Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (726438)
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutus alkaa
11.8.2025
Ilmoittautuminen päättyy
27.7.2025
Paikka
Varkaus
Toteutustapa
Työvoimakoulutus
Koulutus
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Koulutusala
Sosiaali ja terveys
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille, vähintään peruskoulun suorittaneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä. Suomen kielen kielitaitovaatimustaso on B2.
Valinta suoritetaan hakemusten ja valintahaastattelun perusteella.
Kesto 2-3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Tutor-opettaja kutsuu koulutukseen valitut opiskelijat henkilökohtaiseen HOKS-keskusteluun ennen koulutuksen alkamista. Koulutuksessa on normaalit oppilaitoksen lomajaksot: viikot 42 ja 10, vuodenvaihteessa ja kesällä.
Valinta koulutukseen suoritetaan hakemusten sekä valintahaastattelun perusteella. Osa hakijoista kutsutaan valintahaastatteluun.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille. Opiskelijaksi voidaan valita henkilöasiakas, jonka oppivelvollisuus on päättynyt, joilla on työvoimaviranomaisen toteama koulutustarve ja joka on soveltuva koulutukseen sekä tehtäviin, joihin koulutus antaa valmiuksia.
Suomen kielen kielitaitovaatimustaso on B2 henkilöillä, joiden äidinkieli ei ole suomi. Hakija kutsutaan tarvittaessa kielikokeeseen
[[Tutustu ammattiin ja sen vaatimuksiin|https://tyomarkkinatori.fi/ammattitieto]]
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille, vähintään peruskoulun suorittaneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä.
Lähiopetus tapahtuu päiväopiskeluna ja se voidaan toteuttaa myös Teamsin tai muun sovittavan etäyhteyden avulla. Tutkinnon osat suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Päivittäinen opiskeluaika on 7 oppituntia (à 45 min.) päivässä klo 8-16 välisenä aikana ja työelämässä oppimisen aikana 35 tuntia viikossa. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti lähi-, etä- ja itsenäisenä opiskeluna. Verkko-oppimisympäristöä hyödynnetään opintojen tukena.
Osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytöissä (5 pakollisten tutkinnonosien näyttöä ja 2 valinnaisen tutkinnon osan näyttöä) tutkinnon mukaisissa työtehtävissä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työpaikoilla. Ammatillisiin tutkinnon osiin kuuluu työpaikalla järjestettävää koulutusta. Opettaja käy jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisen tavoite-, ohjaus- ja arviointikeskustelun. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tavoitteena on koulutuksen eri osa-alueisiin liittyvien valmiuksien vahvistaminen, verkostoituminen ja työllistymistä tukevien suhteiden luominen. Työpaikat ovat erilaisia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työpaikkoja ensisijaisesti Varkaudessa ja lähialueella. Työpaikat järjestellään yhdessä osallistujien ja vastuukouluttajan kanssa. Työpaikalle nimetään työpaikkaohjaaja, joka ohjaa, tukee ja arvioi työpaikalla järjestettävää koulutusta.
Koulutus perustuu 1.8.2024 voimaan tuleviin valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin [[https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8531450/tutkinnonosat]]
Savon ammattiopisto, opettaja Mia Hahtala, puh. 044 785 8018, mia.hahtala@sakky.fi ja opinto-ohjaaja Mirja Hyvönen, p. 044 785 8222, mirja.hyvonen@sakky.fi
Koulutuksen yhdyshenkilö Keski-Savon työllisyysalueella on Ulla Saastamoinen, p. 050 532 1106, ulla.saastamoinen@vasrkaus.fi
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut työskentelee lähihoitajana sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työtehtävissä.
Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille sellaiset tiedolliset ja taidolliset valmiudet, että he saavat sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon kuuluvat näytöt hyväksytysti suoritettua ja voivat sijoittua ammattitaitoisina lähihoitajina alan työtehtäviin.
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä opinnoista (35 osp).
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp.
Kotihoidossa toimiminen 30 osp
Ikääntyvien osallisuuden edistäminen 30 osp
TAI
Kotihoidossa toimiminen 30 osp
Sairaanhoitotyössä toimiminen 30 osp
Lisäksi tutkintoon sisältyy valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia 30 osp.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut työskentelee lähihoitajana sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työtehtävissä. Sosiaali- ja terveysalalla on tällä hetkellä työvoimapula, työllistymisnäkymät ovat hyvät.
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa ympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
Opetushallituksen määräys 4.10.24 OPH-4869-2024 ja laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017).
Hakemisen yhteydessä hakija tutustuu tutkintokohtaisiin terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimuksiin ja ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle, jos hänellä saattaa olla terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä este tai haaste. Terveydentilan selvittämisestä vastaava opettaja on hakijaan yhteydessä ja selvittää luottamuksellisesti, onko este tai haaste sellainen, että hakija ei kykenisi suorittamaan tutkintoa. Tarvittaessa selvittämisestä vastaava opettaja voi pyytää hakijalta lisäselvityksen, esim. lääkärinlausunnon.
Jos opiskelijan terveydentila tai toimintakyky eivät vastaa alan vaatimuksia tai muuttuvat oleellisesti opiskelun aikana, eikä esteitä voida kohtuullisin toimin poistaa, voidaan opiskeluoikeus peruuttaa. Opiskeluoikeus voidaan myös peruuttaa tilanteessa, jossa opiskelija on salannut terveydentilaansa liittyviä tietoja opiskelijaksi otettaessa. Opiskelijan oikeusturvan kannalta on perusteltua, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka mukaisissa tehtävissä hän ei terveydentilansa vuoksi voisi toimia.
Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työpaikalla järjestettävään koulutukseen sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä. Savon ammattiopistossa pyydetään opiskelun aikana rikosrekisteriote, jos työpaikalla oppimiseen liittyy alaikäisten parissa työskentelyä. Jos opiskelija on tuomittu rangaistukseen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta teosta, seksuaalirikoksesta, törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuneesta rikoksesta tai vähäistä vakavammasta huumausainerikoksesta, voidaan hänen opiskeluoikeutensa peruuttaa.
Opiskelijana olet vastuussa rokotustesi kattavuudesta ja voimassaolosta opintojen aikana. Sosiaali- ja terveysalan opintoihin kuuluu työelämässä oppimista. Työpaikoille mentäessä rokotussuojan tulee olla ajan tasalla. Tiedot aiemmista rokotuksistasi ja sairastamistasi taudeista löydät esim. henkilökohtaisesta terveys- tai rokotuskortista. Opiskeluterveydenhuolto pyytää opiskelijoita toimittamaan rokotustiedot terveystarkastuksessa tai rokotuskäynnillä. Tartuntatautilaki 2018 velvoittaa työnantajaa suojelemaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita potilaita ja asiakkaita (§ 48). Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevien opiskelijoiden
rokotukset ovat osa työ- ja potilasturvallisuutta.
Terveydentila- ja turvallisuusvaatimusten taustalla on SORA-lainsäädäntö. SORA tulee sanoista ratkaisuja opiskeluun sopimattomuuteen. Säädösten tarkoituksena on turvata niin opiskelijan itsensä kuin opiskelu- ja työyhteisön turvallisuus, potilas- ja asiakasturvallisuus, liikenteen turvallisuus ja alaikäisten turvallisuus. SORA-säädökset vaikuttavat sekä opiskeluaikaan että myöhemmin työelämään. Lainsäädäntö antaa koululle myös mahdollisuuden peruuttaa opiskeluoikeus. Tarkemmin SORA-lainsäädännöstä voi lukea Opetushallituksen sivuilta.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon valittavilta edellytetään suomen kielessä B2 kielitaitotasoa. Tämä koskee hakijoita, joiden äidinkieli on muu kuin suomi.
Hakeutuessasi sosiaali- ja terveysalalle huomioithan seuraavat asiat:
1. Hakijan tulee tutustua Tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja arvioida rehellisesti oman terveyden ja toimintakyvyn soveltuvuutta alan opintoihin ja alalla työskentelyyn.
2. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ja sen tutkinnon osissa ei voida mukauttaa lääkehoitoa, siihen sisältyvää lääkematematiikkaa eikä potilas- ja asiakasturvallisuusvaatimuksiin liittyviä ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita eikä niiden arviointia. Sama koskee myös ammattitaitovaatimuksista tai osaamisvaatimuksista poikkeamista.
3. Sosiaali- ja terveysalan työ on pääsääntöisesti kaksi- tai kolmivuorotyötä myös opiskeluaikana työelämässä oppimisen jaksoilla. Työhön ja opiskeluihin kuuluu eri sukupuolten, eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien hoitaminen ja kohtaaminen.
4. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevän opiskelijan rokotussuoja tulee olla kunnossa asiakas- ja työturvallisuuden takia.
5. Jos opintoihin kuuluu alaikäisten parissa työskentelyä, tulee opiskelijan esittää rikostaustaote oppilaitokselle.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
– fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
– kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
– käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
– lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
– päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
– värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
–
Koulutuksen ajalta sinulle voidaan maksaa samaa työttömyysetuutta (ansiopäiväraha/peruspäiväraha/työmarkkinatuki) johon sinulla työttömänä ollessasi on oikeus. Lisäksi osallistumispäiviltä voidaan maksaa kulukorvausta. Mikäli et ole työtön tai työttömyysuhan alainen (lomautettu tai osa-aikatöissä) selvitä etukäteen mitä etuutta olet oikeutettu saamaan koulutuksen ajalta.
Hakemuksien perusteella tehtävä esivalinta on 1.8.2025 ja valintahaastattelu 4.8.2025 klo 12 alk. Tarvittaessa kielikoe Varkaudessa 5.8.2025 klo 8-12 ja valintahaastattelu kielikokeen hyväksytysti suorittaneille iltapäivällä.
Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakulomakkeelle pääset painamalla Täytä hakemus -painiketta. Kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla tai jätä paperihakemus työllisyysalueen toimistoon.
Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut, sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella.
Hakemuksien perusteella tehtävä esivalinta on 1.8.2025 ja valintahaastattelu 4.8.2025 klo 12 alk. Tarvittaessa kielikoe Varkaudessa 5.8.2025 klo 8-12 ja valintahaastattelu kielikokeen hyväksytysti suorittaneille iltapäivällä.
Koulutuksen ajalta sinulle voidaan maksaa samaa työttömyysetuutta (ansiopäiväraha/peruspäiväraha/työmarkkinatuki) johon sinulla työttömänä ollessasi on oikeus. Lisäksi osallistumispäiviltä voidaan maksaa kulukorvausta. Mikäli et ole työtön tai työttömyysuhan alainen (lomautettu tai osa-aikatöissä) selvitä etukäteen mitä etuutta olet oikeutettu saamaan koulutuksen ajalta.
Savon ammattiopisto pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen.
B2.1 Itsenäisen kielitaidon perustaso