Nurmeksesta Berliiniin tulee autolla matkaa lyhimmillään noin 2 100 kilometriä, jos Google Mapsia on uskominen. Juha Tolvasen matka Pohjois-Karjalasta yhteen Euroopan suurimmista kaupungeista ei kulkenut suorinta reittiä. Tänä päivänä hänellä on kuitenkin vankka jalansija Saksassa, mutta myös koko Euroopan matkailubisneksessä.
Kesätyöt houkuttivat hotelli- ja ravintola-alalle
Juha Tolvanen on alkujaan Nurmeksen poikia. Nuorukaisena hän vietti kesät Loma-Nurmeksen leirintäalueella töissä.
– Se oli mukavaa työtä ja siellä oli monipuolista tekemistä.
Lukion jälkeen Tolvasen ajatuksena oli rakentaa tulevaisuuden ura merille. Hän lähti opiskelemaan Kotkan merenkulkuoppilaitokseen ja suoritti merimiestutkinnon. Varusmiespalveluksen aikana toiveet alkoivat kuitenkin suuntautua toisaalle. Nuoruuden kesätyöt leirintäalueella turistien parissa muistuivat mieleen ja herättivät kiinnostuksen hotellialaan.
Tolvanen haki ja pääsi Kuopion Savonian hotelli- ja ravintola-alan ylioppilaspohjaiseen työnjohtajakoulutukseen, ja tavoitteena oli tulla aikanaan hovimestariksi. Sisäänpääsy ei ollut itsestään selvyys, sillä hakijoita oli 800 ja alle 30 valittiin.
– Oli onni päästä mukaan. Kouluvuodet Kuopiossa antoivat hyvän pohjan elämälle ja tulevaisuuden uralle.
Luokanvalvoja Sinikka Määttälä jättänyt Tolvasen elämään oman kädenjälkensä.
Tolvanen kuvailee vuosiaan Savon sydämessä hienoksi ajaksi. Luokkakaverit muodostivat pienen perheen kaltaisen yhteisön ja aikaa vietettiin yhdessä niin koulussa kuin koulun ulkopuolella. Suunnitteilla on luokkakokous tälle keväälle.
Jos ovat kaverit jääneet mieleen, on myös oma luokanvalvoja Sinikka Määttälä jättänyt Tolvasen elämään oman kädenjälkensä.
– Sinikka oli opiskelun päähenkilö. Olemme edelleen yhteyksissä ja kirjoittelemme toisillemme sähköpostia.
Opiskelujen ohella Tolvanen kartutti kokemusta työharjoittelussa muun muassa Yhdysvalloissa.
Sisulla ja omana itsenään johtopaikalle
Tolvasen toimitusjohtajan ura alkoi Saksassa vajaat 20 vuotta sitten. Hänet rekrytoitiin osaksi tiimiä, jonka taustalla olevat omistajat ostivat hotelleja. Tolvasen tehtävä oli due diligence eli tehdä etukäteen huolellinen tarkistus ostettavan kiinteistön ja sen toiminnan tilasta.
– Katsoin rakennuksen vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, ja tutkin onko kaikki tehty oikein ja lakien mukaan. Lisäksi tarkastelin yrityksen operatiivista toimintaa.
Tolvanen vietti jokaisen ostettavan hotellin parissa pari kuukautta ennen ostopäivää ja toiset pari kuukautta sen jälkeen, kunnes oli aika siirtyä seuraavan paikkaan. Omistajat olivat tyytyväisiä suomalaisen työhön, sillä muutaman vuoden päästä hänelle tarjottiin operatiivisten yhtiön toimitusjohtajan paikkaa.
Vuosien saatossa työnkuva on kehittynyt ja mukaan on tullut uusia hotelleja, ja nykyisin Tolvasen vastuun alle kuuluu noin 60 hotellia. Saksan lakien mukana toimitusjohtaja vastaa henkilökohtaisesti omalla omaisuudellaan muun muassa veroista, sosiaaliturvamaksuista ja henkilökunnasta.
Miten Tolvanen on päätynyt nykyiseen asemaansa? Vastaus löytyy perisuomalaisesta rakennusaineesta: sisu.
– Sisun lisäksi minulla on ollut rohkeutta, uskallusta ja päämäärätietoisuutta. Olen ollut myös rehellinen ja täysin oma itseni. Nämä ovat olleet lähtökohtia menestykselle.
Hotellialan osaajat ovat monitaitureita
Tolvasen mukaan hotelliala on jatkuvasti muutoksessa, ja päivät ovat harvoin samanlaisia. Työ on monipuolista, ja työyhteisön hyvä henki ja yhteiset päämäärät ovat ratkaisevia onnistumisen kannalta.
– Vietämme usein enemmän aikaa työyhteisömme kanssa kuin perheidemme parissa.
Osaavan työvoiman löytäminen on alan suurin haaste. Koronapandemian aikana ja sen jälkeen moni on vaihtanut alaa, eivätkä nuoret enää hakeudu perinteisiin hotellialan ammatteihin kuten tarjoilijoiksi ja kokeiksi.
– Hotelliala vaatii monipuolista osaamista: työntekijöiden tulee olla hyviä psykologeja, taiteilijoita ja ennustajia, jotka ymmärtävät asiakkaiden tarpeet.
Tolvanen kannustaa alan opiskelijoita olemaan rohkeita ja aitoja sekä panostamaan empatiataitoihin. Hotelliala tarjoaa paljon mahdollisuuksia lähellä ja kaukana, eikä koskaan voi tietää, mistä itsensä tulevaisuudessa löytää.


Opiskele matkailualaa
Ravintola-, catering- ja matkailuala tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia asiakaslähtöiseen työskentelyyn Suomessa ja kansainvälisesti.
Savon ammattiopistossa aloja voi opiskella Savilahden kampuksella Kuopiossa.