Tarjoilija
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Oletko kiinnostunut myynnistä, asiakaspalvelusta ja vuorovaikutuksesta? Tarjoilijana toteutat kokemuksia ja elämyksiä: vastaanotat asiakkaat palveltavaksi ja suosittelet hyvällä tuotetuntemuksella annoksia sekä juomia aina viineistä erikoiskahveihin. Taidat niin tapakulttuurin, kattaukset kuin tarjoilijan perustehtävät. Hymy ja palvelualttius ovat valttikorttejasi. Ravintola- ja catering-alan etuja ovat hyvät työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä kansainvälisyys.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Kuopio, Savilahti
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Toimiala
Majoitus- ja ravitsemispalvelut, matkailu
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä ravintola- ja catering-alan työtehtävissä.
Ravintola-alalla toimiminen vaatii joustavuutta, innostusta sekä halua tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa.
Kielitaitovaatimus B1.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa: asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) ja ruokapalvelun osaamisala (kokki). Valitset oman osaamisalasi opintojen alkaessa.
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
-
- Kuopiossa 40
Kaksoistutkinto yhdistää ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot. Kun opiskelija valmistuu, hänellä on sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkintotodistus.
Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.
Opinnot koostuvat henkilökohtaisesti suunnitelluista lukio- ja ammatillisista opinnoista, jotka suoritetaan rinnakkain.
Miten haetaan
- Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. Hakijamääristä riippuen vaadittava keskiarvo voi olla korkeampi.
- Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Ensin haetaan ammatilliseen perustutkintoon, ja sen jälkeen ilmoitetaan kiinnostus suorittaa lukio-opintoja.
Lue lisää kaksoistutkinnosta.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Tarjoilijana työpaikkojasi voivat olla hotellit, ravintolat, henkilöstöravintolat, suurtalousalan toimi-paikat, matkailuyritykset, liikenneasemat, kahvilat, pikaruokaravintolat ja juhlapalveluyritykset.