Mitä sinä voit opiskella?

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Suomessa tarvitset ammattiin tutkinnon. Savon ammattiopistossa voit opiskella esimerkiksi perustutkinnon tai lyhyempiä koulutuksia, kortteja tai passeja, joita tarvitset työpaikoilla. Savon ammattiopistossa voit opiskella myös lukio-opintoja tai koko ylioppilastutkinnon. 

Opiskelupaikkakunnat ovat Kuopio, Siilinjärvi, Varkaus ja Iisalmi. 

Kaksi opiskelijaa ja opettaja tietokoneen äärellä

Perustutkinto

Suomessa tarvitset ammattiin tutkinnon. Jos et ole aiemmin opiskellut sinua kiinnostavaa ammattia, hae opiskelemaan perustutkintoa. Savon ammattiopistossa voit valita melkein 30:sta eri perustutkinnostaOpiskelu kestää usein 3 vuotta. Opiskeluaika voi olla myös pitempi tai lyhempi.

Perustutkinnoissa on useita osaamisaloja, joten saman tutkinnon sisällä voi valmistua eri ammatteihin. Joskus työpaikan saamiseksi riittää pelkkä osatutkinto, jolloin opiskeluaika jää selvästi lyhemmäksi. Tutkinnon ohessa voit opiskella lukio-opintoja jopa ylioppilaaksi asti.

Kysy lisää: opinto-ohjaaja Juhani Lantto | puh. / WhatsApp 044 785 3355 | juhani.lantto@sakky.fi

Kokkiopiskelija hymyilee.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus tarkoittaa sitä, että sinä teet palkkatyötä ja opiskelet samaan aikaan. Oppisopimuksella voit suorittaa uuden tutkinnon, tutkinnon osan tai lisäkoulutusta nykyiseen tutkintoosi. 

Yrittäjäkin voi opiskella tutkinnon oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimuksessa tekemäsi työtehtävien täytyvät olla sellaisia, jotka kuuluvat suorittamiisi opintoihin. Työpaikka pitää itse hankkia.

Lue lisää oppisopimuksesta

Tuva-koulutus

Tuva tarkoittaa koulutusta, joka valmentaa ja valmistaa opiskelijaa ammatillisen tutkinnon opiskeluun. Tuva on hyvä vaihtoehto sinulle, jos et ole vielä päässyt opiskelemaan tutkintoa tai et ole vielä löytänyt sopivaa tutkintoa itsellesi. Tuvassa saat myös kehitettyä suomen kielen taitoasi.

Tuva-vuoden aikana saat apua ammatilliseen perustutkinnon valintaan. Sinä pääset kokeilemaan eri tutkintoja ja harjoittelemaan työpaikoille. Saat myös lisäpisteitä yhteishakua varten. Tuva-opintojen pituus on yksi vuosi. Moni Tuvan opiskelijoista on kuitenkin päässyt siirtymään tutkinnon opiskelijaksi jo kesken vuoden.

Lue lisää Tuva-opinnoista

Passit ja kortit työpaikoille

Työpaikalla tarvitset erilaisia passeja ja kortteja, joita Suomen laki edellyttää työntekijöiltä. Savon ammattiopistossa voit suorittaa esimerkiksi näitä koulutuksia:

 

Tutustu kortti- ja passikoulutuksiin

Yleinen kielitutkinto (YKI)

YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu yleinen kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Todistusta voit käyttää esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen,
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen ja
  • kielitaidon todistamiseksi työnantajalle tai oppilaitoksille.

 

Savon ammattiopistossa voit suorittaa suomen ja ruotsin kielen keskitason testit. Lue lisää yleisestä kielitutkinnosta