Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja tai osatutkinto hoiva-avustajakoulutus (kurssitunnus 25001991)
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutus alkaa
20.10.2025
Ilmoittautuminen päättyy
14.09.2025
Paikka
Kuopio, Savilahti
Toteutustapa
Työvoimakoulutus
Koulutus
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Koulutusala
Sosiaali ja terveys
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille, vähintään peruskoulun suorittaneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut työskentelee lähihoitajana sosiaali- ja terveys- ja kasvatusalan työtehtävissä.
Hoiva-avustaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan avustavissa työtehtävissä. Hoiva-avustaja ohjaa ja avustaa asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa ja huolehtii asiakkaan terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Hoiva-avustajan työpaikka voi olla esimerkiksi ikääntyvien asiakkaiden hoivakodissa. Hoiva-avustajan koulutus ei valmista tutkintoon, mutta suoritetut tutkinnonosat voidaan tunnustaa myöhemmin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon.
Koulutuksessa on mahdollisuus suorittaa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja) tai osatutkinto hoiva-avustaja. Suomen kielen kielitaitovaatimustaso lähihoitajille on B2 ja hoiva-avustajille B1.
Koulutusjärjestelyt:
Lähiopetus tapahtuu päiväopiskeluna Savon ammattiopistossa Kuopiossa. Tutkinnon osat suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Verkko-oppimisympäristöä hyödynnetään opintojen tukena. Päivittäinen opiskeluaika on 7 oppituntia (ą 45 min.) päivässä klo 8-16 välisenä aikana ja työssäoppimisen aikana 35 tuntia viikossa. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti lähi-, etä- ja itsenäisenä opiskeluna. Verkko-oppimisympäristöä hyödynnetään opintojen tukena.
Työssäoppimisjärjestelyt:
Osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytöissä (7 näyttöä) tutkinnon mukaisissa työtehtävissä ensisijaisesti Pohjois-Savon sosiaali- terveys ja kasvatusalan työpaikoilla. Ammatillisiin tutkinnon osiin kuuluu työpaikalla järjestettävää koulutusta. Opettaja käy jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisen tavoite,- ohjaus- ja arviointikeskustelun. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tavoitteena on koulutuksen eri osa-alueisiin liittyvien valmiuksien vahvistaminen, verkostoituminen ja työllistymistä tukevien suhteiden luominen. Työpaikat, jotka ovat erilaisia Pohjois-Savon työssäkäyntialueen sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja, jotka järjestellään yhdessä osallistujien ja vastuukouluttajan kanssa.
Työllistymisnäkymät:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut työskentelee lähihoitajana sosiaali- ja terveys- ja kasvatusalan työtehtävissä. Sosiaali- ja terveysalalla on tällä hetkellä työvoimapula, työllistymisnäkymät ovat hyvät. Hoiva-avustajille on tällä hetkellä vähemmän töitä tarjolla. Suositellaan suorittamaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto.
Savon ammattiopisto:
opettaja Tiina Viikilä, p. 044 785 8802, tiina.viikila@sakky.fi ja
koulutuspäällikkö Elina Korhonen, p. 044 785 8843, elina.korhonen@sakky.fi
Koulutuksen yhdyshenkilö TyöNavigaattorissa, Kuopion työllisyysalueella on Teija Kirjavainen,
p. 044 718 7551, teija.kirjavainen@kuopio.fi
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, 180 osaamispistettä (osp) Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä opinnoista (35 osp).
Osaamisaloihin sisältyy viisi pakollista tutkinnon osaa, joista kolme ensimmäistä ovat:
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp.
Lisäksi suoritetaan kaksi valitun osaamisalan tutkinnon osaa.
Osaamisalavaihtoehdot ovat:
Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala:
Kotihoidossa toimiminen 30 osp
Ikääntyneen osallisuuden edistäminen 30 osp
TAI
Sairaanhoidon osaamisala:
Kotihoidossa toimiminen 30 osp
Sairaanhoitotyössä toimiminen 30 osp
TAI
Vammaistyön osaamisala:
Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä 30 osp
Osallisuuden edistäminen vammaistyössä 30 osp
Tutkintoon sisältyy valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia 30 osp.
