Aineistot EkoCentria on tuottanut runsaasti aineistoa, joka on vapaasti käytettävissä. Aineistot -otsikon alta löydät oppaita, tutkimuksia ja selvityksiä, opinnäytetöitä ja opetusmateriaalia. Oppaat Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas (pdf) Hankintaopas on ensimmäinen ruokapalveluiden hankintaohjeistus, joka tarkastelee aihetta ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen ja ravitsemuksellisen vastuullisuuden näkökulmasta. Oppaan tarkoituksena on auttaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan ruokapalveluita vastuullisesti. Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -opas (pdf) Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi. Sisällössä on ohjeita päättäjille, kerrontaa elintarvikeketjun ja ammattikeittiöiden toiminnasta, hankintalain mukainen lähiruoan hankinnan toteutus, hankintakriteereitä (myös tuoteryhmäkohtaisia) sekä paljon käytännön hankintaesimerkkejä eri kokoisista hankintayksiköistä ja ruokapalveluista. Elintarvikkeiden hankintaopas (pdf) Miten tehdä tarjouspyyntö siten, että myös alueelliset yritykset pääsisivät ja haluaisivat mukaan? Mitä pitää ottaa huomioon? Elintarvikkeiden hankintaoppaaseen on koottu esimerkkejä tarjouspyyntöön soveltuvista vähimmäisvaatimuksista ja tuotekohtaisista vertailukriteereistä. Oppaan tarkoituksena on auttaa kilpailutuksen suunnittelijoita ja toteuttajia huomioimaan tarjouspyynnöissä koko elintarviketarjonta. Opas on tarkoitettu apuvälineeksi tarjouspyyntöjen tekijöille ja elintarvikehankinnoista vastaaville. Muuta materiaalia Luomun käyttöhintalaskelma (ekoruokakone.fi) Kestävän kehityksen työkirja ammattikeittiöille (pdf) Uutiset 2040 (youtube.com) Millaisia uutisia vuonna 2040 saattaa olla? Uutiset 2040 ei ole ennuste, vaan kuvaus yhdestä mahdollisesta skenaariosta. Tavoitteena on herättää ihmisiä näkemään ilmastonmuutoksen tuomia uhkia ja mahdollisuuksia. Uutislähetys herättää myös pohtimaan asioita, joihin voimme toimillamme nyt vaikuttaa. Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Tietosuojaseloste Makuja Pohjois-Savosta -menukilpailu Viesti luomusta oikein Miten luomun käytöstä saa kertoa ammattikeittiön asiakkaalle? (youtube.com) Luomuviestinnän säännökset ammattikeittiöissä (youtube.com) Luomun käytöstä kannattaa kertoa (youtube.com) Mikä on luomun asiakirjaselvitys? (youtube.com) Asiakirjat kertovat luomutuotteen aitoudesta (youtube.com) Luomu ruokalistoilla (pdf) Luomun valvonta ammattikeittiössä (pdf) Luomun asiakirjat (pdf) Maaseudun hankinnat Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi -hanke lisäsi tietoa ja osaamista julkisista hankinnoista pienissä ja keskisuurissa yrityksissä ja hankintoja tekevissä yksiköissä, jotta maaseudun yritysten kilpailukyky kasvaisi. Hankkeessa keskityttiin neljään maaseudun yritystoiminnan näkökulmasta keskeiseen teemaan: kuljetus, ympäristöpalvelut, energia ja ruoka. Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva ilmainen työkalu, jolla ruokapalvelu selvittää toiminnan vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa tärkeimmät kehittämiskohteet ja luo vastuullisuussuunnitelman. Rakenna oma vastuullisuusohjelma > Kuvia käyttöönne EkoCentrian kuvapankissa on kuvia moneen käyttötarkoitukseen, ja kuvat ovat käytettävissänne. Salasana kuvapankkiin on porkkana. Kuvien lähde on EkoCentria/Tero Takalo-Eskola, mikä on mainittava kuvien yhteydessä. Kuvapankista löytyy kuvia niin ammattikeittiöstä, päiväkodeista kuin senioreiden hoitokodeista. Käytettävissäsi on myös raikkaita ja värikkäitä kuvia tuoreista raaka-aineista ja kauniita maalaismaisemia. Kuvitetut julisteet Olemme laatineet käyttöönne kaksi sesonkikalenteria, jotka auttavat muun muassa ruokalistasuunnittelussa: sesongin juhlat ja raaka-ainekalenterit (pdf). Vastuullisuusviestintään tarjoamme julisteita (pdf), joita ammattilaiskeittiöt voivat käyttää tiedotukseensa: Ota vain mitä jaksat syödä Nautitaan sesongista Reilua kauppaa Vähennä biojätettä Ruokaohjeita ammattikeittiöille Kasvisruokaohjeita Villiyrttijuomat (pdf)