Opettaja Helena Antikainen: "Pyrin siihen, että opiskelijoiden olisi helppo olla ja että he uskaltavat kysyä."

28.11.2023 -
Helena Antikainen hoitotyön opettaja

Sosiaali- ja terveysalan opettaja Helena Antikainen

**

Savon ammattiopiston käytävällä voi nähdä hymyilevät kasvot ja tuntea positiivista energiaa, kun vastaan astelee opettaja Helena Antikainen, tuttavallisemmin Hellu. Hän opettaa sosiaali- ja terveysalalla ikääntyvien hoitotyötä jo vuodesta 2007 ja toimii myös ensiapukouluttajana

Helena ei ole ainoastaan opettaja, vaan hän on opiskelijoidensa tukena arjessa. Opiskelijat ovat antaneet hänelle positiivista palautetta, jossa korostuvat hänen huomioonottava ja välittävä kohtaaminen opiskelijoiden kanssa sekä kykynsä luoda mielekkäitä oppimistilanteita.

Hellua kiinnostaa oikeasti opiskelijoiden hyvinvointi ja hän pyrkii tekemään oppitunneista mielekkäitä ja mukavia kaikille. Hänen tunneillaan minun on helppo olla vaikka muuten minua usein koulussa ahdistaa
opiskelija kertoo rohkeasti

  - Hellu auttaa aina kaikessa. Ja jos ei tiedä jotain, niin Hellu etsii vastauksen jostain. Hän moikkailee ja kyselee kuulumisia käytävällä, toinen opiskelija kuvailee Helenaa.

Helena itse uskoo vahvasti jokaisen opiskelijan hyvyyteen ja haluaa, että heillä on luottavainen ja avoin ilmapiiri. Vaikka työ vaatii asioilta tarkkuutta ja kurinalaisuutta, hän haluaa pitää ilmapiirin rentona ja hauskana.

Opiskelijoiden kanssa on mukavaa! Välillä nuoret metelöivät, mutta ketään ei saa silti nolata – ei aikuisiakaan. Pyrin siihen, että opiskelijoiden olisi helppo olla ja että he uskaltavat kysyä.
Helena kiteyttää

Helenan asenne opetukseen on innostava ja merkityksellinen. Hän painottaa opiskelijoilleen, että he ovat tulevaisuuden hoitajia, ja tämä vastuu herättää opiskelijoita näkemään ammattinsa merkityksen.

- Kerron opiskelijoille, että tulevaisuudessa joku teistä minuakin hoitaa, hän muistuttaa.

Sairaanhoitajasta opettajaksi

Helenalla on pitkä työhistoria Kuopion yliopistollisen sairaalassa sairaanhoitajana, mutta kutsu opettajan työhön oli vahva. Opiskelijoiden ohjaaminen Kysillä tuntui niin luontevalta, että opettajan työ alkoi kiinnostaa. Vaikka aluksi opettajaksi opiskelu tuntui kaukaiselta ajatukselta, lopulta se vei hänet mukanaan. 

Helena pitää työskentelystä uudella Savilahden kampuksella, joka tarjoaa siistit ja viihtyisät oppimistilat. Hänen on helppo itsekin olla luottotyökavereiden ympäröimänä, ja Helenaa ja hänen työtapaansa arvostetaankin suuresti.

- Sinun tapa olla nuorten ja aikuisten kanssa ansaitsee tulla näkyväksi. Sinä ymmärrät opiskelijoita hyvin ja moni nuori tarvitsee lempeää äidillistä otetta, painottaa Helenan opettajakollega Annika Jäntti.

Työn vastapainoksi Helena saa iloa ihanasta suomenlapinkoirastaan, Tyssistä, sekä rakkaasta harrastuksestaan lukemisesta. Hän on innokas kirjaston asiakas ja pitää erityisesti kotimaisten dekkarien parissa vietetystä ajasta. Tulevaisuudeltaan Helena toivoo terveyttä ja valoisaa näkymää muutosten keskellä.

Vaikka joskus väsyttää, niin muistuu mieleen, miten merkityksellistä työ on, ja jaksaa taas jatkaa eteenpäin!
Helena kiteyttää

 

Suomenlapinkoira Tyssi istuu lattialla.
Hellun suomenlapinkoira Tyssi.

 

Samalta kirjoittajalta

Antti Pasanen: Muusikko, tanssija ja prosessialan opettaja

Antin opiskelijat arvostavat hänen humoristista, reilua ja innostavaa opetustyyliään. He kertovat, että Antti on erityisen hyvä tekemään vaikeatkin asiat ymmärrettäviksi ja innostaa opiskelijoita oppimaan yhdessä. Antti on myös erittäin aktiivinen prosessialan kehittämisessä, työelämäyhteistyön ylläpitämisessä ja koulutusalan markkinoinnissa.

25.10.2023