Taitava, mutta ei valmis

14.4.2021
Kuvassa on Mohamed Salim, Simo.

Mohamed Salim, kertoo, että hänellä on oikeasti useita nimiä, mutta ystävät kutsuvat häntä Simoksi. Käytän haastattelussa hänen luvallaan tätä nimeä. Simo on muuttanut Suomeen Marokosta, alun perin hän on kuitenkin lähtöisin Libyasta.

– Lapsena Libyassa, kun olin noin neljä tai viisi vuotias, lauloin aina naapurini ja siskoni kanssa. Nauhoitimme siskon kanssa laulua c-kasetille. Myöhemmin minua kiinnosti beatbox ja, kun muutin Marokkoon, aloitin räppäyksen. Eräänä päivänä ystävä, joka myös räppäsi, pyysi minua mukaansa katsomaan tanssiharjoituksia. Istuin vain ja katsoin, se näytti hyvältä ja tuntui hyvältä. Seuraavana päivänä aloitin tanssimisen.

Näin Simo kertoo, kun kysyn, miten hänen tanssijan uransa sai alkunsa. Simo on voittanut useita tanssipalkintoja, muun muassa kaksi kertaa maailmanmestaruus pronssia hip hopissa. Puhuessaan tanssimisesta välittyy hänestä sellainen innostus ja ilo, ettei intohimon syvyyttä voi epäillä.

– Hip hop kulttuurissa minua kiinnostaa kaikki, mutta olen keskittynyt yhteen asiaan kerrallaan. Tanssi on todella tärkeää! Se on antanut paljon itseluottamusta ja tanssin vuoksi olen matkustanut, tutustunut uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Tanssi auttaa irrottautumaan huolista ja sen kautta voi ilmaista kaikkia tunteita niin iloa, surua kuin vihaakin. Silloinkin, kun en osannut ilmaista itseäni sanallisesti kovin hyvin, pystyin tekemään sen tanssin kautta.

Simo haluaa nostaa esille ystävänsä, joka avasi hänellä oven tanssin laajaan kulttuuriseen maailmaan.

– Oussama Louribi, paras ystäväni, on vaikuttanut eniten siihen, että tiedostan tanssin takana olevan historian ja kulttuurin kokonaisvaltaisesti. Kun aloitin, halusin vain pitää hauskaa ja oppia uusia liikkeitä. Tanssi on kuitenkin paljon muutakin, Simo sanoo painokkaasti.

Parhaan ystävän kyky ja halu jakaa tietoa eteenpäin on vaikuttanut Simoon syvästi.

– Kaikki mitä tiedän, haluan jakaa eteenpäin. Parasta on kokoontua tanssimaan yhdessä, jutella, jakaa ajatuksia ja osaamista, iloita ja nauttia vapaudesta!

Tärkeintä hetkeä tanssin parissa Simo ei pysty nimeämään, mutta kertoo tärkeästä ystävästä nimeltä Yassin AkA lost. Hänen kanssaan Simo on tanssinut ja kasvanut yhdessä. He ovat osallistuneet useita kertoja Marokossa järjestettyihin tanssi battleihin, joissa kisataan voitosta yksittäin tai pareittain.

– Voitimme joka kerta, kun osallistuimme kaksi vastaan kaksi battleihin! Yassin on todella iso osa kasvuani tanssijana ja meillä on paljon jaettuja kokemuksia.

Simo opettaa tanssia Kuopiossa ja opiskelee samalla lähihoitajaksi Savon ammattiopistossa.

– Tällä hetkellä elämä on kiireistä enkä ehdi harjoitella tanssia, mutta sen aika tulee vielä. Opiskelin Marokossa kaksi vuotta informaatio teknologiaa, mutta haluan työskennellä ihmisten kanssa. Olen hyvin sosiaalinen. Kuitenkin tärkein syy uuden ammatin valinnalle on haluni auttaa, hän kertoo.

Haastattelua tehdessä Simo on työelämäjaksolla vanhusten palvelukodissa. Hän kertoo viihtyneensä työssä hyvin. Uuden ammatin opiskelu sopii hienosti hänen ajatteluunsa, sillä Simo toteaa elämän olevan jatkuvaa uuden opettelua.

– Oppiminen ei lopu koskaan. Koskaan ei ole valmis.

Kaksi ja puoli vuotta suomessa asunut Simo kannustaa uusia maahanmuuttaneita ottamaan rauhallisesti ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.

– Jos ei ole ystäviä eikä osaa kieltä, alku voi olla todella rankka. Kielen opettelu on tärkeää. Kannattaa myös tutustua paikalliseen tapaan toimia ja elää. Oma itsensä saa olla ja tuoda oman kulttuurinsa näkyviin, mutta kunnioittavasti, Simo kehottaa.

Huhtikuussa 2021 Simo on päättänyt keskeyttää lähihoitajaopinnot ja keskittyä musiikin tekemiseen ja tanssin opettamiseen sekä harrastamiseen.

 

Simon tarina on osa Ammattiosaajat maailmalta- juttusarjaa, jossa kerrotaan tarinoita Savon ammattiopiston opiskelijoiden taidoista, harrastuksista ja matkasta ammattiin. Juttusarjassa kurkataan erilaisiin aloihin ja tutustutaan mielenkiintoisiin ihmisiin Savon ammattiopiston arjessa. Maahanmuuttajaohjaajana Savon ammattiopistossa työskentelevä Heli Suutari tuo teksteillään valokeilaan erilaisia onnistumisia.

 

Kirjoittaja Heli Suutari
Amos – Ammattiosaajat maailmalta, moninaistuva työelämä // 2020-2022 

 

Tutustu myös aiempiin tarinoihin: 

Tomin tarina  Älä tuomitse ennen kuin tutustut | Savon ammattiopisto (sakky.fi) 
Marikan tarina  Oikeudenmukaisuus koskee kaikkia | Savon ammattiopisto (sakky.fi)
Rayn tarina Älä pelkää metallialaa! | Savon ammattiopisto (sakky.fi)

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Suutari Heli
maahanmuuttajaohjaaja
maahanmuuttajakoulutus
PL 87 (Presidentinkatu 1)
70101 Kuopio

Tuoreimmat