12.5.2025

Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?

Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?

Pohjois-Savon järvimaisemat, puhtaat metsät ja aito savolainen kulttuuri houkuttelevat kansainvälisiä matkailijoita, eikä syyttä ovathan ne useimman tutkimuksen mukaan myös avaimet suomalaiseen onnellisuuteen. Visit Finlandin 11/2024 julkaiseman Reiseanalysen mukaan Suomi ja suomalaisuus ovat nosteessa saksalaisten keskuudessa. Erityisesti luonto ja ainutlaatuiset paikalliset kokemukset, kuten järvenrantamökit, keskiyön aurinko, opastetut vaellus- ja kalastusretket, revontulet ja suomalainen ruokakulttuuri houkuttavat heitä. Jopa 3,5 miljoonaa saksalaista on ilmoittanut harkitsevansa lomamatkaa Suomeen seuraavien kolmen vuoden aikana!  Olemmeko valmiina? Suomi ei ole ainoa matkakohde maailmassa, joka tarjoaa luontokokemuksia.

Kiihdyttäen kohti kansainvälisiä markkinoita

Elämys- ja ohjelmapalvelujen kehittäminen Pohjois-Savossa-hankkeessa, joka starttasi helmikuussa 2025 on mukana 34 elämys- ja ohjelmapalveluja kansainvälisille/kotimaisille matkailijoille kehittävää yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa. Alkukyselyn ja haastattelujen pohjalta olemme muodostaneet kolme eri kiihdyttämötasoa, jotta pystymme parhaiten tukemaan eri vaiheessa olevia kehittämistarpeita. Kiihdyttämötasolle 1 kuuluvat yrittäjät, joilla on jo valmis konsepti ja jotka tarvitsevat apua kansainvälisen tason tuotteen kaupallistamiseen. Kiihdyttämötasolla 2 ovat yrittäjät, joilla on jo kehittyvä konsepti ja jotka tarvitsevat vielä apua tuotteistamiseen, testaamiseen ja kaupallistamiseen. Kolmannella kiihdyttämötasolla ovat yrittäjiksi aikovat, jotka ovat liikeideavaiheessa tai kokonaan uutta tuoteideaa suunnittelevat. Osa mukana olevista yrityksistä toimii mahdollistajana ja tarjoaa verkostolle kaivattuja asiakkaita.

Erilaisia luontokokemuksia ja maaseutuelämyksiä

Tällä hetkellä hankkeessa mukana olevat pohjoissavolaiset elämys ja ohjelmapalvelut pohjautuvat pitkälti luontoon, kulttuuriin, maaseutuun, rentoutumiseen ja liikunta-aktiviteetteihin.

Luontoon liittyviä tuote-esimerkkejä ovat mm. villiyrttiretket, metsä- ja pyöräilyretket, eräopastoiminta, erilaiset luontoseikkailut, pimeän taivaan tarkkailu, saunalautta, leijuvat puuteltat eli tentsilet, lumikenkäretket ja kotaretket.

Kulttuurielämyksiä tarjoavat paikallismuseokokemukset, perinnetietouteen pohjautuvat tarinatuokiot, mediatyöpaja lapsille, taideworkshopit ym. taide- ja ilmaisupajat, äänimatkat musiikin siivittäminä, perinnekäsityöt ja tanssiesitykset.

Maaseutuelämysten keskiössä ovat kotieläinpihat ja husky-ajelut.

Rentoutumista ja hyvinvointia edistävät mm. jooga, retriitit ja äänimaljarentoutukset.

Liikunta-aktiviteettituotteita ovat mm. pyöräopastukset, lumikenkäily, SUP-lautailu, melonta, mäenlasku ja erilaiset luontoseikkailutuotteet. Liikunta-aktiviteetteihin voidaan lukea myös moottori- ja muu välineurheilu esim. moottorikelkkailu ja Zipline.

Miten paikalliskulttuuri voisi näkyä tuotteistuksessa?

