Vastuullisuusohjelma on julkaistu
Kaikille ruokapalveluille soveltuva vastuullisuusohjelma julkaistiin 21.9.2023.
Tilaisuudessa esiteltiin vastuullisuusohjelma ja sen työkalut sekä kuultiin ruokapalvelutoimijoiden kokemuksia vastuullisuusohjelmasta.
Mikä on Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma?

Ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu, jonka avulla ruokapalvelu selvittää toimintansa vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa kehittämiskohteita, luo vastuullisuussuunnitelman ja raportoi vastuullisuusteoista. Ohjelma on maksuton, se toteutetaan itsenäisesti ja sen käyttäminen ei edellytä rekisteröitymistä.
tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Kehitysohjelmassa mukana olevat ruokapalvelut ovat laatineet vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista.
Tavoitteena on, että vastuullisuustyö on suunnitelmallinen ja pysyvä osa ruokapalveluiden toimintaa, ja se näkyy niin arjen teoissa, johtamisessa, toiminnan suunnittelussa kuin yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Kehitysohjelman toteutus: 1.11.2020 – 31.10.2023
Ennen Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelman julkaisua voit saada ideoita oman toiminnan kehittämiseen kehitysohjelman uutiskirjeen ja näiltä sivuilta löytyvien materiaalien avulla.
Miten vastuullisuuden voi huomioida ruokapalvelun eri toiminnoissa?
Ruokapalvelut ja asiantuntijat ovat kertoneet virtuaali-infoissa, miten vastuullisuus näkyy ja toteutuu ruokapalveluiden toiminnassa. Tutustu infojen materiaaleihin ja ota mallia omaan vastuullisuustyöhön.

Kehitysohjelman viimeisessä virtuaali-infossa
- Tutustuttiin Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelman käyttämiseen ja vastuullinenruokapalvelu.fi -sivuston sisältöihin.
- Riina Puranen Seinäjoen ruokapalveluista kertoi, miten vastuullisuusohjelma on auttanut heitä vastuullisuustyössä.
- Ravintola-alan toimija Henri Alén tarkasteli sivuston sisältöä, käytettävyyttä ja hyödyntämistä yksityisen ravintolan näkökulmasta. Miten yksityinen ravintola voi hyödyntää ohjelmaa?
Infojen materiaalit aiheittain
Ruokalistasuunnittelussa on huomioitava niin asiakkaiden toiveet ja odotukset kuin keittiön prosessit ja tuotantotavat. Miten ruokalistasuunnittelu etenee ja miten rakennetaan kestävä ruokalista?
Ruokapalveluiden tekemillä hankinnoilla on merkittävä vaikutus vastuullisuuden eri osa-alueisiin. Elintarvikkeiden lisäksi hankitaan non-food tuotteita, keittiön käyttötarvikkeita sekä erilaisia palveluita.
Lempäälän kunta
Ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid antoi esimerkkejä, miten Lempäälän kunnan ruokapalvelun hankinnoissa on huomioitu vastuullisuus.
Maa- ja metsätalousministeriö
Elintarvikehankintojen kotimaisuus kiinnostaa niin ruokapalvelutoimijoita kuin yhteiskunnallisestikin. Kotimaisuusasteen laskennasta ja sen merkityksestä kertoi maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen.
Ruokatuotantotavat määrittelevät, kuinka keittiö toimii. Tuotantoprosessien hallinta, laiteteknologia ja tiedolla johtaminen tukevat myös vastuullista toimintaa.
Arkea Oy
Jarkko Malmberg Arkea Oy:stä pohti eri tuotantoprosessien vaikutusta vastuullisuuden osa-alueisiin. Miten eri tuotantotapojen yhdistäminen on onnistunut Arkeassa? Katso myös esimerkit yhteistyöstä yritysten kanssa, joiden avulla on kehitetty uusia tuotteita ruokapalvelun käyttöön.
Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää tulee ymmärtää sekä omaa että asiakkaiden toimintaa. Hävikkiprojektien avulla ruokapalvelut löysivät omaan toimintaan sopivat käytännöt hävikin vähentämiseen.
Vastuullisuussuunnitelma tuo jatkuvuutta vastuullisuustyöhön. Konkreettisista teoista rakentuva suunnitelma auttaa vastuullisuutta löytämään paikkansa osana ruokapalveluiden arkea, johtamista sekä toiminnan suunnittelua. Katso esimerkit, miten vastuullissuunnitelma on osa ruokapalveluiden toimintaa.
Tvärminnen eläintieteellinen asema
Ilmastoystävällinen ruoka on yksi Tvärminnen eläintieteellisen aseman tiedekasvatuksen työkaluista ja tärkeä osa aseman ympäristötyötä. Aseman ruokapalveluvastaava Saara Silen ja tiedekasvattaja Ilse Klockars kertoivat ruokapalvelun vastuullisuuspolusta sekä aseman tekemästä työstä ja sen merkityksestä.
Onnistunut asiakasviestintä tavoittaa asiakkaan, on ymmärrettävää ja puhuttelevaa sekä saa asiakkaan toimimaan toivotulla tavalla.
Defose Oy
Juha Jokinen Defose Oy:stä kertoi, miten voit olla parempi viestijä. Entä mitä tapahtuu, jos et viesti mitään?
Kaarea
Ruokapalvelussakin viestintää voi maustaa mielikuvituksella: tarinoilla. Kaareassa vastuullisuudesta kerrotaan tarinoiden avulla. Makaronilaatikon matka kertoo, millaisia vastuullisuustekoja Kaareassa tehdään
Ammattikeittiöosaajat ry
Viesti vastuullisesti – miten alkuun vastuullisuusviestinnässä? Esityksessä kerrataan vastuullisuusviestinnän perusasioita, pohditaan miten kannustaa koko henkilöstö viestimään ja miten valita omaan asiakaskuntaan uppoava viestintätyyli ja -kanavat.
Sosiaalinen vastuullisuus nostaa ihmiset huomion keskipisteeseen ja auttaa monen ravitsemisalan ajankohtaisen haasteen ratkaisemisessa.
Ammattikeittiöosaajat ry
Tiedolla johtaminen auttaa myös kestävän kehityksen johtamisessa: se tekee kestävän kehityksen mukaisen toiminnan ja siinä tapahtuvat muutokset näkyväksi. Lisäksi se auttaa henkilökunnan osallistamisessa.
Millaisia vastuullisuustekoja elintarvikeyrityksissä tehdään ja mitä ruokapalvelut voivat näistä oppia? Katso yhteenveto yritysten vastuullisuusteoista, joita he ovat esitelleet webinaareissa.
Tilaa uutiskirje
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman uutiskirjeessä saat katsauksen ohjelman etenemisestä ja ajankohtaisista asioista.
Aiemmin ilmestyneet uutiskirjeet
Kehitysohjelman ruokapalvelutoimittajat
Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelmassa on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa ympäri Suomea. Tutustu ruokapalveluiden vastuullisuustavoitteisiin:

