Suunhoitoa Espanjassa

Hammaslääkärin unit.

Opiskelijavaihtoon kannattaa lähteä

Vinkkinä että ennen Espanjan-matkaa kannattaa hiukan opiskella espanjaa, koska monet espanjalaiset puhuvat englantia vähän tai ehkä he eivät uskalla puhua sitä. Työelämässä oppimisen jaksosta saa enemmän irti, jos on yhteinen kieli.

Tämä työelämässä oppimisen jakso on rahoitettu Erasmus+ -ohjelmasta: Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoimasta Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle 2021-1-FI01-KA121-VET-000005646.

Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

Osallistuja: suunhoidon opiskelija Minja Korhonen

Kohde: Fuengirola, Espanja

Ajankohta: 4.4. - 6.5.2022

Työpaikkani oli Clinica Odontologica Borja Alcoholado

 

Hammashoitajia oli paikalla yleensä neljä tai viisi, respassa kaksi työntekijää ja kaksi hammaslääkäriä. Hoitajat avustivat lääkäreitä, siivosivat huoneen potilaiden välissä ja ottivat tarvittaessa potilaista koko leuan röntgenkuvia sekä saattoivat tehdä myös joitakin tehtäviä respassa. Välinehuolto myös kuului hoitajille eli instrumentit desinfioitiin, pussitettiin ja laitettiin vielä autoklaaviin.

Asiakkaat olivat kaikenikäisiä. Eniten toki oli aikuisia. Suomalaisia potilaita oli päivittäin useita. Potilaina oli myös paikallisia ja muistakin maista olevia potilaita.

Itse sain muutaman kerran avustaa lääkäreitä erilaisissa toimenpiteissä, kuten paikkauksissa, juurihoidoissa, oikomishoidoissa ja hampaanpoistoissa. Sain vielä tehdä pastapuhdistuksia. Niitä tehtiin aina hammaskivenpoiston jälkeen, mutta puhdistuksia voidaan tehdä myös, kun halutaan poistaa pinnallisia värjäymiä ennen oikomishoitoa tai ennen fluorausta. Tämä oli tavoitteenakin, että pääsen tekemään näitä. Sain nähdä myös, miten implantteja laitettiin. Ensin laitetaan ruuvi leukaluuhun, minkä päälle tulee sitten hampaan kruunu. Tämä oli mielenkiintoista.

Työpaikalla puhuin suomea päivittäin potilaiden ja suomalaisten hoitajien kanssa. Hiukan käytin myös englantia, mutta lääkärit ja muut hoitajat puhuivat vain espanjaa. Välillä kommunikoimme elekielellä ja opin myös joitakin sanoja espanjaksi, mitkä toistuivat päivittäin potilaiden kanssa.

Työskentelykulttuureissa on eroja Suomeen. Lääkäri aina tervehti potilasta ”hei, mitä kuuluu?” ja muutenkin oltiin ystävällisiä. Jotkut toimenpiteet tehtiin aikalailla samalla tavalla kuin Suomessakin, mikä helpotti työskentelyä. Välillä tuntui, että työskentely on hirveää säätöä Suomeen verrattuna. Eli hoitajat vaihtelivat aina, mitä tekivät ja ketä lääkäriä avustivat. Suomessa olin tottunut, että hoitaja avustaa koko päivän samaa lääkäriä ja välillä saattaa tehdä välinehuoltoa.

Työaika oli aina klo 10 - 14 ja 16 - 20 eli päivällä oli siesta, jolloin käytiin syömässä ja levättiin. Perjantaisin työskentelin vain klo 10 - 14. Päivät tuntuivat välillä raskailta ja pitkiltä, koska koko päivä menee oikeastaan vain töissä.

Itse vuokrasin asunnon Airbnb:n kautta ja maksoin kerralla koko viiden viikon vuokran. Asunto sijaitsi n. 200 metrin päässä työpaikasta eli pääsi nopeasti siestan viettoon päivällä ja muutenkin asunnon sijainti oli hyvä. Näin meren ja rannan ikkunasta ja juna-asema sekä bussipysäkki olivat lähellä. Liikuin oikeastaan kävellen, junalla tai muutaman kerran taksilla paikasta toiseen. Asunnossa oli kaikki tarpeellinen eli keittiö, pieni olohuone/makuuhuone, kylpyhuone ja parveke.

Vapaa-aikana lenkkeilin ja tapasin muita, ketkä olivat lähteneet vaihtoon samasta koulusta. Kävimme ravintoloissa, katsomassa pesäpallo-ottelua ja ihan rannalla makoilua. Yhtenä päivänä kävin vielä Marbellassakin.

Näkymä mäen päältä espanjalaiseen kaupunkiin, jossa kerrostaloja.

Euroopan Unionin osarahoittama logo.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat