Koulutuksesta hyötyä yritystoimintaan

5.9.2022 -
Iloinen nainen katsoo kameraan.

Kahvikuppi ei ole puolessa välissä, kun Eeva-Riitta ”Eetta” Koponen on jo innostunut uudesta opintokokonaisuudesta. Koponen oli samaisena aamuna tajunnut, ettei hänen yritystään meinannut Google-hauista löytyä.

- Miten asiakkaat voisivat löytää yritykseni, jos en löydä sitä itsekään? Tämän konkreettisen ongelman ratkaisemiseksi haluan löytää apua opinnoista.

Sattumoisin hän oli päivää aiemmin nähnyt ilmoituksen Savon ammattiopiston digitaalisen markkinointiviestinnän opinnoista, jotka hän uskoo olevan nyt enemmän kuin hyödyksi. Päätös opintojen aloituksesta on selvä, ja enää vain tarvitsee ilmoittautua mukaan.

Toisen asteen käytännön läheinen opiskelu on tuonut konkreettisia keinoja yritystoiminnan kehittämiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun.
Eetta Koponen

Ensimmäistä kertaa ei Koponen ole opintoja aloittamassa, vaan yrittäjävuosiin on sisältynyt useita opintokokonaisuuksia. Jokainen opiskeltu asia on lisännyt osaamista, joka on hyödyntänyt yrityksen kasvua.

- Toisen asteen käytännön läheinen opiskelu on tuonut konkreettisia keinoja yritystoiminnan kehittämiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun, summaa Koponen.

 

Yrityksen kasvu osaamisen lisääntymisen myötä

Koposen Crazy Station -yrityksellä on yli kaksi vuosikymmentä takanapäin. Vuosiin on mahtunut paljon.

Yritys oli alkuun peliliike, jonka tuotevalikoimassa oli muun muassa NHL- ja FIFA-pelejä sekä figuureja. Muutaman vuoden päästä pelien rinnalle tuli brodeeraustuotteet.

- Vahingossa myin asiakkaalle 900 Minna Canth -t-paitaa ilman, että minulla oli mitään käsitystä, mistä t-paitoja saa tai saati, miten ne painetaan. Kantapään kautta ja toisen yrityksen tiloissa tätä hommaa opettelin, nauraa Koponen.

Vuonna 2010 yritys kävi läpi toimialamuutoksen, jonka myötä peliala jäi kokonaan taakse ja Crazy Station alkoi keskittyä tekstiileihin ja liikelahjoihin. Yritys oli kuitenkin velkaantunut vuosien saatossa. Saadakseen velkoja maksettua ja rahoitettua yritystoimintaa Koponen muun muassa teki dj-keikkaa ja veti karaokea.

- Minulla oli kauppakoulusta merkantin koulutus, jonka pohjalta yritystäni pyöritin. Ymmärsin, ettei osaamiseni enää riittänyt. Oli pakko alkaa opiskella, jos halusin pelastaa yritykseni.

Kaksi iloista naista katsoo kameraan.
Eetta Koponen on saanut Sakky Yrityspalveluiden työelämäkoordinaattori Kirsi Tikkuselta kannusta ja apua opintoihin liittyviin kysymyksiin.

Koponen opiskeli ensi alkuun merkonomin perustutkinnon, ja valmistui Savon ammattiopistosta vuonna 2010. Alkuun päästyään opintoputki oli auki, ja seuraavana vuorossa oli yrittäjän ammattitutkinto.

- Yrittäjille suunnatun opintokokonaisuuden kautta sain yritystoimintaani järkeä ja logiikkaa. Opin erityisesti taloushallinta ja -suunnitelmallisuutta.

Viimeisimpänä Koponen suoritti johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon (JYEAT).