Vastuulliset ruokapalvelut -artikkelit
Ammattikeittiöosaajat ry:n kirjoittama artikkelisarja kertoo, millaisia vastuullisuusasioita ruokapalvelut haluavat ratkaista ja millaisia askeleita toiminnan kehittämiseksi on jo otettu.
Työpajoja, kehittämistä ja asiakkaiden osallistamista
Ruokapalvelut osallistuvat työpajoihin ja laativat sekä kehittävät omaa vastuullisuussuunnitelmaansa.
Työpajojen teemoja ovat olleet ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, ruokatuotantoprosessit, sosiaalinen vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tulosten, niihin liittyvien kehittämistehtävien sekä kommenttien ja kokemusten kautta saadaan konkreettisia toimintatapoja, miten ruokapalvelutoimijat voivat edetä oman vastuullisuussuunnitelman laatimisessa.
Keväällä 2021 ruokapalvelut osallistivat asiakkaansa mukaan vastuullisuustyöhön. Osallistamista toteutettiin muun muassa makuraatien, asiakaskyselyjen ja reseptikilpailun keinoin. Kohteeksi pääsivät eri-ikäiset ruokapalvelun asiakkaat aina alakouluikäisistä ikäihmisiin. Tuusula toteutti osallistamisen syksyllä 2021 tekemällä vastuullisen pop-up ravintolan.
Samaan aikaan ruokapalvelut toteuttivat ketterän kokeilun Motivan organisoimana.
Tukena asiantuntijoita

Osana laajempaa ketjua
Kehitysohjelman laatimisessa huomioidaan Suomen hallitusohjelman mukainen Ilmastoruokaohjelma ja siinä mainittu kestävä ruokajärjestelmä, kansallinen Hankinta-strategia sekä kuntien omia strategisia vastuullisuustavoitteita. Lisäksi otetaan huomioon valtioneuvoston periaatepäätös vastuullisista elintarvikehankinnoista (2016), hallituksen lähi- ja luomuruokaohjelmat sekä suomalaiset ravitsemussuositukset eri ikä- ja kohderyhmille. Kehitysohjelmassa huomioidaan myös YK:n Agenda 2030 ja Hankinta-Suomen tavoitteet, jotka liittyvät ruokajärjestelmään.
Kehitysohjelma toteutetaan 1.11.2020 – 31.10.2023 välisenä aikana, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kuntaliitto toimii hankkeen yhteistyötahona.
Lisätietoja
strategian tuki
Talent Hub Eastern Finland (työelämä, osaamisen osoittaminen)