16.10.2024

Innobaking – leivonnaisia kansainvälisellä twistillä Alankomaissa

Sakkylaiset maailmalla
Innobaking - leivonnaisia kansainvälisellä twistillä Alankomaissa

Kaikkiaan opintojakso oli positiivinen kokemus tutustuin ihaniin ihmisiin ja opin paljon hollantilaisesta kulttuurista ja leivonnaisista. Lisäksi koen että yhteistyö- ja kommunikointitaitoni kehittyivät kun työskenneltiin monenlaisten ihmisten kanssa.

Tämä opintojakso oppilaitoksessa toteutettiin yhteistyössä Talland Collegen (entinen Horizon College) Globalesin  kanssa ja se rahoitettiin Erasmus+ -ohjelmasta: Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoimasta Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle 2023-1-FI01-KA121-VET-000115831.

Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

Kirjoittaja: elintarvikealan opiskelija Anita Huovinen

Muut osallistujat: elintarvikealan opiskelija Jenna Virtaharju ja liiketalouden opiskelijat Dmitri Pugovski ja Konsta Tomminen

Kohde: Horizon College Heerhugowaard Alankomaat 

Ajankohta: 15.-29.5.2024

Pääasiana opintojaksolla on ollut työstää omaa myytävää tuotettamme sekä tehdä työkirjan avulla esitelmää. Alkuperäinen ideamme oli lähteä työstämään jonkinlaista pasteijaa mutta päätimme lopulta kääntyä varasuunnitelmamme puoleen ja lopullinen tuotteemme on tavallaan hollantilainen versio korvapuustista.

Täällä ei varsinaisesti pullaa tehdä mutta hyvin pullamaisia tuotteita löytyy kuten sokerileipä ja tämä kanelileipä josta tätä meidän tuotettamme lähdimme työstämään. Olin tuotteeseen tosi tyytyväinen ja se möi hyvin food truckissa. Saimme myytyä suurimman osan tuotteistamme. Teimme food truckiin myös mainoksen joita kiinnitimme myös ympäri koulua.

Ensimmäisenä päivänä tultiin koululle ja ensin käytiin läpi nopeasti mitä seuraavat viikot pitävät sisällään. Saimme myös projektin ”työkirjat” jossa projektiin liittyvät tehtävät on sisällytetty. Sen jälkeen opiskelijat esittelivät meille koulua ja jotain käytännön asioita.

Pääsimme heti myös koulun leipomoon ja meidän kansamme projektia tekevät hollantilaiset opiskelijat olivat valmistelleet muutamia paikallisia reseptejä joita sitten valmistimme yhdessä. Leipomossa oli vähän erilaista kuin meillä Suomessa joten vaati hieman totuttelua. Oli kuitenkin mielenkiintoista valmistaa itselle uusia tuotteita ja tutustua vähän erilaiseen leipomoympäristöön. Päivän päätteeksi saimme vielä leipomossa tehtyjä tuotteita mukaan majoitukseen maisteltavaksi.

Toisena päivänä oli vuorossa retki läheisellä paikkakunnalla sijaitsevalle tuulimyllyllä jonka yhteydessä toimii myös leipomo. Oli todella mielenkiintoista päästä tutustumaan tällaiseen perinteiseen tuulimyllyyn ja nähdä kuinka siellä valmistetaan jauhot itse. Lisäksi näimme vähän leivän valmistusta ja meille kerrottiin myllyn toiminnasta sekä historiasta. En ole itse koskaan käynyt tämän kaltaisessa paikassa joten oli mahtavaa että tämän matkan yhteydessä pääsimme tänne tutustumaan.

Muuna ohjelmana olemme päässeet tutustumaan myös kokkien ja tarjoilijoiden puoleen koululla. Lisäksi yhtenä päivänä leipomoon oli tulossa vierailulle lapsiryhmä joiden oli tarkoitus tehdä leipiä ja suklaahippukeksejä. Osa meistä jäi leipomoon seuraamaan toimintaa lasten kanssa ja osa lähti pääaulaan myymään leipomon tuotteita. Näin saatiin vähän harjoitusta omaa Food truckia varten jossa myymme omia tuotteitamme. Aluksi itse olin leipomossa lasten kanssa ja pääsin itsekin muotoilemaan leipiä.

Raakoja pullia pellillä.

Kuvakollaasi.

Jaksolla on hyödynnetty Innobaking-ryhmän Erasmus+ EMEU4CROSSOVERS -hankkeessa tuottamia materiaaleja. Innobaking-ryhmään kuuluvat Sakkyn lisäksi Talland College Alankomaista ja Aarhus TECH Tanskasta.

Funded by the European Union.