Aktiivinen Sakky ja AMOS timanttisia yhteistyökuvioita

5.10.2020 -

Kevään poikkeusoloissa Aktiivinen Sakky ja AMOS-hanke (Ammattiosaaajat maailmalta) tekivät yhteistyössä videot aktivoimaan etäopiskelun arkea ja saamaan erityisesti maahanmuuttajataustaiset opiskelijamme liikkeelle rohkeasti poikkeustilan aikanakin. Nämä videot löytyvät Sakkyn Youtube-tililtä Aktiivinen Sakky-soittolistalta. Tätä työtä olivat tekemässä Aktiivisesta Sakkysta Lotta Lumiala ja AMOS-hankkeesta Kirsi-Maria Niemelä.

Syksyllä 2020 tämä kahden hankkeen hyvä yhteistyö sai jatkoa Varkaudessa. Tässä blogitekstissä päästetään Varkaudesta Aktiivisen Sakkyn Tanja Piira ja AMOS-hankkeen Riikka Nissilä ääneen siitä, kuin ihanalta yhteistyö edelleen näyttää myös lähiopetuksessa.

 

Suomea voi opiskella liikkumalla  

  Syyskuinen keskiviikkoaamu alkoi Varkaudessa kahden hankkeemme yhteistyöllä, kun AMOS ja Aktiivinen Sakky kokosivat yhteen 15 suomen kielen opiskelijaa uuteen liikuntasaliin. AMOS-hanke on mahdollistanut, että elokuusta lähtien kuka tahansa on voinut osallistua Varkauden kampuksella pidettäville suomen tunneille. Tunneille on tullut paljon eri kansallisuuksia ja eritasoisia suomenoppijoita. Osa on jo hakeutunut ammattiopintoihin, osa aloittaa syysloman jälkeen alkavissa OPVA-opinnoissa ja osa jatkaa suomen tunneilla. Suomen opiskelu on ollut monipuolista: vieraita oppitunnilla, eri ammattialoihin tutustumista, mustikkaretki ja mustikkapiirakanleivontaa.   

amos1_pelailua.png

Kuva: Keilankaadossakin tarvitaan suomen kielen taitoa.   

Opiskelijat pääsivät pelaamaan suomalaislasten suosikkipelejä; koripalloa ja ”kahden tulen välissä” -polttopallopeliä. Jakauduimme pelejä ja leikkejä varten joukkueisiin syntymäkuukauden mukaan. Alkulämmittelypelinä meillä oli keilankaatopeli, joka sai posket punaisiksi ja iloista naurua saliin.  Opiskelijoiden asenne oli huippu: lähes kaikki olivat muistaneet ottaa liikuntavaatteet mukaan.  

Peleissä oli sääntöjä, joista opiskelijat keskustelivat vilkkaasti keskenään. Opittiin uusia sanoja, kuten koppi, liivi, koripallo ja venyttely. Opiskelijat kannustivat toisiaan sekä nauttivat selvästi yhdessä tekemisestä ja opiskelun toiminnallisuudesta. Hiki virtasi ja rohkeus kielen puhumiseen kasvoi.  

 

amos2_saantojen_kuuntelua.png

Kuva: Säännöt pitää kuunnella tarkasti, kun ne kerrotaan suomen kielellä. 

  

Tunti päättyi leppoisaan venyttelyhetkeen. Yhtenä venyttelyliikkeenä meillä oli hindikyykky, jonka Intiasta kotoisin olevat opiskelijat osasivat näyttää hienosti ja notkeasti, koska se on heidän kulttuurissaan hyvin yleinen asento. He naurattivat meitä kertomalla, missä kaikissa toiminnoissa Intiassa käytetään hindikyykkyasentoa ;)   

Lopuksi kajautettiin suomen kielellä onnittelulaulu thaimaalaiselle Oille, jolla oli syntymäpäivä. Tällä kertaa ei ollut tarjolla kakkua. Edellisillä syntymäpäivillä oli kakku, mutta syntymäpäiväsankari ei ollut flunssan vuoksi paikalla. Silloin juhlatunnelmaa ja kakunsyöntikuvia lähetettiin toipilaalle Whatsapp-tervehdyksenä.  

Maahanmuuttajaopiskelijoiden aktivointi liikunnan avulla onnistui erinomaisesti. Opiskelijoista paistoi ilo ja innostus. Joku tunnusti ääneen, ettei ole hengästynyt niin kovasti ainakaan kymmeneen vuoteen. Vaikka seuraavana päivänä opiskelijoiden lihaksissa tuntui edellisen päivän liikkuminen, kaikki odottavat jo seuraavaa tapaamistamme. Silloin pelaamme sulkapalloa ja käymme kuntosalilla. Sitä ennen lähdemme kuitenkin reippailemaan koulun lähiluontoon ja kapuamme Vattuvuoren huipulle ihastelemaan syksyn ruskaloistoa ja nauttimaan nyyttärieväitä. 

 

amos3_mustikkapiirakka.png

Kuva: Hacer, Hatice, Aysha, Aslam ja Kathlen leipoivat elämänsä ensimmäisen mustikkapiirakan. 

  

Teksti: 

Tanja Piira (liikunnan ja terveystiedon opettaja, Aktiivinen Sakky -hanke) 

Riikka Nissilä (S2-opettaja, AMOS-hanke) 

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat