Mitä voit opiskella meillä?

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Suomessa tarvitset ammattiin tutkinnon. Savon ammattiopistossa voit opiskella esimerkiksi perustutkinnon tai täydentää sinulla jo olevaa osaamista lyhyemmillä kursseilla. Meillä voit opiskella tutkinnon ohessa myös lukio-opintoja. Opiskelupaikkakunnat ovat Kuopio, Siilinjärvi, Varkaus ja Iisalmi. 

Kaksi opiskelijaa ja opettaja tietokoneen äärellä

Perustutkinto

Suomessa tarvitset ammattiin tutkinnon. Savon ammattiopistossa voit opiskella melkein 30 eri perustutkintoa. Perustutkinnon opiskelu kestää yleensä 23 vuotta.

Perustutkinnoissa on useita osaamisaloja, joten saman tutkinnon sisällä voi valmistua eri ammatteihin. Joskus työpaikan saamiseksi riittää pelkkä osatutkinto, jolloin opiskeluaika jää selvästi lyhemmäksi. Tutkinnon ohessa voit opiskella lukio-opintoja jopa ylioppilaaksi asti.

Kysy lisää: opinto-ohjaaja Juhani Lantto | puh. / WhatsApp 044 785 3355 | juhani.lantto@sakky.fi

Kokkiopiskelija hymyilee.

Oppisopimus – opiskele töitä tekemällä

Oppisopimuskoulutus tarkoittaa sitä, että sinä teet palkkatyötä ja opiskelet samaan aikaan. Oppisopimuksella voit suorittaa uuden tutkinnon, tutkinnon osan tai lisäkoulutusta nykyiseen tutkintoosi. Yrittäjäkin voi opiskella tutkinnon oppisopimuksella. Työtehtävien täytyy olla opintoihin liittyviä töitä. Työpaikka pitää itse hankkia.

Lue lisää oppisopimuksesta

Valma-koulutus

Valma tulee sanoista ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutusValma on hyvä vaihtoehto sinulle, jos et ole vielä päässyt opiskelemaan tai et ole löytänyt oikeaa tutkintoa itsellesi. Valma auttaa hakemaan ammatilliseen perustutkintoon ja valmentaa opiskelijaa tutkinnon opiskelua varten.

Valma-vuoden aikana pääset kokeilemaan eri tutkintoja ja harjoittelemaan työpaikoille. Saat myös lisäpisteitä yhteishakua varten. Valma-opintojen pituus on yksi vuosi. Moni on kuitenkin päässyt siirtymään tutkinnon opiskelijaksi jo kesken vuoden. Lue lisää Valma-opinnoista

Passit ja kortit työpaikoille

Työpaikalla tarvitset erilaisia passeja ja kortteja, joita Suomen laki edellyttää työntekijöiltä. Savon ammattiopistossa voit suorittaa esimerkiksi näitä koulutuksia:

 

Tutustu kortti- ja passikoulutuksiin

Yleinen kielitutkinto (YKI)

YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu yleinen kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Todistusta voit käyttää esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen,
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen ja
  • kielitaidon todistamiseksi työnantajalle tai oppilaitoksille.

 

Savon ammattiopistossa voit suorittaa suomen ja ruotsin kielen keskitason testit. Lue lisää yleisestä kielitutkinnosta