Terveisiä Japanista

7.1.2020 -

Terveisiä Japanista!

Joulukuu vierähti HyvinRobo hankkeessa Japanin benchmarkkaus reissun kanssa. Oheisesta linkistä pääset lukemaan matkamme tarinaa: https://www.sakky.fi/blogi/japani-hyvinvointiteknologian-ja-robotiikan-edellakavija Majoituimme Sendaissa ja vierailimme Sendai Finland Wellbeing Centerissä, joka suunnitteli meille ohjelman koko viikoksi. Centerin työntekijät toimivat oppainamme, joten siirtyminen eri vierailu kohteisiin sujui vaivattomasti. Samoin meillä oli koko ajan mukana englanti-japani tulkki J Muita vierailu kohteita matkamme aikana oli Good Tree Company, joka tuottaa ratkaisuja teknologian ja robotiikan käyttämiseen, muun muassa Pepperin ohjelmistojen kehittämistä, Robocenter, josta asiakkaat saivat kokeilla, ostaa/lainata erilaisia kuntoutus robotteja, hoivakoti, sosiaali- ja terveysalan oppilaitos sekä Wellfare Robot Forum, jossa oli pienet robottimessut.

Voisi sanoa, että meillä Suomessa sosiaali- ja terveysalalla ollaan robotiikassa samalla tasolla Japanin kanssa, ellei jopa hivenen edellä… Hyvinvointiteknologia tuntuu painottuvan hyvin pitkälti sensoriteknologiaan ja valvontakameroihin. Robotiikassa ollaan kehitelty monenlaista, mutta se ei ole kuitenkaan kehittynyt Japanissa meidän innovaatioita pidemmälle. Pepper robotista löytyy samoja ohjelmia kuin meilläkin ja sitä käytetään myös Japanissa lähinnä viriketoimintaan. Pepper robottia suositumpi siellä tuntui olevan Palro-robo, joka on kooltaan pienempi ja huomattavasti edullisempi. Mutta näistä ajatuksista ja kokemuksista enemmän yllä olevasta linkistä J

Ennen jouluvapaata ehdimme käydä vielä arvioimassa pari lähihoitaja opiskelijaamme, jotka suorittavat pilotti opiskelijoina valinnaista tutkinnonosaa Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä. Opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta ko. verkko-kurssista. Tehtäviä tuntuu olevan riittävästi ja ne ovat mielekkäitä ja opettavaisia. Myös koululta saadut välineet ja laitteet ovat olleet työpaikoilla mieluisia. Ohjaajat työpaikoilla ovat oppineet paljon uutta hyvinvointiteknologiasta ja innostus asiaa kohtaan on tainnut herätä. Kovasti paikkoihin odotetaan koulutustilaisuuksia enemmänkin. Ehkäpä kevään aikana ehdimme niitä vielä järjestää J Oli mukava pitää hankepalaveri vielä vuoden loppuun. Kävimme yhdessä läpi menneen vuoden tapahtumia/tilaisuuksia ja sovimme mitä vielä kevään aikana hankkeen puitteissa tavoittelemme. Moodleen on luvassa robotiikasta vielä oma koulutustuote ja hankkeesta aiomme kirjoittaa ”kirjasen”, johon kokoamme hankkeen aikana saadut kokemukset, näkemykset, ajatukset jne. robotiikan hyödyntämisestä sosiaali- ja terveysalalla.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat