Erityisen, mutta kuitenkin niin tavallisen ja yhtä tärkeän äärellä

30.8.2021 -

Kuvituskuva, jossa on sumun läpiä turkoosia väriä.
Hankkeen alussa kaikki on jotenkin epätarkkaa, mutta seasta voi löytää hetkittäisen onnistumisen tunteen – olisiko kuvassakin sellanen älynväläys sitten, mene ja tiedä…

Valtakunnallinen opetushallituksen rahoittama Oikeus Osata- hanke mahdollistaa, kehittää ja yhtenäistää 2. asteen oppimateriaaleja, käytänteitä ja koulutuksen sisältöjä. Paikallisesti se antaa mahdollisuuksia kehittää vaativaa erityistä tukea (myöhemmin VET) tarvitseville opiskelijoille erilaisia polutuksia ennen opintojen aloittamista, niiden aikana sekä opintojen jälkeen. Sakkyssa kehitystyön ytimessä on näiltä osin allekirjoittanut yhdessä projektipäällikön, Telma- lehtori Tarja Tolosen kanssa.

Oikeus Osata- kokonaisuuden osa, Nivus-hanke, on startannut jo tammikuussa -21, mutta itse pääsin hyppäämään liikkuviin rattaisiin vasta kesällä. Ja rattaat todellakin ovat jo liikkuneet. Ympäri Suomea on jo kehitteillä toinen toistaan parempia kehittämishankkeita vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden auttamiseksi ja nivelvaiheiden siirtymien sujuvoittamiseksi.

Puisella pöydällä sininen älylaita ja taustalla metsäinen maisema.
Puhtaalta pöydältä lähdetään rakentamaan.
Nykyajan välineitä hyväksi käyttäen, vanhoja hyviä juttuja unohtamatta.

Itse olen mukana valtakunnallisissa työryhmissä joissa mm. kehitetään TuVa-koulutusta VET:n näkökulmasta, selkiytetään Valman (tulevaisuudessa TuVan) ja Telman eroja, jotta opiskelijat löytäisivät jo hakeutumisvaiheessa paremmin oikeaan opiskelupaikkaan sekä luomaan oppimateriaaleja VET- opiskelijoille.

Täytyy todeta, että Oikeus Osata-kokonaisuudet ovat laajoja ja niiden sisäistäminen on iso urakka. Niin paljon kehitystyötä tapahtuu nyt joka puolella. Tähän on tietysti luonnollinen tarve johtuen oppivelvollisuusiän nostosta sekä vuoden päästä alkavaan TuVa-koulutukseen siirryttäessä. Monia asioita on pakko kehittää, jotta lain kirjaimet saadaan täytetyksi valtakunnallisesti, mutta myös paikallisesti.

Itseäni kiinnostaa, ja kentällä on tarve, erityisesti kehittää Sakkyn toimialueelle sellaisia ratkaisuja jotka ovat käytännössä toimivia ja opiskelijoita hyödyttäviä. Tänne tarvitaan VET- opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, toimivia yhteistyöverkostoja erilaisten tuettujen asumisyksiköiden ja oppilaitoksen välille, sähköisiä oppimateriaaleja, materiaalipankkeja joissa erityisesti on otettu huomioon VET- näkökulmat, TuVa-opintojen järjestämismahdollisuuksia kaikkia alueen toimijaverkostoja hyödyntäen, jne… Täytyy sanoa, että työmaata riittää, varsinkin kun meitä aiheen parissa Sakkyssa työskentelee 1,30 ihmistyövuotta.

Nyt syksyn ensi tuulahduksia fiilistellessä otankin mielelläni kaikki neuvot, avut, ehdotukset, mielipiteet + muut VET- opiskelijoiden tulevia opintopolkuja tasoittavat ideat ja ehdotukset vastaan. Jos sinulla tulee mieleen joku asia, että tällaista pitäisi näille kulmille saada, jotta tasa-arvo toteutuisi ja kaikilla olisi mahdollisuus opiskella mielekkäästi, niin soitappa tai laittaa tärräytä spostia minulle, niin katellaan yhdessä mitä asioille voisi tehdä. Yhteystietoni löydät hieman alempaa! 

Tehdään yhdessä asioita paremmiksi Vaativaa Erityistä Tukea tarvitseville opiskelijoille!

Omakuva Tatu Savolaisesta, jonka hän on itse ottanut: vaalea tukkainen nuorehko mies.
Tällanen heebo ottaa avosylin ideoita vastaan.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat