Maahanmuuttaneet ammattihommiin Pohjois-Savossa

9.9.2022 -
Eri alojen ammattilaisia työvälineineen.

Kova motivaatio tehdä töitä ja halu näyttää osaaminen – nämä sanat toistuvat usein maahanmuuttaneita palkanneiden työnantajien sanomana. Sama into kuuluu läpi maahanmuuttaneiden puheissa.

- Haluan tehdä töitä ja tehdä aina parhaani. Logistiikka-alan työtilanne näyttää hyvältä, sanoo Al Husain Ali Mohammad.

Ali tuli Syyriasta Suomeen vuonna 2016, valmistui autonasentajaksi vuonna 2020 Savon ammattiopistosta ja lähti heti perään opiskelemaan logistiikka-alan ammattilaiseksi. Työssä oppimisen jaksollaan hän oli kuopiolaisessa Kuljetus Aja -kuljetusliikkeessä, jolla on yli 10 vuoden kokemus yhteistyöstä ammattiopiston kanssa. Vuosien aikana yrityksessä on ollut useita maahanmuuttaneita työssä oppimassa.

- Kannustan yrityksiä ottamaan maahanmuuttaneita harjoittelujaksolle. Maahanmuuttaneiden suomen kielen taiton kehittyy työporukassa mukana olemalla, suosittelee toimitusjohtaja Antti Airaksinen.

Toivon, että me maahanmuuttaneet saamme mahdollisuuden näyttää, mitä osaamme.
Al Husain Ali Mohammad

Maahanmuuttaneet ovat pystyneet kielitaitonsa ansiosta hoitamaan yrityksen asiakkuuksia, jotka olisi muilta jäänyt hoitamatta.

- Toivon, että me maahanmuuttaneet saamme mahdollisuuden näyttää, mitä osaamme, toivoo Ali.

Meksikosta Suomeen muuttanut laboratorioalan opiskelija Priscila Estrada teki kaikki työelämässä oppimisen jaksonsa Yaran tehtaalla Siilinjärvellä, ja lopputulos olikin paras mahdollinen.

- Näytin kouluaikana osaamiseni ja jatkan Yaralla vakituisessa työsuhteessa heti valmistumiseni jälkeen, iloitsee Estrada.

Hyvillä mielin on myös Yaran laboratoriopäällikkö Pauli Moilanen. Osaavan ja motivoituneen työntekijän kiinnittäminen on aina tuottava saavutus. Moilanen ei näe eroa siinä, minkä maan rajojen sisäpuolella työntekijä on syntynyt.

- Kun kielitaito on hallussa, olemme kaikki työntekijät samalla viivalla. Työyhteisön moninaisuus tuo iloa arkeemme.

Tukea työyhteisöille

Ammattiopistoissa opetuskielenä on suomi, ja valmistuessaan maahanmuuttanut on oppinut samat ammattitaidot kuin suomea äidinkielenään puhuva. Kielitaitohaasteet, kulttuurierot ja työyhteisön suhtautuminen saattavat kuitenkin olla jopa esteenä maahanmuuttaneen osaamisen täysimääräisessä hyödyntämisessä.

Napakin tuen muoto työpaikoille on kahden tunnin koulutuskerta.
Pauliina Korhonen

Ingmanedu kulttuurialan ammattiopisto, Savon ammattiopisto ja Ylä-Savon ammattiopisto ovat valmiina auttamaan työpaikkoja, ja tukea ja työkaluja on saatavilla.

- Napakin tuen muoto työpaikoille on kahden tunnin koulutuskerta, jonka aikana käymme läpi selkeän suomen kielen merkitystä ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun työkaverina on maahanmuuttanut, projektipäällikkö Pauliina Korhonen kertoo.

Koulutuksista on valmiita paketteja, jotka sopivat kaikille toimialoille. 

- Kehitämme koulutussisältöjä myös työpaikoilta nousseiden tarpeiden pohjalta. Mielellämme kuulemme ja käymme vuoropuhelua työnantajien kanssa, Korhonen sanoo.

Koulutukset ovat maksuttomia Pohjois-Savon työnantajille vuoden 2022 loppuun saakka.

Puhelintulkkaus on näppärä ja nopea arjen keino saavuttaa yhteinen ymmärrys ja varmistaa, että työskentely on turvallista. Tulkkauspalvelua on mahdollista saada kymmenillä kielillä.

Lue lisää Ammattiosaajat maailmalta – moninaistuva työelämä (AMOS) -hankkeesta.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat