Matkaoppaana Turkissa korona-aikana

Tiilinen tornirakennus Turkin Alanyasta.

Tämä jakso on rahoitettu Erasmus+ -ohjelmasta: Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle PROFF3 -hanke (2019-1-FI01-KA116-060379)

Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

Osallistujat: matkailualan opiskelijat Lotta Moilanen ja Viivi Nissinen

Kohde: Turkki, Alanya

Ajankohta: 24.9. - 12.11.2021

 

Pääsimme harjoittelemaan oppaan työtehtäviä Turkin Alanyassa Deturilla. Koulutusjakso oli ikimuistoinen ja saimme laajasti kokemusta eri osa-alueista, josta kerromme alhaalla tarkemmin. Kielitaito kehittyi rutkasti, sillä työ oli hyvin kansainvälistä ja kommunikoimme suurimmaksi osaksi englannin kielellä. Opimme myös hieman turkkia. Pääsimme tutustumaan Alanyan historiaan ja kulttuuriin. Työajat olivat vaihtelevia ja työskentelimme myös yöllä. Matkaoppaan elämä on melkoisen hektistä, mutta mahtava kokemus! Tutustuimme myös uusiin ihmisiin ja saimme kavereita.

Värivaloin valaistu katu yöllä.

Matkustaminen Turkkiin

Aloitimme matkamme Kuopiosta. Menimme Onnibussilla Helsinkiin ja yövyimme hotellissa, josta oli ilmainen lentokenttäkuljetus lentokentälle. Lentomme oli aamulla klo 11:00. Matkan pituus oli hiukan alle 4 h. Antalyaan saapuessa menimme Deturin järjestämällä bussikuljetuksella Alanyaan ja meidän hotelliimme. Sen jälkeen saimme seuraavan päivän vapaaksi, jolloin tutustuimme Alanyaan.

Lounaspöydässä keitto, salaattilautanen ja Coca-Cola-purkki.

Hotellivierailut

Yksi työtehtävistämme olivat hotellivierailut eli kävimme niissä Alanyan hotelleissa, joissa oli meidän asiakkaitamme. Asiakkaat saivat busseissa Tervetuloa-materiaalin, josta he näkevät ajan, milloin vierailemme heidän hotellissa. Silloin he voivat tulla juttelemaan meille kuulumisia, ostamaan retkiä, kysymään neuvoja tai kertomaan, mikäli jokin oli pielessä. Hotellin henkilökunnalta pyysimme aina uuden viikon alettua listan, josta näki, montako meidän asiakasta kyseisessä hotellissa on. Mikäli hotellien huoneista tai ruoasta oli annettu negatiivista palautetta, tarkistimme asian ja ratkaisimme ongelmat. Hotelleja oli paljon, joten ensimmäinen asia oli opetella, missä hotellit sijaitsevat. Tämä oli alussa vaikeaa, mutta lopuksi hotellit kävivät tutuiksi ja löysimme niihin itsenäisesti.

Kaksi naista matkanjärjestäjän sinisissä paidoissa.

Retket

Tällä kertaa Deturilla ei ollut Alanyassa erikseen retkioppaita, koska koronan takia kausi oli erilainen kuin normaalisti. Pääsimme kuitenkin käymään veneretkellä, Hamamissa sekä Jeep-safarilla. Veneretki oli 4 tuntia kestävä retki, jossa nähtiin Alanyan parhaat puolet mereltä käsin. Retkellä pysähdyttiin uimaan kolme kertaa ja jokaiselle oli taattu oma auringonottopaikka veneessä. Veneessä oli myös pientä ohjelmaa, ja lounas kuului hintaan. Hamam on turkkilainen kylpylä. Ensiksi mennään saunaan, jonka jälkeen siirrytään marmorihuoneeseen, jossa iho kuoritaan ja pestään vaahdolla. Tämän jälkeen luvassa oli vielä 20 minuutin öljyhieronta. Jeep-safarilla ajeltiin ja vierailtiin Alanyan tärkeissä nähtävyyksissä, kuten punaisen linnan luona. Retkeen sisältyi lounas.

Vanhanaikainen merirosvolaiva.

Asiakkaiden haku lentokentältä eli Arrival Transfer

Lähdimme Alanyasta aikaisin, jotta olimme lentokentällä hyvissä ajoin ennen lentoa. Asiakkaita odotellessa laitoimme tervetulomateriaalit valmiiksi ja tarkistimme, missä oma bussi sijaitsee ja mitkä hotellit meillä on. Asiakkaiden saapuessa heti lentokentän edessä ohjeistetaan ensin bussien sijainti. Bussien luona ohjataan tarkemmin oikeaan bussiin hotellin perusteella. Se oli aina kiireisin ja sekavin hetki työpäivässä. Kaikkien listaan merkittyjen asiakkaiden ollessa bussissa lähdimme köröttelemään kohti päämäärää, meidän tapauksessamme Alanyaan. Bussissa jaoimme tervetulomateriaalin ja kerroimme asiakkaille perustietoa Turkista ja Alanyasta sekä annoimme ohjeita koronarajoituksista. Annoimme myös infoa meidän retkistämme ja myimme niitä bussissa. Puolessa välissä matkaa pysähdyimme pienelle tauolle, jossa oli mahdollisuus ostaa pientä juotavaa ja syötävää. Alanyaan saapuessa asiakkaat jätettiin heidän hotelleillensa. Yleensä kuljettajat eivät osanneet englantia tai tienneet hotellien sijaintia, joten meidän täytyi osata ohjeistaa kuljettajaa turkin kielellä.

Nainen seisoo bussin edessä.

Asiakkaiden vienti lentokentälle eli Departure Transfer

Departure Transfer alkoi asiakkaiden noutamisella hotelleista. Aina piti muistaa kysyä, että passit ja kaikki muutkin tavarat ovat mukana asiakkaiden tullessa bussiin. Lähellä lentokenttää kerroimme asiakkaille, kuinka toimitaan lentokentällä ja muistutimme vielä ruumaan menevän laukun sekä käsimatkatavaroiden painorajan.  Lopuksi kiitimme asiakkaita ja toivotimme hyvää kotimatkaa. Joskus emme menneet mukaan lentokentälle, joten annoimme infon Alanyassa ennen heidän lähtöään.

Vapaa-aika ja majoitus

Majoituimme huoneistohotellissa sopivan lähellä kaikkea. Meillä oli yhteinen makuuhuone, olohuone ja keittiö sekä kiva parveke. Hotelli sekä henkilökunta oli oikein mukavia. Vapaa-ajalla vietimme paljon aikaa aurinkoa ottaen hotellilla ja rannalla. Vierailimme myös markkinoilla ja söimme ulkona. Kaduilla oli paljon kojuja, joissa myytiin tavaraa ja joissa myyjät melkoisen päälle käyviä. Kesti aikansa tottua suureen huomioon ja siihen, että tyrkytettiin tavaraa ja yritettiin vetää ravintoloihin syömään. Pääsimme työkaverin luokse ratsastamaan, ja se olikin mahtava kokemus. Loppureissulla hemmottelimme itseämme ja kävimme myös kampaajalla, manikyyrissä, sekä otimme ripsienpidennykset. Teimme yhteistyötä myös tatuointistudion kanssa, joten otimme tutussa liikkeessä tatuoinnit.

Nainen ratsastaa vuoristotiellä.
Nainen ottaa aurinkoa uima-altaan äärellä.

Valokuvat: Lotta Moilanen ja Viivi Nissinen 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat