Kansainvälistyminen on arvostettua ja avaa monia ovia tulevaisuuteen. Suosittelen kaikille ulkomaanjaksolle lähtöä kohteesta riippumatta, jos yhtään kiinnostaa.
Tämä työelämässä oppimisen jakso toteutettiin yhteistyössä GCH Hospitality GmbH:n kanssa ja se rahoitettiin Erasmus+ -ohjelmasta: Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoimasta Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle 2023-1-FI01-KA121-VET-000115831.
Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.
Kirjoittajat: ravintola- ja cateringalan opiskelijat Leevi Hachmann ja Veikka Pellikka
Kohde: Holiday Inn Berlin City West, Prime Restaurant, Berliini, Saksa
Ajankohta: 26.8. – 15.11.2024
Veikan kokemukset
Keittiössä oli noin 15 työntekijää, mutta saman aikaisesti kolmesta seitsemään. Keittiön ammattinimikkeitä olivat: Chef de Cuisine, Sous Chef, Chef ja Learnee. Asiakkaiden määrä vaihteli n. 20 – 300.
Keittiössä sain tehdä kaikkea mitä muutkin kokit ja opin nopeasti keittiön tavoille. Keittiö valmisti aamupalaa, á la carte -ruokaa ja tilauksia.
Työkielenä käytin englantia ja hieman saksaa. Viestintä työkavereiden ja asiakkaiden kanssa oli yllättävän helppoa ja luontevaa.
Kohdemassa keittiössä oli enemmän hierarkiaa kuin meillä Suomessa. Esimerkiksi keittiömestarille ei puhuttu. Jos hänelle oli asiaa, piti mennä esittämään asia muiden kokkien kautta.
Saimme ilmaiseksi hyvät hotellihuoneet.
Vapaa-ajasta
Vapaa-aika meni nopeasti ja hyvillä mielin. Käytin vapaa-aikani lähinnä lukemiseen, treenaamiseen, Berliiniin tutustumiseen ja työkavereiden kanssa oleiluun. Berliinissä oli erittäin helppoa liikkua julkisilla ja saimme hotellilta matkaliput.

Berlin Cathedral valofestivaalin aikaan.
Leevin kokemukset
Olin keittiössä kokkina samaan aikaan kuin 2-5 muuta kokkia. Tein ruokaa ja pidin huolen buffasta. Työjakso oli ok, en oppinut niin paljoa, mitä toivoin. Mutta oli hauskaa.
Työkielenä oli englanti eikä ollut haasteita kommunikoinnissa. Saksassa on tarkempi hierarkia keittiössä.
Asuin hotellissa koko ajan ja käytin julkista liikennettä: metroja, junia, ratikoita ja pyöriä. Vapaa-ajalla pyörin Berliinin keskustassa ja olin työkavereiden kanssa klubeilla ja baareissa.
Oletin että Saksassa olisi paljon saksalaista kulttuuria näkyvillä mutta todellisuudessa siellä oli enemmän maahanmuuttajia, jotka on tuonut oman kulttuurinsa sinne.
Ulkomaanjakso antoi valmiuksia yleisesti olemaan varovainen julkisilla paikoilla. Ammatillisesti opin hierarkiaa, mikä tulee olemaan hyödyllistä varmasti.
Voisin suositella Berliiniä työharjoittelukaupungiksi mutta en välttämättä suosittelisi tätä hotellia, koska en itse oppinut siellä hirveästi. Muista pitää mielessä, että Berliini ei ole turvallisimmasta päästä nykyään. Jos haluat mennä illalla/yöllä jonnekin, suosittelen menemään jonkun kaverin kanssa. Väkivaltaa näki omin silmin.
