14. Tällä kertaa vastuullisuusteoistaan ovat kertomassa Famifarm Oy/Järvikylän markkinointipäällikkö sekä Agrifutura Tomaatit Oy/Nams myyntijohtaja Teemu Kanasuo. Webinaarien ideana on tuoda yritysten vastuullisuustekoja ruokapalveluiden nähtäväksi, jotta ruokapalvelutoimijat saavat lisätietoa hankkimiensa tuotteiden vastuullisuudesta ja ideoita omaan toimintaan. Webinaarit eivät sisällä kaupallista yritys- tai tuote-esittelyä. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua, vaan voit liittyä suoraan mukaan alla olevalla Teams-linkillä. Aiempiin esityksiin voit tutustua Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuilla. Liity webinaariin: Teams-linkki Kehitysohjelman ruokapalvelutoimijat Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelmassa on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa ympäri Suomea. Tutustu ruokapalveluiden vastuullisuustavoitteisiin: Arkea Oy (pdf) HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema (pdf) Lempäälän kunnan ruokapalvelut (pdf) Kymijoen Ravintopalvelut Oy (pdf) Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut (pdf) Kaarea Oy (pdf) Kajaanin Mamselli -liikelaitos (pdf) Palmia Oy (pdf) Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut (pdf) Tuusulan kunnan ruokapalvelut (pdf) Vastuulliset ruokapalvelut -artikkelit Ammattikeittiöosaajat ry:n kirjoittama artikkelisarja kertoo, millaisia vastuullisuusasioita ruokapalvelut haluavat ratkaista ja millaisia askeleita toiminnan kehittämiseksi on jo otettu. Lue artikkelit täältä. Työpajoja, kehittämistä ja asiakkaiden osallistamista Ruokapalvelut osallistuvat työpajoihin ja laativat sekä kehittävät omaa vastuullisuussuunnitelmaansa. Työpajojen teemoja ovat olleet ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, ruokatuotantoprosessit, sosiaalinen vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tulosten, niihin liittyvien kehittämistehtävien sekä kommenttien ja kokemusten kautta saadaan konkreettisia toimintatapoja, miten ruokapalvelutoimijat voivat edetä oman vastuullisuussuunnitelman laatimisessa. Keväällä 2021 ruokapalvelut osallistivat asiakkaansa (pdf) mukaan vastuullisuustyöhön. Osallistamista toteutettiin muun muassa makuraatien, asiakaskyselyjen ja reseptikilpailun keinoin. Kohteeksi pääsivät eri-ikäiset ruokapalvelun asiakkaat aina alakouluikäisistä ikäihmisiin. Tuusula toteutti osallistamisen syksyllä 2021 tekemällä vastuullisen pop-up ravintolan. Samaan aikaan ruokapalvelut toteuttivat ketterän kokeilun Motivan organisoimana. Katso kokeilujen tuloskortit. Tukena asiantuntijoita EkoCentria | XAMK | Ammattikeittiöosaajat | Ruokatieto | Luonnonvarakeskus Osana laajempaa ketjua Kehitysohjelman laatimisessa huomioidaan Suomen hallitusohjelman mukainen Ilmastoruokaohjelma ja siinä mainittu kestävä ruokajärjestelmä, kansallinen Hankinta-strategia sekä kuntien omia strategisia vastuullisuustavoitteita. Lisäksi otetaan huomioon valtioneuvoston periaatepäätös vastuullisista elintarvikehankinnoista (2016), hallituksen lähi- ja luomuruokaohjelmat sekä suomalaiset ravitsemussuositukset eri ikä- ja kohderyhmille. Kehitysohjelmassa huomioidaan myös YK:n Agenda 2030 ja Hankinta-Suomen tavoitteet, jotka liittyvät ruokajärjestelmään. Kehitysohjelma toteutetaan 1.11.2020 – 31.10.2023 välisenä aikana, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kuntaliitto toimii hankkeen yhteistyötahona. Lisätietoja Väänänen Sari projektipäällikkö strategian tuki Talent Hub Eastern Finland (työelämä, osaamisen osoittaminen) 044 785 4025 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio
Väänänen Sari projektipäällikkö strategian tuki Talent Hub Eastern Finland (työelämä, osaamisen osoittaminen) 044 785 4025 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio