Saavutettavuus

Metsä auringonpaisteessa

Tämä saavutettavuusseloste koskee Savon koulutuskuntayhtymän omistamaa verkkosivustoa www.sakky.fi (mukaan lukien www.varkaudenlukio.fi). Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tämä verkkosivusto on julkaistu 2.11.2020. Saavutettavuusseloste on laadittu 14.10.2020 ja tarkistettu 29.2.2024.

Kesällä 2023 verkkosivustomme valikoitui Aluehallintoviraston tarkastettavaksi. Tarkastuksen jälkeen saimme raportin valvonnasta, ja valvonnan tulokset eivät aiheuttaneet toimenpiteitä. Saimme valvonnan tarkistuslistan sivustolta löydetyistä puutteista, jotka olemme käyneet läpi palveluntarjoajamme kanssa. 

 

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Uusi sakky.fi-sivuston (julkaistu 10/2020) kehittämisessä saavutettavuusvaatimukset on huomioitu alusta alkaen, ja alustan tekninen toteuttaja on huolehtinut sivun saavutettavuudesta omalta osaltaan.

Savon koulutuskuntayhtymä noudattaa WCAG-kriteeristön vähintään AA-tason ehtoja tulevaisuuden verkkopalvelussaan. Edellytämme saavutettavuuden vaatimaa sisältöä tulevaisuudessa myös kolmansilta osapuolilta, jotka mahdollisesti sisältöä sivuillemme tuottavat.

 

Ei-saavutettava sisältö

Uusi sivusto ei kaikilta osin vastaa saavutettavuuden kriteereitä:

 • Joissain kuvien tekstivastineissa on puutteita. Tehostamme sisällöntuottajien koulutusta.
 • Valokeilassa-artikkelit ja blogitekstit toimme migraationa entiseltä sivustolta uudelle sivustolle. Entiselle sivustolle kirjoitetut tekstikokonaisuudet eivät välttämättä ole saavutettavia.
 • Sivustolla on asiakirjoja, joissa on saavutettavuuspuutteita. Näitä on muun muassa entiseltä sivulta tuotujen pdf-tiedostojen joukossa sekä Dynasty-palvelun päätösasiakirjat. Asiakirjoja on tullut useilta eri henkilöiltä ja muilta organisaatioilta, eikä niiden alkuperäisiin versioihin ole ollut pääsyä.
 • Telman poluilla -blogit kaikilta osin. Etsimme ratkaisua. 
 • Ohjauspalvelujen palvelukartta (thingling.com). Etsimme ratkaisua.
 • Videot:
  • Ennen 23.9.2020 julkaistut videot eivät kaikilta osin ole tekstitetty.
  • Kaikille äänettömien videoiden näkyvälle sisällölle ei ole saavutettavaa vaihtoehtoa.
 • Erilliset eShop Sakky -, Luomuravintola- ja Kuljettajaopetus-sivustot: muutos saavutettavaksi on suunnitteilla. 

 

Teemme töitä saavutettavuuden parantamiseksi

Teemme omavalvontaa, ja testaamme sakky.fi-sivuston saavutettavuutta usein. Koulutamme sisällöntuottajiamme saavutettavuuslain mukaiseen sisällöntuotantoon. Sivustolla on kuitenkin useita sisällöntuottajia, mikä tuo mukanaan haasteita sisällön hallintaan.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavia. Asiakkaidemme tukena on asiointipisteitä jokaisella kampusalueella. Asiointipisteisiin voi tulla käymään, soittaa tai laittaa tekstiviestin, WhatsApp-viestin tai sähköpostin.

Sakky.fi-sivulla on myös chatbot eli virtuaalinen avustaja. Chatbotteja on rakennettu useamman aiheen ympärille.

 

Palaute

Voit antaa meille palautetta, jos huomaat sivustolla puutteita saavutettavuudessa. Lähetä palaute sähköpostilla markkinointi@sakky.fi. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

 

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avautuu uuteen ikkunaan). Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000