Ammatillinen koulutus alueen elinvoiman avainpelaaja

4.10.2023
Opiskelija suihkuttaa keltaista maalia.

Savon ammattiopiston opiskelijavuositoteumat (ovut) ovat kokeneet merkittävää kasvua viime vuosina. Opiskelijavuositoteuma on mittari, joka kuvastaa annetun koulutuksen kokonaismäärää, ja sillä on suora merkitys opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämään perusrahoitukseen.

Vuonna 2019 opiskelijavuositoteuma oli 5 517, ja vuonna 2020 toteuma nousi 5 595:een. Vuonna 2021 saavutimme merkittävän virstanpylvään, kun opiskelijavuositoteuma kohosi uudelle tuhatluvulle ollen 6 288:aan.

Vuonna 2022 opiskelijavuositoteuma oli huimat 6 535, mikä ylitti opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätöksen 6 002 ovua. Toisin sanoen, Savon ammattiopisto koulutti yli 500 opiskelijavuotta ilman valtion rahoitusta, mikä kertoo tehokkuudesta koulutusten toteutuksessa. Suhteellinen ylitys arvioidusta oli 9 %, mikä oli yksi koko maan suurimmista ylityksistä ja kestää vertailun toisiin suomalaisiin isoihin koulutuksen järjestäjiin.

Rahoituksen kasvu ei kuitenkaan ole seurannut kasvaneiden koulutusmäärien mukana.

Kuluvana vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi opiskelijavuositoteumaksi 6 733, mikä osoittaa opiskelijamäärän kasvun jatkuneen vuonna 2023. Rahoituksen kasvu ei kuitenkaan ole seurannut kasvaneiden koulutusmäärien mukana.

- Sakkyn koulutuksella on kysyntää ja kasvu kertoo alueemme työelämä tilanteesta. Osaavaa työvoimaa tarvitaan ja koulutukseen hakeudutaan aktiivisesti. Kasvu tulisi huomioida myös koulutuksen resursseissa, joista parhaillaan päätetään eduskunnassa valtion vuoden 2024 talousarvion käsittelyn yhteydessä, sanoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Yksi kokoaikainen opiskelija tuottaa vuodessa 0,8 opiskelijavuotta. Opiskelijavuositoteumaan lasketaan opiskelijoiden suorittamat perustutkintokoulutukset, ammatilliset lisäkoulutukset, työvoimakoulutukset, oppisopimuskoulutukset, valmentavat koulutukset, henkilöstökoulutukset ja muut täydennyskoulutukset. Toteumassa ei ole mukana hanketoiminnassa järjestettävää koulutusta.

 

 

Työelämälähtöinen opetus on kiinni arjen tarpeissa

Ammatillisen koulutuksen merkitys alueen elinvoiman avainpelaajana on ehdoton. Savon ammattiopistosta valmistuu vuosittain tuhansia uusia ammattilaisia joko ensimmäiseen ammattiinsa tai alanvaihdon kautta uudelle työuralle. Lyhyt koulutukset ja ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ruokkivat ammattilaisten osaamista. Jokaisella työikäisellä on oltava mahdollisuus kehittää ammattiosaamistaan koko työuran ajan.

Vuonna 2022 oppisopimuksia solmittiin yli 3 000, ja vuosi 2022 oli kolmas vuosi peräkkäin, kun edellisen oppisopimusmäärän ennätys rikkoontui.

Savon ammattiopistossa tehdään päivittäin töitä opiskelijoiden ja työelämän kanssa ja edistämme elinkeinoelämän kehittymistä. Savon ammattiopistolla on laaja ammatillisen koulutuksen työelämäyhteistyöverkosto Pohjois-Savossa. Vuonna 2022 oppisopimuksia solmittiin yli 3 000, ja vuosi 2022 oli kolmas vuosi peräkkäin, kun edellisen oppisopimusmäärän ennätys rikkoontui. Samaan aikaan opiskelijoitamme on joka hetki työelämässä oppimisen jaksoilla sadoissa pohjoissavolaisissa yrityksissä, mutta myös muualla Suomessa. Savon ammattiopistosta vuonna 2022 valmistuneille tehdyssä kyselyssä 89 prosenttia vastaajista arvioi työllistyvänsä heti joko työntekijänä tai yrittäjänä, ja osa kertoi siirtyvänsä jatko-opintoihin tai varusmiespalveluun. Vain muutama prosentti arvioi jäävänsä työttömäksi.

Luvut osoittavat ammatillisen koulutuksen merkitystä työntekijätarpeen täyttämisessä. Osaamisemme palvelee suoraan arjessa.

 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Helve Heikki
Helve Heikki
kuntayhtymän johtaja
kuntayhtymän yleisjohto
kuntayhtymäpalvelujen kehittäminen
strateginen kehittäminen
luottamushenkilötoiminta
markkinointipalvelut
sisäinen tarkastus
turvallisuus
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Lue lisää