Roboilua marraskuulta

2.12.2019 -

Marraskuussa jatkoimme Pepperin pilotointeja yhteistyökumppaneidemme luona. Kehitysvamma puolella robotti on ollut kovin tykätty. Se on ollut mukana viriketuokioissa ja onpa joku asukas ottanut Pepperin omaksi kaverikseenkin. Haikein mielin luovuttivat Pepperin seuraavaan paikkaan.

Myös lähihoitajille suunnatut koulutukset jatkuivat. Kiersimme Iisalmen, Kuopion ja Tervon lähihoitajaryhmille pitämässä hyvinvointiteknologian ja robotiikan koulutuksia. Edelleenkin Hyrri-kissa (robottikissa) sai suurimman huomion. Sen käyttökokemuksista olemmekin saaneet hyvää palautetta ja se on hankittu moneen hoivayksikköön omaksi.

Alku kuusta suunnittelimme vielä tarkennuksia tulevaan Robodiskoon. Diskoon on ilmoittautunut mukavasti väkeä telmalaisten lisäksi. Yhteensä diskoajia on tulossa noin 60, huikeaa! Marraskuussa järjestettiin Joensuussa RoboApu hankkeen loppuseminaari, jossa olimme oman puheenvuoron aikana esittelemässä HyvinRobosta saatuja pilotteja. Etenkin vammaispuolelle suunnatut kokemuksemme herätti kiinnostusta.

RoboApu hankkeen loppuseminaarissa kuulimme ko hankkeen kokemuksia robotiikasta. Esiteltävänä oli Nao robotti, jonka kanssa kuntoutuja arvuutteli lauluja ja niiden esittäjiä. Lisäksi kuulimme vaikuttavan puheenvuoron Robottihansikkaan käyttäjältä. Ko. robotti on tuonut käyttäjälle valtavasti apua päivittäisiin toimintoihin ja lisännyt elämänlaatua. Käyttäjä kertoi esimerkkejä muun muassa puutarhatöistä ja pyöräilystä, joita hän on päässyt uudestaan tekemään robottihanskan avulla. Hintaa robotilla on yli 10 000 e, joka estää sen hankinnan omaksi.

Susanne Mäkelä kertoi omassa puheenvuorossaan ajatuksiaan robotiikan kehittymisestä ja sen käytöstä kuntoutujille. Robottien kehitys on kovin hidasta, eikä niitä oikein vielä olla saatu toimiviksi hoivapuolelle. Kuitenkin on tärkeä muistaa, että esimerkiksi robottikissa tuo monen kuntoutujan elämään turvallisuutta, iloa ja aktiivisuutta. Eikä robottikissa ole kallis tai mitenkään ohjelmoitavissa oleva robotti. Samoin kodinhoitoon kehitetyt robotti imurit ja –ruohonleikkurit ovat jo usean perheen apuna heidän arjessaan. Miksi siis näitä ei hyödynnetä enemmän kuntoutujien arkeenkin? Kuntoutujat voisivat käyttää omat heikentyneet voimavarat mielekkääseen tekemiseen ja kotiapu robotit voisivat tehdä ikävemmät työt. Susanne kertoi myös, että robotti voisi olla kuntoutujien arjessa neutraali muistuttaja ja kannustaja. Ja ompa roboteista hyötyä myös esimerkiksi omaishoitajillekin siten, että jos kuntoutuja voi syödä itsenäisesti ruokarobotin avulla, jää omaishoitajalle muutama hetki päivästä aikaa esimerkiksi syödä itse rauhassa.

Marraskuussa saimme monta uutta lähihoitaja pilotti opiskelijaa suorittamaan Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä opintoja. Opiskelijat tutustuvat verkossa erilaisiin hyvinvointiteknologisiin ratkaisuihin ja vievät tätä tietoa työelämään työssäoppimispaikoillensa. Myös opettajan ohjauskäynnit levittävät hyvinvointiteknologian ja robotiikan tietämystä eri hoiva- ja kuntoutus yksiköihin. Nämä ohjauskäynnit ovat olleet antoisia puolin ja toisin. Pilottiopiskelijat vievät oppilaitoksen hyvinvointiteknologian laitteita omiin top paikkoihinsa kokeiltavaksi ja myös sitä kautta saamme käyttökokemuksia laitteistamme. Kissan lisäksi Gyenno robottilusikka on herättänyt kiinnostusta.