Kun omaa tuotetta lähdetään kehittämään, on hyvä huomioida osana tuotteen elämystä paikalliskulttuuri ja paikallinen luonto. Näin pystyttään erottautumaan maakuntana muista Suomen matkailukohteista ja luomaan vetovoimaisia palvelukokonaisuuksia kansainvälisille matkailijoille.

Pohjois-Savon paikalliskulttuuri on rikas ja monimuotoinen, ja se kattaa mm. alueen perinteet, tavat, taiteen ja musiikin.  Osallisuus ja yhteisöllisyys on ominaista Pohjois-Savossa ja palvelutapahtumassa kannattaakin huomioida aito savolainen sanavalmius ja humoristisuus. Perinteiset kesäjuhlat ja markkinat ovat tyypillisiä tapahtumia, joiden yhteyteen on oiva tapa kytkeä ohjelmapalveluja ja savolaista ruokakulttuuria.

Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?
Kuva: Siilinjärven Teatteri

Luonto, neljä vuodenaikaa ja pimeys/valoisuus ovat täällä omanlaisensa verrattuna esim. eteläisempään- tai pohjoisempaan Suomeen. Metsät, vaarat, järvet, valosaasteettomat alueet, kesäyön valoisuus, erilaiset luonnonilmiöt, kuten aamuaurinko, pimenevä ilta, yö, revontulet, tähtitaivas, kuutamo, lumisateet, jää, vesi-, räntä- ja loskakelitkin ovat kansainväliselle asiakkaalle oma elämyksensä.

Mahdollisuus osallistua paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten työpajoihin ja oppia perinteisiä tekniikoita taide- ja käsityöpajoissa ruokataidetta ja -perinnettä unohtamatta. Ruokakierrokset ja kokkauskurssit tutustuttavat savolaiseen ruokakulttuuriin kuten esim. kalakukon ja järvikalaruokien valmistukseen. Marja- ja sieni- sekä kalastusretket ja sen jälkeen mahdollisuus ostaa käsityönä valmistettuja elintarvikkeita ovat Suomessa monille autenttisia kokemuksia.

Erilaisiin hyvinvointipalveluihin on mahdollista sisällyttää luontokokemus esimerkkinä jooga, meditaatio ja retriitit. Saunat ja saunaan liittyvät hoidot, joissa hyödynnetään paikallisia luonnontuotteita, ovat osa suomalaista perinnettä ja kulttuuria. Avantopulahdukset liitettynä saunakokemukseen tuovat extremeä niin kansainvälisille kuin kotimaisille matkailijoille.

Luonnon keskellä olevat majoitusvaihtoehdot täydentävät luontokokemusta tarjoten luksusluokan yöpymiselämyksiä. Mikäpä onkaan suomalaisempaa kuin mökki järven rannalla tai telttailu metsän siimeksessä.

Verkostoitumalla lisäarvoa tuotteelle

Oma osaaminen ja sen myötä tuotteen kehittäminen luovat substanssin tuotekehitykselle. Kaikilla ei omat puitteet aina riitä kokonaisvaltaisen elämyksen luomiseen. Osaat esim. toteuttaa hyvinvointihoitoja tai taideworkshoppeja, mutta sopiva elämystä täydentävä tila puuttuu, silloin on hyvä verkostoitua ja etsiä sopiva kumppani. Voiko elämyksen toteuttaa luonnossa? Tarvitsetko yhteistyökumppaniksi majoittajan, maanomistajan tai kyläyhdistyksen? Kun Visit Finlandin segmentointityökalun mukaan kansainvälisten asiakkaiden syy tulla Suomeen ovat luonto ja löytäminen, urheilu ja aktiviteetit, kulttuuri ja oppiminen sekä viihde ja hyvinvointi, on hyvä miettiä miten voit omalle tuotteellesi paketoida elämyksellistä lisäarvoa juuri luonnosta ja maisemista, kulttuurista ja historiasta, hiljaisuudesta ja rauhasta, ruoasta ja juomasta.