 

Mentorin merkitys

Koposelle opintojen yksi suurimmista anneista on ollut oma mentori, jonka hankkiminen tuli hänelle ajankohtaiseksi JYEAT-opintojen yhteydessä vuonna 2020. Mentoroinnissa kokeneempi jakaa tietoaan ja osaamistaan kokemattomamman henkilön kanssa. Koposen sai mentorikseen kuopiolaisen asiantuntijan, jolla on muun muassa vahva talouspuolen osaaminen.

- En tuntenut mentoriani etukäteen. Hän oli yksi nimi muiden joukossa. Hyvin osui kohdalleen!

Mentorista on kehkeytynyt Koposelle tärkeä apu ja tuki parin viime vuoden aikana.  Mentori ei niinkään anna suoria vastauksia ja kerro omia mielipiteitään, vaan haastaa ajattelemaan itse.

- Mentori antaa täysin rehellistä ja kliinistä palautetta, mitä esimerkiksi yrittäjäkollega ei välttämättä antaisi.

Olen yksin vastuussa yrityksestäni. Se ei silti tarkoita, että asioita tarvitsisi miettiä yksin.
Eetta Koponen

Yhdessä Koponen ja mentori ovat kehittäneet Crazy Stationin liiketoimintaa. Mentorin kanssa Koponen esimerkiksi on ensimmäisiä kertoja miettinyt kokonaisuuksia ja laittanut asioita paperille.

Mentorin lisäksi Koponen saa apua ja tukea laajalta yrittäjäverkostolta, jossa hän itsekin on aktiivinen.

- Olen yksin vastuussa yrityksestäni. Se ei silti tarkoita, että asioita tarvitsisi miettiä yksin.

 

Omaan työhön vietäviä opintoja

Koponen ei havittele itselleen tutkintoja ja muita koulutuskokonaisuuksia papereiden takia.

- Opiskelen ja pyöritän yritystäni yhtä aikaa. Haluan, että molemmat tukevat toisiaan ja saan opiskelusta suoran hyödyn yritykselleni.

Koponen tutustuu opintokokonaisuuksien rakenteisiin tarkoin: Mitä tämä tarkoittaa minun yrityksessäni? Miten tämä asia kannattaisi meillä tehdä? Miten voin ottaa tämän toimintamallin meillä käyttöön?

- Haluan tehdä, enkä lukea teoriaa kirjoista. Käytännönläheiset opinnot ovat tähän oiva tapa.

Lisää osaamistasi

Savon ammattiopiston liiketalouden opetustarjontaan kuuluvat merkonomin perustutkinnon lisäksi

 

Meillä on myös yrittäjyyteen liittyvät kursseja ja kokonaisuuksia. Katso kaikki jatkuvan haun koulutuksemme!

Oppisopimus yrityksille

Oppisopimus on työssä tapahtuvaa oppimista, jota tarpeen mukaan tuetaan verkko- ja lähiopinnoilla. Oppisopimus sopii moneen tarpeeseen: uuden henkilöstön rekrytointi, henkilöstön osaamisen kehittäminen ja yrittäjän oman osaamisen täydentäminen.

Katso lisätietoa oppisopimuksesta ja koulutussopimuksesta työnantajille (pdf).

Viisi ihmistä istuu rappusilla ja neljä seisoo, ja kaikki katsovat kameraan.

Sakky Yrityspalvelut palvelee

Sakky Yrityspalvelut palvelee monipuolisesti yrityksiä tai organisaatioita olipa kyseessä työvoiman saatavuuden edistäminen tai henkilöstön osaamisen kehittäminen. 

Räätälöimme koulutusohjelmat ja kehittämispalvelut, selvitämme kanssanne mitä osaamista työyhteisönne tarvitsee ja toteutamme koulutuksia myös työpaikoilla.

Sakky Yrityspalvelut on yhden puhelun tai viestin päässä.
044 785 3700 | yrityspalvelut@sakky.fi

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Sakky Yrityspalvelut, yrityspalvelut@sakky.fi
yritysten palvelut
työelämäyhteistyö
täydennyskoulutus
oppisopimuspalvelut
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Tuoreimmat