Uuden elämän äärellä

21.4.2021
Kuvassa on tuleva parturi-kampaaja  Husam Talbawe.

Helmikuussa 2021 Husam Talbawen opinnot parturi-kampaajaksi ovat loppusuoralla. Opiskelujen ohessa Husam on työskennellyt ystävänsä yrityksessä, mutta parturin töistä hänelle on kertynyt pitkä työkokemus jo ennen Suomeen tuloa.

– Kohta 17 vuotta olen ollut parturi. Irakissa minulla oli oma yritys. Siellä asiakkaina oli vain miehiä, mutta Suomessa olen opiskellut leikkaamaan ja hoitamaan myös naisten hiuksia. Suurin ero on siinä, että naisten hiusten laittamisessa menee kauemmin aikaa, naurahtaa Husam.

Husam kehuu Savon ammattiopiston opettajia ja heidän tapaansa antaa opiskelijan oppia kieltä työntekemisen kautta.

– Ensimmäinen opiskeluvuosi oli vaikea. Kieli on tuonut vähän ongelmia, kun en aina ymmärrä mitä tarkoitetaan. Työ on kuitenkin tuttua ja minulla on paljon osaamista, jota olen voinut opettaa myös eteenpäin.

Yksi asia Husamia kuitenkin surettaa opiskeluun liittyen.

– Kun neuvon tai opetan, kaikki ovat ystävällisiä ja hymyilevät, mutta muulloin toiset opiskelijat eivät edes tervehdi tai sano huomenta. Olemme opiskelleet yhdessä kolme vuotta, meidän ei tarvitse olla ystäviä eikä tavata vapaa-ajalla, mutta tervehtimättä jättäminen tekee olon ulkopuoliseksi.

Parturin ammatissa Husamista on parasta, että hän saa työllään tuottaa ihmisille iloa.

– Haluan saada ihmiset iloiseksi ja he ilahtuvat, kun näyttävät hyvältä! Vaikka minulla on pitkä työkokemus, haluan saada todistuksen ammattipätevyydestä ja perustaa tänne oman yrityksen. On tärkeää, että asiakkaat tietävät minun opiskelleen alaa ja, että olen todella ammattilainen.

Parturin työn lisäksi Husam pelasi Irakissa jalkapalloa maan pääsarjassa. Lopulta tilanne kotimaassa oli niin huono, ettei harjoituksiin voinut liikkua ja jalkapallo sai jäädä.

– Ilman sotaakin, tilanne Irakissa on todella hankala. Tavallisen elämän rakentaminen on vaikeaa, koska ei ole esimerkiksi sähköä eikä töitä.

Matka Euroopan halki Suomeen oli vaarallinen ja suurimman osan siitä Husam taittoi kävellen.

– Ensin tulimme Turkista Kreikkaan meren yli. Jouduin ohjaamaan pientä venettä, jossa oli perheitä ja lapsia. Pelkäsin, että vene kaatuu ja kuolemme kaikki. Joissakin maissa poliisi auttoi meitä eteenpäin ja matkasimme bussilla tai junalla, joissakin maissa meitä jahdattiin ja tappelimme kaduilla päästäksemme eteenpäin. Oli pakko kulkea ryhmässä ja nukuimme öisin taivasalla vain muutamia tunteja, sitten jatkoimme taas.

Suomessa uuden elämän alkua on auttanut rakkaus ja avioliitto. Husam sanoo olevansa kiinni uudessa elämässä vaimonsa ansiosta.

– Minulla on Irakissa tytär, jota olen yrittänyt saada Suomeen, mutta se on todella vaikeaa. Hän asuu sukulaisteni luona. Olen rikki sisältä ja se, että minulla on energiaa elämässäni kaikkien hankaluuksien jälkeen, on vaimoni ansiota. Me olemme hyvät yhdessä. Vaikka antaisin hänelle kaiken mitä minulla on, se ei olisi tarpeeksi korvaamaan mitä olen saanut häneltä.

Toivon, kaipauksen ja rakkauden sekoituksesta syntyvät myös Husamin tulevaisuuden unelmat.

Toivon, että tyttäreni voi tulla luoksemme. Perustan oman parturi-kampaamon ja saan toivottavasti tarpeeksi hyvää palkkaa, että se onnistuu. Toivon, että voin tulevaisuudessa valmentaa jalkapalloa ja jakaa osaamistani. Olisi myös hienoa, jos olisi suomalainen ystävä, jonka kanssa istua kahvilla ja jutella, Husam sanoo hymyillen.

 

Husamin tarina on osa Ammattiosaajat maailmalta- juttusarjaa, jossa kerrotaan tarinoita Savon ammattiopiston opiskelijoiden taidoista, harrastuksista ja matkasta ammattiin. Juttusarjassa kurkataan erilaisiin aloihin ja tutustutaan mielenkiintoisiin ihmisiin Savon ammattiopiston arjessa. Maahanmuuttajaohjaajana Savon ammattiopistossa työskentelevä Heli Suutari tuo teksteillään valokeilaan erilaisia onnistumisia.

 

Kirjoittaja Heli Suutari
Amos – Ammattiosaajat maailmalta, moninaistuva työelämä // 2020-2022 

 

Tutustu myös aiempiin tarinoihin: 

Tomin tarina  Älä tuomitse ennen kuin tutustut | Savon ammattiopisto (sakky.fi) 
Marikan tarina  Oikeudenmukaisuus koskee kaikkia | Savon ammattiopisto (sakky.fi)
Rayn tarina Älä pelkää metallialaa! | Savon ammattiopisto (sakky.fi)
Simon tarina Taitava, mutta ei valmis | Savon ammattiopisto (sakky.fi)

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Suutari Heli
maahanmuuttajaohjaaja
maahanmuuttajakoulutus
PL 87 (Presidentinkatu 1)
70101 Kuopio

Tuoreimmat