Mitä meiltä puuttuu?

Miten voisimme tuotteistaa luonnonilmiöretkiä? Sääilmiöt ovat vaihtuvia, revontulia ei ole joka yö mahdollistaa nähdä. Olisiko erilaiset sääilmiöt ja niiden kokeminen luonnossa sopivan paikallista? Esimerkkeinä revontulibongauksen lisäksi vesi-, räntä-, lumisateet, ruska, yötön yö, pimenevä ilta, sysimusta yö, tähtitaivas, kuutamo, sininen hetki, vuorelle tai pellolle laskeutuva usva. Kukin elementti voi tarjota eri vuodenaikoina ihmeteltävää kansainvälisille matkailijoille.

Luontoruokailut ja erityisesti rikas ruokakulttuurimme hivelevät aisteja ja kertovat omaa tarinaansa, miten alueella on eletty ja miten raaka-aineet on saatu ympäröivästä luonnosta.

Järvimatkailua voisi kehittää enemmänkin kv-matkailijoille ja erityisesti niiden saavutettavuutta parantaa. Mato-onginta, pilkkiminen, uistelu, tuulastus, verkkokalastus, koskikalastus eri kohderyhmille tuotteistettuna lisäisi vesistön ja järvien hyödyntämistä matkailussa. Myös ohjatut eri tasoiset järvi- ja koskimelonnan ja sup-lautailun tuotteet sekä ihan perinteinen soutelu soutuveneellä tuovat lukuisat järvemme lähelle matkailijaa. Jo pelkästään jäällä kävely on ihmeellistä, jääkellunnasta ja avantouinnista puhumattakaan.

Opastetut vaellusretket maisemareiteillä ja maisemakohteisiin tuovat luonnon käsin kosketeltavaksi. Sitä värittävät vielä paikkoihin liittyvät tarinat. Päiväretket, yön yli tai useamman päivän retket haastavat kokijansa myös fyysisesti.

Luontoruokailut ja erityisesti rikas ruokakulttuurimme hivelevät aisteja ja kertovat omaa tarinaansa, miten alueella on eletty ja miten raaka-aineet on saatu ympäröivästä luonnosta. Marja- ja sieniretket lähimaastoon auttavat matkailijaa ymmärtämään suomalaisille itsestään selvän, mutta maailmalla uniikin “jokaisenoikeudet”.  

Savolaisuuteen on vahvasti liitetty hevoset. Vossikat ja rekiajelut ovat hävinneet tyystin, maastoratsastusta toki on tarjolla, mutta onko se tuotteistettu kv-asiakkaiden helposti ostettavaksi?Villieläimiäkin alueella on ja retkiä Pohjois-Savosta voi tehdä itärajallekin, jossa niiden katselulle on rakennettuja puitteita.

Pohjois-Savolaisesta luonnosta ja historiasta on tarinoita, uskomuksia ja mytologiaa, miten ne tuotteistetaan osaksi palvelukokonaisuutta? Ammattitaitoinen opas/ohjaaja saattaa alueen tarinat elämään matkailijalle ikimuistoisiksi kokemuksiksi. Tarinoiden ja uskomusten juuriin kannattaa perehtyä, eikä niitä tarvitse keksimällä keksiä.

Elämys- ja ohjelmapalveluiden kehittäminen Pohjois-Savossa

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2025-31.1.2027. Kokonaisbudjetti on 409 150,00 €, jonka rahoituksesta vastaavat Pohjois-Savon liitto (EAKR), mukana olevat yritykset ja yhteisöt, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon ammattiopisto.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Maija Rissanen, Savon ammattiopisto

  • maija.rissanen@sakky.fi
  • p. 044 785 3322

Projektipäällikkö Tiina Kuosmanen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?
Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?
Mittees myö kehitettään ja mittee vielä puuttuu?
Savonian logo.