Hoiva-avustajakoulutus, 60 osaamispistettä (osp). Koulutuksen aikana suoritetaan kolme tutkinnonosaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp.
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp.
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen, 15 osp.
Hakeutuessasi sosiaali- ja terveysalalle huomioithan seuraavat asiat:
1. Hakijan tulee tutustua Tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja arvioida rehellisesti oman terveyden ja toimintakyvyn soveltuvuutta alan opintoihin ja alalla työskentelyyn.
2. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ja sen tutkinnon osissa ei voida mukauttaa lääkehoitoa, siihen sisältyvää lääkematematiikkaa eikä potilas- ja asiakasturvallisuusvaatimuksiin liittyviä ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita eikä niiden arviointia. Sama koskee myös ammattitaitovaatimuksista tai osaamisvaatimuksista poikkeamista.
3. Sosiaali- ja terveysalan työ on pääsääntöisesti kaksi- tai kolmivuorotyötä myös opiskeluaikana työelämässä oppimisen jaksoilla. Työhön ja opiskeluihin kuuluu eri sukupuolten, eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien hoitaminen ja kohtaaminen.
4. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevän opiskelijan rokotussuoja tulee olla kunnossa asiakas- ja työturvallisuuden takia.
5. Jos opintoihin kuuluu alaikäisten parissa työskentelyä, tulee opiskelijan esittää rikostaustaote oppilaitokselle.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
– fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
– kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
– käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
– lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
– päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
– värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
Tutkinnon tai tutkinnon osia voi suorittaa myös oppisopimuksella (edellyttää työpaikkaa).
Jos olet kiinnostunut oppisopimuskoulutuksesta, niin voit olla yhteydessä työelämäkoordinaattoriin:
– Päivi Heilala puh 0447853070, sähköposti paivi.heilala@sakky.fi
tai täytä sähköinen hakulomake: Haku oppisopimuskoulutukseen
KOULUTUKSEEN HAKEMINEN 14.9.2025 mennessä.
Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakulomakkeelle pääset painamalla Täytä hakemus -painiketta. Kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
Mikäli et voi kirjautua sisään käyttämällä suomalaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia, tulee hakemus työvoimakoulutukseen tehdä paperisena. Toimita paperinen hakemus allekirjoitettuna työvoimaviranomaisen asiointipisteeseen. Hakemus tulee vahvistaa henkilökohtaisesti ennen hakuajan päättymistä asioimalla työvoimaviranomaisen asiointipisteessä (Kuopiossa Asemakatu 7). Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen.
Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut, sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella.
Koulutuksen ajalta sinulle voidaan maksaa samaa työttömyysetuutta, ansiopäiväraha/peruspäiväraha/työmarkkinatuki) johon sinulla työttömänä ollessasi on oikeus. Lisäksi osallistumispäiviltä voidaan maksaa kulukorvausta. Mikäli et ole työtön tai työttömyysuhan alainen (lomautettu tai osa-aikatöissä) selvitä etukäteen mitä etuutta olet oikeutettu saamaan koulutuksen ajalta.
Valinta-aikataulu:
Hakemuksien perusteella tehtävä esivalinta viikolla 38, tarvittaessa kielitestin 16.9.2025 sekä 24.9.2025 valintahaastattelun perusteella.
Valinta koulutukseen suoritetaan hakemusten sekä valintahaastattelun perusteella, johon kutsutaan osa hakijoista 24.9.2025. Kutsut lähetetään sähköpostilla ja kirjeenä.
Päätoimisesti opiskeleva voi hakea Kelan opintoetuuksia. Työttömyysetuutta saava voi selvittää oman alueensa työllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella tuettuna.
Savon ammattiopisto pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen.