23.10.2023

Makuja ja yhteisöllisyyttä opiskelijaruokailussa Savon ammattiopistossa

Makuja ja yhteisöllisyyttä opiskelijaruokailussa Savon ammattiopistossa

Ruokailu on makuasia mutta myös terveyskysymys.

Savon ammattiopiston lounasravintoloissa ruoka valmistetaan pääsääntöisesti itse ja suurella ammattitaidolla. Omat ravintolat löytyvät Siilinjärven Toivalan Kuopion Savilahden ja Varkauden kampuksilta.

– Haluamme tarjota opiskelijoille terveellistä ja tasapanoista ruokaa. Suosimme ruoanlaitossa kotimaisia raaka-aineita ja mahdollisimman paljon lähituotteita kertoo ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen

Opiskelijaruokailu on merkittävä osa opiskelijoiden arkea ja Savon ammattiopisto haluaa panostaa saadakseen opiskelijat tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Jokaisena kouluaamuna on tarjolla luomuaamupuuro joka on opiskelijoille tärkeä ja on saanut paljon hyvää palautetta. Kampuksesta riippuen aamupuurolla käy 200–500 opiskelijaa joka kouluaamu. Aamupuuron on todettu myös vähentävän lounasruokailusta syntyvää hävikkiä. 

Huomioimme kouluruokailun ja aamulla tarjottavan luomupuuron järjestämisessä terveys- ja ravitsemuskasvatuksen sekä tapakasvatuksen tavoitteet. Opiskelijoille päivisin tarjolla oleva aamupuuro lounas ja kahvilasta ostettavat välipalat edistävät hyvinvointia ja jaksamista päivän aikana jolla on myös merkitystä fyysiseen sekä sosiaaliseen hyvinvointiin. 

Lounasravintolamme toimivat myös oppimisympäristöinä alan opiskelijoille. Kampusten ravintoloissa opiskelijat pääsevät tutustumaan ammattikeittiön toimintaan sekä tekemään erilaisia työtehtäviä. 

 

Laadukasta ja monipuolista ruokaa

Opiskelijoiden hyvinvointi on etusijalla mikä näkyy ruokalistan monipuolisuudessa ja laadukkuudessa. Lounaan tarjoamme noutopöydästä jonka antimissa suosimme lähituottajia ja kotimaisia vihanneksia ja juureksia. Raaka-aineiden päätoimittajat ovat Atria Kespro ja Valio. Ravintolamme astelevat myös Portaat Luomuun -polkua jonka myötä meillä on päivittäin tarjolla luomutuotteita. Toimimme aktiivisesti jotta hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni.

Opiskelijoiden lounastarjoilussa on tarjolla 1–2 pääruokavaihtoehtoa joista toinen on kasvisruoka ja kasvisruokapäivinä vaihtoehtoja on yksi. Lisäksi lounaaseen kuuluu runsas salaattipöytä tuoreet leivät ruokajuoma sekä jälkiruoka keitto- ja teemapäivinä. Huomioimme luonnollisesti erityisruokavaliot joita varten pyydämme toimittamaan lääkärintodistuksen.

– Ruoka on aina ollut hyvää ja viikon aikana on tarjolla monipuolisesti erilaisia ruokia. Kun ruokailu on sopivassa välissä koulupäivää sillä jaksaa loppupäivän kertoo liiketalouden opiskelija Nitta Soininen.

Myös opiskelijoita kuullaan ja he saavat esittää omia lempiruokiaan toiveruokaviikon listalle. Opiskelijat kertovat suosikkiruoikseen esimerkiksi kasvislasagnen ohrapuuron ja uunimakkaran.

Savilahden kampuksen opiskelijaravintolassa ruokailee päivittäin 1 300 opiskelijaa Toivalassa 400 ja Varkaudessa 500 asiakasta. Ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen kertoo kuulleensa opiskelijoilta paljon hyvää palautetta tarjoiluista.

– Savon ammattiopiston ruoka on paljon parempaa kuin peruskoulussa kehaisee kokkiopiskelija Leevi Hachmann.

 

Lue myös: Luomuaamupuuro antaa opiskelijoille virtaa aamusta alkaen

 

Luomupuuro lautasella voisilmällä.

Aamupuuron on todettu myös vähentävän lounasruokailusta syntyvää hävikkiä.