15.3.2024

Joustavin opinnoin hoiva-avustajia työelämään

Anu Kähkönen
Joustavin opinnoin hoiva-avustajia työelämään

Kova halu päästä töihin. Toive saada olla avuksi. Kutsumus tehdä töitä ikäihmisten kanssa.

Näihin kiteytyy hoiva-avustajaopintoja tekevien maahanmuuttajien ajatukset opinnoistaan ja syistä niiden takana. Opiskelijat ovat osa maahanmuuttaneille suunnattua hoiva-avustajakoulutusta joka alkoi Savon ammattiopistossa syksyllä 2023. Koulutus mahdollistaa uudenlaisen ja nopean väylän työelämään.

 

Vahva halu auttaa ikäihmisiä

Maahanmuuttaneiden ryhmän opiskelijoiden taustat ovat moninaiset mutta kaikkia yhdistää halu tehdä töitä ikäihmisten kanssa. Opinnot alkavat tutustumalla niin toisiin ryhmäläisiin kuin hoiva-avustajan työnkuvaan Suomessa.

Tunisiasta kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut Ines Bettaieb Ep Bouali teki kotimaassaan koulusihteerin töitä. Vuosi sitten hän menetti miehensä jota oli hoitanut kokopäiväisesti miehen loppuajat. Ines kokee että hän ymmärtää vanhuksia.

– Opiskelin suomen kieltä ja tein silloin harjoittelun palvelutalossa. Tutustuin hoiva-avustajan työhön ja halusin itse opiskella alaa kertoo Ines.

Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa ja tavoitteena on löytää opiskelijoille työmahdollisuuksia heidän asuinpaikkansa läheisyydestä. Ines joka asuu Riistavedellä toivoo voivansa suorittaa työelämän jaksonsa paikallisessa palvelutalossa.

Jila Phothisailla on ennestään paljon kokemusta hoitotyöstä vaikkakin asiakkaina on ollut lapsia. Jila työskenteli kotimaassaan Thaimaassa kotiapulaisena.

– Tykkään viettää aikaa vanhempien ihmisten kanssa ja siksi halusin opiskella hoiva-avustajaksi.

Kaksi nuorta miestä istuu pöydän ääressä.

Ineksen tavoin myös Olexandr Volodin pääsi tutustumaan ammattiin hieman sivuoven kautta. Hän teki rakennussiivousta palvelutalon alueella ja työpäivien aikana hän näki paljon talon arkea.

– Tein töitä palvelutalossa päivittäin ja vaikka en suoraan ollut asukkaiden kanssa aloimme vähitellen kommunikoimaan toisillemme.

Vähitellen hänelle kypsyi ajatus hakeutua itsekin töihin ikäihmisten pariin. Mariupolissa Ukrainassa tarjoilijana ja merimiehenä työskennellyt Olexandr muutti Suomeen vuosi sitten. Myös Vladoslav ja Dana Haidarly saapuivat Ukrainasta. He tietävät hoiva-avustajan työn olevan raskasta ja molemmat ovatkin pitäneet huolta iäkkäistä sukulaisistaan.

Suomi auttoi minua ja nyt minä haluan auttaa suomalaisia vanhuksia.

Olexandr Volodin

Opiskelijat keskustelevat keskenään myös tunteista joita työ ikäihmisten kanssa sisältää. On suurta iloa ja onnistumisen riemua mutta myös elämän synkempää puolta. Kaikkeen on oltava valmis. Toive saada olla ihmisille avuksi on kuitenkin vahvempi kuin ajatus työn vaativuudesta. 

– Suomi auttoi minua ja nyt minä haluan auttaa suomalaisia vanhuksia kiteyttää Olexandr.

Maahanmuuttaneiden hoiva-avustajaryhmään mahtuu monta äidinkieltä ja Googlen käännöspalvelut ovatkin ahkerassa käytössä. Niin opiskelijat kuin opettajat ja ohjaajat korostavat suomen kielen merkitystä opinnoissa ja työelämässä.

– Tulkkaamme toinen toisillemme. Aina joku ymmärtää ja auttaa sitten meitä muita.

Maahanmuuttaneiden opintoihin ja ohjaukseen panostetaan

Maahanmuuttaneiden hoiva-avustajaopiskelijaryhmän tukena on ammatillisia opettajia S2-opettaja sekä maahanmuuttajaohjaaja. Koulutuskokonaisuuden taustalla on SoteX-hanke jonka tavoitteena on kouluttaa maahanmuuttajia hoiva-avustajiksi sekä kehittää ja toteuttaa työpaikkaohjaajille koulutusta maahanmuuttaneen hoiva-avustaja opiskelijan ohjaukseen. Hankkeen toiminta-aika on 12.4.2023 – 30.11.2024 ja hankkeen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa.

Savon ammattiopisto kehittää maahanmuuttaneiden opintoja ja ohjausta monin tavoin. Koulussa opiskelee yli 800 maahanmuuttanutta opiskelijaa jotka edustavat yli 50 eri äidinkieltä. Heidän opintopolkunsa ja sopeutumisensa uuteen kulttuuriin ja oppimisympäristöön vaativat erityistä huomiota ja tukea. Tämän tärkeän työn tueksi toimivat Savon ammattiopiston maahanmuuttajatiimi ja maahanmuuttajamentorit jotka molemmat ovat olleet osa koulun arkea syksystä 2023 alkaen.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus -logo.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.