Majoituspalvelun tehtävissä Berliinissä

Kadun päässä Brandenburgin portti Berliinissä kuvattuna auringonlaskua vasten.

Vastaanottovirkailijaopiskelija Pomppis työskenteli Berliinissä Greet Berlin -hotellissa 1,5 kk.  Hän palasi monta kokemusta rikkaampana: asiakaspalvelu sujuu englannin kielellä erinomaisesti, saksan kielen alkeet ovat hallussa ja varausjärjestelmä Opera tuli tutuksi.

 

Tämä työelämässä oppimisen jakso toteutettiin yhteistyössä GCH-ketjun kanssa ja rahoitettiin Erasmus+ -ohjelmasta: Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoimasta Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle 2023-1-FI01-KA121-VET-000115831.

Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

Osallistuja: vastaanottovirkailijaopiskelija Promthip Wisetkhan

KohdeBerliini, Saksa

Ajankohta: 30.10. - 16.12.2023

Työpaikka & työtehtävät

Työpaikan työntekijöiden määrä oli noin 8 ja noin 4 vuokratyöntekijää, 2 yövuorossa ja 2 kerrossiivouksessa. Työtehtäväalueet olivat mm: vastaanotto, kerrossiivous, aamupala. Työskentelin jakson aikana kaikissa näissä. En kysellyt muiden koulutustasoista tarkemmin, mutta pari työkavereista oli kouluttautunut  restonomiksi.

Asiakasryhmä oli laaja ja kiireisimpänä sesonkiaikana hotelli oli täynnä. Harjoittelu aika lailla vastasi odotuksia eli paljon töitä ja eri juttujen oppimista. Mikä oli minusta ihmeellistä, että opin saksaa tai ainakin alkeet todella nopeasti. En olisi itse uskonut niin nopeasti oppivani.

Saksan/Berliinin kulttuuri

Sen huomasin ja opin saksalaisista, että he ovat todella ylpeitä kielestään. Olin luullut, että pääkaupunki Berliinissä puhuttaisiin enemmän englantia, mutta jotkut asiakkaat puhuivat mieluummin saksan kieltä.

Tervehtiminen oli saksan kielellä eli aamulla Gute Morgen jne. Työaika oli 8 h, mutta puolen tunnin ruokatauko.

Työmatka ja majoitus

Vuokraa minun ei tarvinnut maksaa, sillä olin töissä samassa paikassa missä majoituin. Aamupalan sain myös. Työnantajani hankki minulle liikennelipun, jolla pääsi liikkumaan bussilla, metrolla, joillakin junilla tietyn alueen sisällä. Tämä oli sitä varten, jos halusin käydä vähän kauempana katselemassa nähtävyyksiä.

Asunnon/majoituspaikan säännöt olivat samat, mitä hotellissa asiakkailla eli perustavat ei rikota paikkoja jne. Minulla ei ollut mitään erityistä ” kotiintuloaikaa”, sillä hotelli oli auki 24/7.

Mitä opin tämän kokemuksen kautta?

Opin ainakin, että Suomi tekee paljon yhteistyötä Saksan kanssa. Saksassa käy myös yllättävän paljon suomalaisia sekä että ruotsalaisia turisteja. Tämä kokemus myös opetti minulle lisää työelämästä ja samalla hiomaan taitojani vastaanotossa. Olen varsinkin iloinen oikean Opera-järjestelmän hallitsemisesta ja yleisesti siitä, että sain nähdä vähän maailmaa.

Suosittelen vahvasti opettelemaan saksan kielen alkeita varsinkin, jos se on kohdemaa. Mutta yleisestikin kannattaa opetella vähän maan kielen alkeita. Jos englannin kielesi ei ole vahva, niin harjoittele paljon englantia.

Kannattaa varautua siihen, että jakson jälkeen ikävöi kohdemaata ja tuttuja siellä sekä ruokaa (döner!). Välillä metrot ja junat olivat vaikeita ymmärtää, mutta Saksassa minut pelasti Maps sovellus!

Millaisia valmiuksia ulkomaanjakso antoi?

Yleisesti: Jakso vahvisti englannin kielen palvelutaitoja sekä saksan kielen taitoja. Tapasin ja palvelin ihmisiä ympäri maailmaa, mikä oli jännittävää. Seurustelin ihmisten kanssa ja liikuin enemmän.

Ammatillisesti: Opin minun alalla tärkeän Opera-järjestelmän käyttöä. Tiedän, mitä kaikkea pitää valmistella ennen asiakkaan tuloa. Sain ihania työkavereita ja kavereita, joihin olen yhteydessä vielä tänäkin päivänä. Opin myös vähän asiakaspalvelua saksan kielellä .

Euroopan Unionin osarahoittama logo.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat

Aivojen palautuminen kiireisen arjen keskellä

Nykypäivänä suuri osa tehtävästä työstä on aivotyötä. Aivotyö kuormittaa jaksamistamme, joten tarvitsemme sen vastapainoksi palautumista vapaa-ajalla, mutta myös työpäivän aikana. ”Aivotyö sujuvaksi Sakkyssa” -hanke kutsui aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisalan kertomaan meille, kuinka voimme vähentää aivotyöstä tulevaa kuormitusta sekä palautumaan paremmin.

17.4.2024