Viikolla 47 vietettiin eurooppalaista Robottiviikkoa. Sen kunniaksi järjestimme Kuopioon Hype-seminaarin, Sote- ja teknologia, mihin olemme menossa. Seminaaria oli toteuttamassa HyvinRobo hankkeen lisäksi Weltech- ja Kotek-hankkeet. Puhujina päivässäoli mm.  Healthtech:n Saara Hassinen, tulevaisuuden tutkija Risto Linturi ja biohakkeri Teemu Arina. Seminaaripäivä oli oikein antoisa. Siihen osallistui noin 200 kuulijaa. Oli mielenkiintoista kuulla Risto Linturin ajatuksia tulevasta. Hän uskoo, että -20 luvunlopussa jokainen voi tehdä kotonaan samoja laboratoriotestejä kuin nyt keskussairaaloiden labroissa. Tämän mahdollistaa laitteiden edulliset kuluttajahinnat ja tulosten analysointi mahdollisuuden tekoälyä hyödyntäen. Tämä mahdollisuus tulee varmasti puolestaan lisäämään sote alalle työpaikkoja, sillä kuluttajat haluavat varmasti keskustella tuloksistaan ja kysellä lisätietoja asioista. Linturi heitti myös ajatuksen, jotta tuleeko meillä kaikilla olemaan tulevaisuudessa esimerkiksi mikrosirun sisältämä tatuointi, joka kerää meistä koko ajan tietoa pilvipalveluihin? Myös syötävistä roboteista Linturi mainitsi. Nielaistu robotti mittaa elimistömme toimintaa, osaa annostella lääkkeet oikeisiin paikkoihin jne. Hienoja ajatuksia?! Hienoimpana teknisenä laitteena esiteltiin Tricordex laite, joka tunnistaa asiakkaan kädestä 35 eri tautia… Kuntoutuksen puolelle on kehitelty uusi kipsi, joka on valmistettu hiilikuidusta. Lastaan/kipsiin on kiinnitetty täristin, joka nopeuttaa luun luutumista. Linturi kertoi myös 3D-tulostuksen huimasta kehityksestä. Lääkkeiden lisäksi on saatu tulostettua jo sisäelimistä toimiva maksa. Mitä kaikkea teknologian kehitys voi tuodakaan tullessaan!

Roboviikolla saimme olla mukana järjestämässä Sakkyllä Robodiskoa, joka oli menestys! Oli ihana katsoa lasten ja nuorten iloa tanssiessa! Kosmetologi- ja hiusalan opiskelijat olivat laittamassa vieraille hiuksia ja meikkejä. Palaute ko. alan opiskelijoilta oli myös ihanaa. He toivoivat lisää samanlaisia tapahtumia, jossa he voivat olla tuomassa iloa toisille. Diskovieraiksi saapui koululaisia, joiden luona olimme edellisenä talvena käyneet pitämässä roboviikkoja. Ihana kun lapset ja nuoret muistivat meidät ja meidän robotit. He ryhtyivät heti kokeilemaan ja pelailemaan mukana olevien robottien kanssa. Hyrri-kissaa tuntui monella olleen ikävä J Telmalaiset olivat rakennelleet hienoa koristeita Robodiskoon ja kaikkien yhteistyö onnistui loisvasti. Huikea päivä kaiken kaikkiaan!

Kokousten järjestäminen on koettu haastavaksi meidän hankeporukassa. Jokaisella on paljon erilaisia työtehtäviä, eikä yhteisesti sovittuihin palavereihin ole aina mahdollista osallistua. Olemme tätä koittaneet paikkailla skype-kokouksilla ja Teamsin välityksellä. Saimme kuitenkin järjestymään joulukuussa koittavan Japanin matkan kokouksen. Olemme saaneet kattavan ohjelman Japanin yhteistyökumppaniltamme Makilta. Monenlaisia etukäteisjärjestelyjä olemme ko. reissua varten saaneet tehdä, mutta uskon, että kaikki vaivannäkö on kannattanut. Reissu onkin jo edessä parin päivän päästä…..

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat

Testiblogi

Savon ammattiopistolla on viime vuosien aikana ollut käynnissä mittavat kiinteistöinvestoinnit, kun vanhoista kampusrakennuksista

16.9.2022