Älä tuomitse ennen kuin tutustut

Kuvassa on Tomi Lilja studiossa mikrofoni kädessä.

– Älä tuomitse ennen kuin tutustut, vastaa 17-vuotias Tomi Lilja kysymykseen, mitä hän haluaisi sanoa niille, jotka eivät tiedä rap-musiikista tai –kulttuurista mitään.

Tomi on tehnyt omia rap-biisejä kahden vuoden ajan, mutta räpännyt jo kymmenisen vuotta.

– Tällä hetkellä olen Valmalla miettimässä, mikä se oma ala tämän musan lisäksi voisi olla. Tärkeimpänä tavoitteena on kuitenkin tehdä biisejä itse ja yhdessä muiden artistien kanssa sekä keikkailla mahdollisimman paljon, hän sanoo.

Aloitellessaan biisien tekoa, Tomi kertoo ottaneensa paljon inspiraatiota muilta. Samalla hän on kuitenkin harjoitellut omaa tyyliä. Tällä hetkellä Tomilla on kaksi artistinimeä, joilla hän tekee erityylistä musiikkia.

– Tämä vaatii paljon työtä ja joka päivä on tehtävä jotain, että oppii uutta ja kehittyy. Ne jotka ovat uteliaita ja erottuvat joukosta, ne jotka eivät odota valmista nenän eteen, voivat menestyä, hän toteaa.

Tomi puhuu kokemuksesta, sillä kova työ on tuonut menestystä.

– Megastarat 2019 kilpailussa tultiin kolmanneksi, mutta voitettiin yleisöäänestys ja saatiin levytysaikaa Helsinki Freedom Recordsille.

Kilpailutilanne oli ollut jännittävä, sillä se oli ensimmäinen live-esiintyminen, jossa Tomi esitti omia biisejään. Karsinnoista eteneminen ja semifinaaleissa tullut yleisöäänestyksen voitto, olivat olleet upeita yllätyksiä.

– Yleisö oikeasti tykkäsi! Tomi naurahtaa.

Kun vielä kisan finaalissakin tuli yleisöäänestys voitto, näytti tie edessä aukeavan. Studioajan lisäksi sovittiin keikkoja eri puolille Suomea, mutta korona-virus sotki kuviot. Peruuntuneista tai siirretyistä suunnitelmista huolimatta Tomi näkee korona-ajassa hyvänkin puolen:

– Nyt on ollut tosi paljon aikaa tehdä biisejä.

Tomi kertoo saaneensa tärkeää tukea sekä muilta musiikin tekijöiltä, että tuottajilta.

– Tykkään Suomen räppi skenestä, sillä kaikki on yleensä mukavia toisilleen ja tukevat toisiaan. Yleisesti ollaan myös sitä mieltä, ettei kukaan tee huonoa musiikkia, vaan kaikki ovat omalla tavallaan hyviä.

Esimerkkinä tästä hyvästä meiningistä Tomi kertoo, miten itse pääsi ensimmäistä kertaa räppäämään yleisön eteen kokeneemman artistin kaverina, tämän keikalla.

– Siitä se kaikki oikeastaan lähti, kun sain niin paljon kannustusta ja uskalsin mennä lavalle. Sen jälkeen olen itsekin tykännyt olla siellä lavalla.

Koulukiusaamiskokemukset nostivat kynnystä nousta lavalle, vaikka Tomi toteaakin aina olleensa esiintymishenkinen.

– Pelotti, että mitä ihmiset ajattelee, mutta kun uskalsin mennä huomasin, ettei ihmiset ajattelekaan niin kuin luulin. Lavalla pystyn olemaan ihan omaitseni. Tunnelma keikoilla on niin vapauttava ja hyvä! Se palkitsee, saipa keikasta rahaa tai ei. Stressi häviää, ei sitä voi sanoin kuvata.

Tomin mukaan tärkeä elementti artistina kehittymisessä ovat ihmiset, jotka antavat rehellistä palautetta kappaleista.

– Tärkeintä on kuitenkin tehdä omaa juttua ja biisi on valmis silloin, kun se kuulostaa itsestä hyvältä, vaikka muut eivät siitä tykkäisikään.

Biisejä kirjoitetaan usein yksin, mutta kokonaisuuden toimivuus on tiivistä tiimityötä.

– Erittäin tärkeä osa koko juttua on hyvä DJ. Hänen rooli on tosi tärkeä, koska hänen täytyy uskaltaa heittäytyä, olla energinen ja saada jengi mukaan. Toinen tärkeä tekijä on tuottajat, jotka miksaavat ja tekevät biitit. Ilman näitähän ei olis mitään, Tomi summaa.

Haastattelun lopuksi Tomi haluaa sanoa vielä yhden asian:

– Kannustan kaikkia seuraamaan omia unelmiaan ja uskomaan niiden toteutumiseen. Se on kuitenkin se tärkein juttu!

 

Tomin tarina on osa Ammattiosaajat maailmalta- juttusarjaa, jossa kerrotaan tarinoita Savon ammattiopiston opiskelijoiden taidoista, harrastuksista ja matkasta ammattiin. Juttusarjassa kurkataan erilaisiin aloihin ja tutustutaan mielenkiintoisiin ihmisiin Savon ammattiopiston arjessa. Maahanmuuttajaohjaajana Savon ammattiopistossa työskentelevä Heli Suutari tuo teksteillään valokeilaan erilaisia onnistumisia. 

Kirjoittaja Heli Suutari
Amos – Ammattiosaajat maailmalta, moninaistuva työelämä // 2020-2022 

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Kapulainen Heli
maahanmuuttajaohjaaja
maahanmuuttajakoulutukset
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat