Aineistot

Reikäruisleipiä leivinuunissa paistumassa.

EkoCentria on tuottanut runsaasti aineistoa, joka on vapaasti käytettävissä. Aineistot -otsikon alta löydät oppaita, tutkimuksia ja selvityksiä, opinnäytetöitä ja opetusmateriaalia.

Oppaat

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -opas (pdf)

  • Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi. Sisällössä on ohjeita päättäjille, kerrontaa elintarvikeketjun ja ammattikeittiöiden toiminnasta, hankintalain mukainen lähiruoan hankinnan toteutus, hankintakriteereitä (myös tuoteryhmäkohtaisia) sekä paljon käytännön hankintaesimerkkejä eri kokoisista hankintayksiköistä ja ruokapalveluista.

 

Elintarvikkeiden hankintaopas (pdf)

  • Miten tehdä tarjouspyyntö siten, että myös alueelliset yritykset pääsisivät ja haluaisivat mukaan? Mitä pitää ottaa huomioon? Elintarvikkeiden hankintaoppaaseen on koottu esimerkkejä tarjouspyyntöön soveltuvista vähimmäisvaatimuksista ja tuotekohtaisista vertailukriteereistä. Oppaan tarkoituksena on auttaa kilpailutuksen suunnittelijoita ja toteuttajia huomioimaan tarjouspyynnöissä koko elintarviketarjonta. Opas on tarkoitettu apuvälineeksi tarjouspyyntöjen tekijöille ja elintarvikehankinnoista vastaaville.

 

 Kohti luomutavoitetta (pdf)

  • Julkisilla ruokahankinnoilla on keskeinen rooli koko ruokajärjestelmässä. Ruokalistaa voi muuttaa vastuullisemmaksi lisäämällä luomutuotteiden käyttöä. Tavoitteena on, että elintarvikkeiden hankintakustannukset eivät lisäänny. Kohti 20 % luomutavoitetta -oppaassa on vinkkejä, miten luomua voi lisätä ruokalistalle ilman lisäkustannuksia.

Muuta materiaalia

 

 

Lehmiä laiduntamassa metsäpellolla.

Kuvia käyttöönne

EkoCentrian kuvapankissa on kuvia moneen käyttötarkoitukseen, ja kuvat ovat käytettävissänne. Salasana kuvapankkiin on porkkana. Kuvien lähde on EkoCentria/Tero Takalo-Eskola, mikä on mainittava kuvien yhteydessä.

Kuvapankista löytyy kuvia niin ammattikeittiöstä, päiväkodeista kuin senioreiden hoitokodeista. Käytettävissäsi on myös raikkaita ja värikkäitä kuvia tuoreista raaka-aineista ja kauniita maalaismaisemia. 

Höyryävä puuroastia, josta ihminen ottaa kapustalla puuroa.

Kuvitetut julisteet

Olemme laatineet käyttöönne kaksi sesonkikalenteria, jotka auttavat muun muassa ruokalistasuunnittelussa: sesongin juhlat ja raaka-ainekalenterit (pdf). 

Vastuullisuusviestintään tarjoamme julisteita (pdf), joita ammattilaiskeittiöt voivat käyttää tiedotukseensa:

 

Tuoreita vihanneksia astioissa.

Ruokaohjeita ammattikeittiöille