Mitä sulle kuuluu? Muistathan, että olet #aivanhyvä.

13.4.2022 -
Kuvassa HP Parviainen tietokoneen ruudulla

Valtakunnallisena opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 13.4.2022 kokoonnuimme etänä yhteen Aktiivisen Sakkyn (liikkuva opiskelu-toiminta) ja opiskelijakunta Salkku ry:n yhteistyönä järjestämään livewebinaarin, jonne puhujaksi kutsuimme mahtavan HP Parviaisen. HP johdatteli meitä ajattelemaan hyvän ja aktiivisen arjen kysymyksiä omien kokemustensa kautta.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän takana on valtakunnallinen Opiskelijahyvinvointiverkosto, jonka toimintaa koordinoi Nyyti ry. Ajatus on, että kampanjalla lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta myötätunnon voimalla. Kun kohtaamme toisemme myötätuntoisesti, on mahdollista saada luotua aitoja yhteyksiä kanssaihmisiin. Kun suhtaudumme itseemme lempeämmin, on helpompi vahvistaa omaa hyvinvointia.

Täysin samaa totesi HP omassa puheenvuorossaan. Itsestä huolehtiminen on tärkeintä ja elämä kannattaa elää, ei suorittaa. Hyvinvoiva minä pystyy toimimaan toisten kanssa ja tarvittaessa auttamaan myös muita. Jokainen tarvitsee joskus apua matkallaan ja sitä voi myös rohkeasti pyytää toisilta.

HP kertoi omasta matkastaan erityisesti Duudsonien mukana ja mitä mm. se matka on hänelle opettanut. HP kuvaili nuorten Duudsonien sinnikkyyttä oman unelman tavoittelussa ja totesi myös, että välillä on joutunut myös pysähtymään, pohtimaan kuka oikeastaan on ja mitä seuraavaksi haluaa tehdä. Unelmat ovat jokaisen omia ja välillä matkalla unelmiin törmää myös vastoinkäymisiin. Näin kävi myös Duudsonien tarinassa. Kuitenkin hyvin usein vastoinkäymisistä seuraa se, että jokin toinen ovi aukeaa. Duudsonien tapauksessa tämä konkretisoitui mm. siinä, että Duudsonit Amerikassa-sarja ei saanut jatkokautta, mutta tästä vastoinkäymisestä syntyi ajatus ja halu auttaa muita. Tämän pohjalta syntyi Duudsonit tuli taloon-sarja, joka oli menestys.

HP:n puheessa toistui hyvän ja aktiivisen arjen avainkysymykset. Hän puhui siitä, kuinka tärkeää on omasta itsestä huolehtiminen niin fyysisesti kuin myös psyykkisesti. HP:lle rakas harrastus lumilautailu on kulkenut mukana pitkään ja liikkuminen antaa mahdollisuuksia nollata sekä purkaa ajatuksia. Samalla fyysinen kunto kohenee. Omia voimavarojakin HP on joutunut pohtimaan ja jaksamisen kysymyksissä hänellä olikin antaa neuvo, että kaikkeen ei tarvitse panostaa täysillä, vaan löytää ne itselle tärkeät jutut ja mielenkiinnon kohteet joihin laittaa energiaa enemmän. Osan hommista voi hoitaa enemmän rutiininomaisesti. HP kehotti myös valitsemaan ympärilleen ihmisiä, joiden seura antaa voimia eikä vie niitä.

On ihan ok olla keskeneräinen ja hyväksyä itsensä sellaisena kuului tärkeä viestiä kuulijoille. Opiskelijoiden mielenterveyspäivän somehaasteen sanoin: ”Saat tehdä mokia, epäonnistua ja olla vähemmän täydellinen. Sinä olet #AivanHyvä juuri sellaisena kuin olet. Sinä riität.”

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat