Vastuulliset ruokapalvelut

    Henkilö ottaa salaattia lautaselle ruokalinjastosta.

    Vastuullisuusohjelma on julkaistu

    Kaikille ruokapalveluille soveltuva vastuullisuusohjelma julkaistiin 21.9.2023.

    Tilaisuudessa esiteltiin vastuullisuusohjelma ja sen työkalut sekä kuultiin ruokapalvelutoimijoiden kokemuksia vastuullisuusohjelmasta.

    Mikä on Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma?

    Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelman tunnus

    Ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu, jonka avulla ruokapalvelu selvittää toimintansa vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa kehittämiskohteita, luo vastuullisuussuunnitelman ja raportoi vastuullisuusteoista. Ohjelma on maksuton, se toteutetaan itsenäisesti ja sen käyttäminen ei edellytä rekisteröitymistä.

    Miten vastuullisuuden voi huomioida ruokapalvelun eri toiminnoissa?

    Ruokapalvelut ja asiantuntijat ovat kertoneet virtuaali-infoissa, miten vastuullisuus näkyy ja toteutuu ruokapalveluiden toiminnassa. Tutustu infojen materiaaleihin ja ota mallia omaan vastuullisuustyöhön.

    Juureksia laatikoissa

    Kehitysohjelman viimeisessä virtuaali-infossa

    • Tutustuttiin Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelman käyttämiseen ja vastuullinenruokapalvelu.fi -sivuston sisältöihin.
    • Riina Puranen Seinäjoen ruokapalveluista kertoi, miten vastuullisuusohjelma on auttanut heitä vastuullisuustyössä.
    • Ravintola-alan toimija Henri Alén tarkasteli sivuston sisältöä, käytettävyyttä ja hyödyntämistä yksityisen ravintolan näkökulmasta. Miten yksityinen ravintola voi hyödyntää ohjelmaa?

    Infojen materiaalit aiheittain

    Vastuulliset ruokapalvelut -artikkelit

    Ammattikeittiöosaajat ry:n kirjoittama artikkelisarja kertoo, millaisia vastuullisuusasioita ruokapalvelut haluavat ratkaista ja millaisia askeleita toiminnan kehittämiseksi on jo otettu.

    Työpajoja, kehittämistä ja asiakkaiden osallistamista

    Ruokapalvelut osallistuvat työpajoihin ja laativat sekä kehittävät omaa vastuullisuussuunnitelmaansa.

    Työpajojen teemoja ovat olleet ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, ruokatuotantoprosessit, sosiaalinen vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tulosten, niihin liittyvien kehittämistehtävien sekä kommenttien ja kokemusten kautta saadaan konkreettisia toimintatapoja, miten ruokapalvelutoimijat voivat edetä oman vastuullisuussuunnitelman laatimisessa.

    Keväällä 2021 ruokapalvelut osallistivat asiakkaansa mukaan vastuullisuustyöhön. Osallistamista toteutettiin muun muassa makuraatien, asiakaskyselyjen ja reseptikilpailun keinoin. Kohteeksi pääsivät eri-ikäiset ruokapalvelun asiakkaat aina alakouluikäisistä ikäihmisiin. Tuusula toteutti osallistamisen syksyllä 2021 tekemällä vastuullisen pop-up ravintolan.

    Samaan aikaan ruokapalvelut toteuttivat ketterän kokeilun Motivan organisoimana.

    Osana laajempaa ketjua

    Kehitysohjelman laatimisessa huomioidaan Suomen hallitusohjelman mukainen Ilmastoruokaohjelma ja siinä mainittu kestävä ruokajärjestelmä, kansallinen Hankinta-strategia sekä kuntien omia strategisia vastuullisuustavoitteita. Lisäksi otetaan huomioon valtioneuvoston periaatepäätös vastuullisista elintarvikehankinnoista (2016), hallituksen lähi- ja luomuruokaohjelmat sekä suomalaiset ravitsemussuositukset eri ikä- ja kohderyhmille. Kehitysohjelmassa huomioidaan myös YK:n Agenda 2030 ja Hankinta-Suomen tavoitteet, jotka liittyvät ruokajärjestelmään.

    Kehitysohjelma toteutetaan 1.11.2020 – 31.10.2023 välisenä aikana, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kuntaliitto toimii hankkeen yhteistyötahona.

    Lisätietoja

    Sari Väänänen Projektipäällikkö

    strategian tuki
    Talent Hub Eastern Finland (työelämä, osaamisen osoittaminen)