Älä pelkää metallialaa!

Kuvassa on koneistajaksi opiskeleva Thipchanok Säisä mittaamassa osia.

Thipchanok Säisä, kutsumanimeltään Ray, valmistui kotimaassaan Thaimaassa yliopistosta tuotantotalouden insinööriksi. Valmistumisen jälkeen hän sai mielenkiintoisen työn isosta japanilaisesta yrityksessä, jossa hän vastasi erilaisten tuotannon vaiheiden suunnittelusta.

– Tiesin jo nuorena, että haluan insinööriksi. Matematiikka oli lempiaineeni. Minulla oli Thaimaassa hyvä työ ja olin tyytyväinen elämääni, Thipchanok kertoo.

Reilut neljä vuotta sitten kaikki kuitenkin muuttui. Hän rakastui suomalaiseen mieheen ja he menivät naimisiin. Thipchanok muutti Suomeen, maahan, josta ei tiennyt juuri mitään.

– Kun tapasin mieheni, en edes tiennyt missä Suomi sijaitsee! En kuitenkaan pelännyt. Ajattelin, että haluan uusia elämän kokemuksia ja pidän matkustamisesta. Kun rakastuu, ei pelkää.

Rohkeus on kannattanut, sillä Thipchanok kertoo viihtyvänsä Suomessa hyvin.

– Minä rakastan Suomea. Täällä on rauhallista, ei ole kiirettä ja elämänlaatu on hyvä. Kaikista hauskinta on, että olen saanut kokeilla erilaisia harrastuksia. Tänä talvena haluan opetalla laskettelemaan hyvin, hän nauraa.

Syksyllä 2019 Thipchanok aloitti opiskelun Savon ammattiopistossa kone- ja tuotantotekniikan alalla. Hän opiskelee koneistajaksi.

– En halua hukata aikaa, koska tiedän mitä haluan. Suurin osa opiskeltavista asioista on samaa kuin opiskelin kotimaassani ja siitä on paljon hyötyä. Nyt kieli on kuitenkin erilainen.

Olen saanut seurata, kun Thipchanok työskentelee työsalissa ja hän näyttää olevan aina rauhallinen ja keskittynyt.

– Minä olen tarkka. Kun teen työtä ja en saa tulosta, jonka haluan, teen uudestaan niin kauan, että saan haluamani tuloksen. Esimerkiksi mittaustyössä, se vie paljon aikaa, koska haluan, että mitta on tarkka ja oikein. Huonoa on se, että se vie paljon aikaa. Joskus työn on oltava tarkkaa ja nopeaa ja siitä voi tulla paine.

Tämä kuitenkin tuntuu sopivan hänelle, sillä puhuessaan koneistajan työstä Thipchanokin silmissä näkyy innostus.

– Hauskinta on tehdä työtä, kun sillä on aikaraja, siitä tulee haaste! On kiire, mutta pitää myös tehdä tarkasti, silloin tunnen, että olen aktiivinen ja energinen. Se haaste on hyvä! Se on kuin kilpailisi itseä vastaan.

Thipchanok on ollut työelämässä oppimassa ja kokemus oli onnistunut. Kuitenkin häntä huolettaa mennä uuteen työpaikkaan ulkomaalaisena naisena. Hän saattaa olla yrityksen ensimmäinen naistyöntekijä, ensimmäinen ulkomaalainen työntekijä tai ensimmäinen ulkomaalainennaistyöntekijä, joten asenteet mietityttävät.

– Tiedän, että Suomessa on tasa-arvo. Mietin kuitenkin, teenkö työtä tarpeeksi hyvin ja tulenko toimeen ihmisten kanssa. Tähän mennessä ainoa ongelma miesvaltaisella alalla on ollut se, että miehet puhuvat hyvin vähän. Myös minä olen ujo, enkä uskalla aina kysyä, sitten olemme hiljaa.

Thipchanok on kannustanut Suomessa asuvia kavereitaan tulemaan samalla alalle. Hän haluaa muuttaa metallialaan liittyviä vanhanaikaisia käsityksiä.

– Olen yrittänyt puhua kavereilleni, että olen opiskelemassa tätä alaa, toivoen että he kiinnostuisivat opiskelemaan. Koneistajan ammatissa ei ole paljon naisia, koska he saattavat ajatella, että työ on raskasta ja vaikeaa, mutta sitä kannattaa kokeilla. Koneistajan ammatti on hyvä ammatti, hän sanoo painavasti.

Valmistumisen jälkeen Thipchanok toivoo saavansa vakituisen työpaikan, jossa omaa ammattitaitoa voi edelleen kehittää. Rohkea elämän muutos on kantanut tähän asti eikä liene mitään syytä, miksei se kantaisi jatkossakin.

 

Rayn tarina on osa Ammattiosaajat maailmalta- juttusarjaa, jossa kerrotaan tarinoita Savon ammattiopiston opiskelijoiden taidoista, harrastuksista ja matkasta ammattiin. Juttusarjassa kurkataan erilaisiin aloihin ja tutustutaan mielenkiintoisiin ihmisiin Savon ammattiopiston arjessa. Maahanmuuttajaohjaajana Savon ammattiopistossa työskentelevä Heli Suutari tuo teksteillään valokeilaan erilaisia onnistumisia.

 

Kirjoittaja Heli Suutari
Amos – Ammattiosaajat maailmalta, moninaistuva työelämä // 2020-2022 

 

Tutustu myös aiempiin tarinoihin: 

Tomin tarina  Älä tuomitse ennen kuin tutustut | Savon ammattiopisto (sakky.fi) 
Marikan tarina  Oikeudenmukaisuus koskee kaikkia | Savon ammattiopisto (sakky.fi)

 

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Kapulainen Heli
maahanmuuttajaohjaaja
maahanmuuttajakoulutukset
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat